Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Japonya'nın yapımında rol aldığı F-35'lerin başka ülkelere ihraç edilmesine yeşil ışık yakması beklenirken Tokyo, İngiltere ile de savunma projelerinde ortaklık yapmaya hazırlanıyor.Ülkenin en önemli işadamı grubu olan Japonya İşadamları Federasyonu (JİF) Başkanı Satoshi Tsuzukibashi, Londra'nın 6 savunma projesinde Japonya ile işbirliği yapmak için öneride bulunduğunu söyledi. Savunma haberlerine yer veren "Defence News" adlı dergiye konuşan Tsuzukibashi, İngiltere'nin önerisi karşısında Tokyo'nun da karşı teklif vermeye hazırlandığını belirtti. Tsuzukibashi, "Resmiyet kazanması aylar sürer ama Japonya ile İngiltere işbirliğine ilişkin açıklama yapacak. Japonya'nın bazı fikirleri var ama önemli olan çerçeveyi belirlemek." diye konuştu. JİF Başkanı Tsuzukibashi, Londra'nın önerdiği tekliflerin ayrıntılarını anlatamayacağını belirtti.

İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü de önerilerle ilgili bilgi veremeyeceğini kaydetti. Sözcü, "Japon yetkililerle muhtemel işbirliği alanlarına ilişkin görüşmeler yapıldı. Bu çalışmaları ilerletmekte kararlıyız." ifadelerin kullandı. İngiltere Başbakanı David Cameron ile Japonya'nın eski başbakanı Yoshihiko Noda ile Nisan 2012'de savunma ve araştırma alanlarında işbirliği yapılmasına yönelik hükümetlerarası anlaşma yapılmıştı.Tokyo, yapımında rol aldığı yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin başka ülkelere ihraç edilmesine yönelik yeşil ışık yakmaya hazırlanıyordu. Ayrıca uluslararası ortaklarla savunma ekipmanları geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik yasağı da Aralık 2011'de kaldırmıştı.

Doğu Çin Denizi'nde yer alan takım adalar nedeniyle Japonya ile Çin karşı karşıya geldi. Tokyo, kontrolündeki Senkaku Adaları'nı geçtiğimiz eylül ayında kamulaştırmasına Çin tepki gösterdi. Çin genelinde Japonya karşıtı gösteriler yapılırken bu ülkeye ait gemi ve savaş uçakları ada yakınında görülmeye başlandı. Çin'e ait bir fırkateynin Japonya gemisine silah radarıyla kilitlenmesiyle tansiyon iyice gerildi. Japonya'da 16 Aralık'ta yapılan erken genel seçimlerle iktidara gelen milliyetçi lider Şinzo Abe, egemenliklerini pazarlık konusu yapmayacağını söyledi.

CİHAN

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ