Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Sanayide birçok ürünün üretilmesinde, tıp alanında röntgen uygulamaları ve kanser teşhislerinde kullanılan baryum elementi periyodik tabloda nerede yer alır? Baryumun sembolü nedir? İşte, baryum elementi hakkındaki tüm detaylar…

Baryum Elementinin Simgesi Nedir?

Toprak alkali metali olan baryum elementinin simgesi, Ba’dır. Adını, ağır anlamına gelen ve Yunanca bir kelime olan “barys” kelimesinden alan bu elementin, bugün İngilizcede kullanılan ismi ise yoğunluk ve ağırlık anlamına gelen “barite” kelimesinden almıştır. Bu element için bu ismin seçilmesinin sebebi ise, baryumun dünyanın en ağır elementlerinden bir tanesi olmasıdır.

Baryum Elementinin Özellikleri

Baryum elementinin kimyasal ve fiziksel özelliklerini açıklamadan önce bu elementin nasıl keşfedildiğinden bahsetmek yerinde olacaktır. Baryum; barit minerali içinde bulunmuş olan bir elementtir. 1600’lü yıllarda İtalya’da bulunan ve yüksek ışımaya sahip olan bazı taşların, barit minerali olduğu anlaşılmış ve 1774 yılında kimyager Carl Wilhelm Scheel; baritin, bilinmeyen bir elementin sülfatı olduğunu keşfetmiştir. Baryumun keşfi ise 1808 yılında gerçekleşmiştir. İngiliz kimyager Humphry Davy, barit mineralini eritilerek tarihte ilk kez baryumu izole etmeyi başarmıştır.

Genellikle beyaz bir renge sahip olan baryum, ısı ve elektrik iletmekte oldukça başarılı olan bir elementtir. Yumuşak olmasından ve kolay şekillenmesinden ötürü tel ya da levha haline de getirilebilen baryum, hava ve su ile temas ettiğinde ise anında matlaşan bir yapıya sahiptir. Tüm bunlara ek olarak baryum; yüksek bir aktifliğe sahiptir ve sahip olduğu bu yüksek reaktivite sebebiyle doğada element halinde bulunmamaktadır.

Haberi Hazırlayan: Türker Üner
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ