Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya dışındaki gezegenlerde deprem oluyor mu? | Dış Haberler
        • 1

          Deprem, Dünya'da sıklıkla yaşanan bir doğal afet ancak görünüşe göre sadece Dünya'ya özgü değil! NASA tarafından Mars'ın sismik hareketlerini ölçmesi için gönderilen InSight iniş aracı, 2019 yılında Mars'ta meydana gelen bir depremi yakalamayı başardı.

        • 2

          3 ve 4 büyüklüğünde gerçekleşen iki deprem, Dünya standartlarına göre küçük olsa da, Mars'ta şimdiye kadar tespit edilen en büyük depremler arasında yer alıyor.

          Bilim insanları sarsıntının gezegenin katmanlarındaki bir çatlaktan ya da bir meteor çarpmasından kaynaklamış olabileceğini söylüyor.

        • 3

          Bilim insanları her iki depremi de, uzay aracının iniş bölgesinin yaklaşık 1500 kilometre doğusunda bulunan Cerberus Fossae ismindeki fay hattına kadar takip edebildiler; sarsıntının kaynağı tam olarak çözülemedi.

        • 4

          Uzay aracı, sismik gürültüyü gezegenin yüzeyinden değil, yerin içinden tespit etti. Bu çok ilginç bir durumdu çünkü depremlere sebep olan sıcak çekirdek, Mars'ta uzun zaman önce soğudu dolayısıyla bu sarsıntı çözülemese de başka bir bilinmezin kapısını aralayabilir.

        • 5

          Bir teori olarak; soğuyarak kayalık haline gelen gezegenin yer altında kalan son magma tabakasının minik bir depreme yol açabileceği düşünülüyor. Tıpkı, neredeyse biten bir fincan kahvenin üzerinde tüten duman gibi.

          Fotoğraflar NASA'dan servis edilmiştir.

          Kaynak: National Geographic

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa