Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son Dakika... ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Pompeo ile ilgili bilmeniz gereken 5 gerçek!

        ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın görevden alındığını ve yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'nun getirildiğini açıkladı.

        Kararın ardından Reuters haber ajansı ABD'de Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmaya hazırlanan Mike Pompeo hakkında öne çıkan 5 gerçeği derledi:

        - 54 yaşındaki Mike Pompeo, Trump'a düzenli olarak istihbari konularda rapor veriyor. Pompeo'nun Trump'ın yakın çevresinde Kuzey Kore konusundaki en 'şahin' seslerden biri olduğunu düşünülüyor.

        - Pompeo, ABD'nin 2016 seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarını önemsiz buluyor. Yeni Dışişleri Bakanı'na göre, Moskova on yıllardın ABD seçimlerini etkilemeye çalışıyor.

        - Pompeo ile Trump'ın aynı çizgide olduğu bir diğer konu da İran. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olmaya hazırlanan Pompeo, tıpkı Trump gibi 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini savunuyor. Pompeo, anlaşmanın İran'a bölgede 'zalim bir şekilde tırmanan hegemonik bir güç' verdiğini savunuyor.

        REKLAM

        - Pompeo, ABD hükümetinin vatandaşların tüm iletişim bilgilerini toplamasını destekliyor. Eski CIA Direktörü, 2016'da yaptığı açıklamada, tüm yerel telefon kayıtları ile finansal ve hayat tarzıyla ilgili bilgilerin içerisinde arama yapılabilen tek bir merkezde toplanması gerektiğini söylemişti.

        - Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sonra CIA'in başına geçen Pompeo, öncesinde Temsilciler Meclisi'nde Kansas'ın Cumhuriyetçi delegelerinden biriydi. Emekli bir asker olan Pompeo, West Point Askeri Akademisi ile Harvard Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

        TÜRKİYE İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ KARIŞIK

        - 15 Temmuz döneminde attığı Türkiye ile ilgili attığı tweetler tepki toplamıştı. Pompeo Türkiye'yi totaliterci bir rejime benzetmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili attığı tweete de tepki gelmesi üzerine tweetin silmiş ve twitter hesabını kapatmıştı

        - CIA Başkanı olarak atandıktan sonra ise Türkiye ilgili tavırlarında değişiklikler yaşandı ve atanmasından hemen sonraki ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yaptı

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa