Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Bolivya'da Che Guevera'yı öldüren asker hayatını kaybetti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bolivya'da yayın yapan El Deber'in haberine göre, Che Guevera'nın yakalandığı askeri operasyonu yöneten emekli General Gary Prado Salmon, Salazar'ın ölümcül bir hastalıktan muzdarip olduğunu ve ülkenin Santa Cruz eyaletinde bir süredir tedavi gördüğü hastanede öldüğünü doğruladı.

        "BAŞKANLIK EMRİNİ YERİNE GETİRDİ"

        AA'nın aktardığı habere göre; Salmon, ölen silah arkadaşı hakkında "Cesur bir adamdı. Onunla iletişim halindeydim. Onu en çok endişelendiren şey basının taciziydi, isminin gizli kalmasını istiyordu çünkü o sadece başkanlıktan gelen emri gönüllü bir şekilde yerine getirdi." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Ernesto "Che" Guevera, kısaca Che Guevera ya da el Che, (14 Haziran 1928 – 9 Ekim 1967), Arjantinli doktor. Marksist-Leninist politikacı. Küba gerillaları ile Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimci.

        Küba devriminin lideri olan Fidel Castro'yla dostluk kuran Guevera, Castro ile Küba'nın diktatör lideri Flgencio Batista'yı devirmek için silahlı mücadeleye başladı. Batista hükümetinin devrilmesinde Guevera'nın büyük etkisi oldu.

        Guevera, Bolivya'da ordunun ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) ortak operasyonu ile 9 Ekim 1967'de yakalandı. ve La Paz'a yaklaşık 800 kilometre uzaklıkta La Higuera kırsalındaki bir okulda infaz edildi.

        Che'nin ölümünden sonra Küba'da 3 günlük yas ilan edildi.

        Ölümünden sonra Guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa