Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan, 2024'ün ilk enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirdi.

Read more!

Göreve atandıktan sonra ilk kez kameralar karşısına geçen Karahan son Para Politikası Kurulu karar metninde de belirtildiği gibi gerekli parasal sıkılığa ulaşıldığını düşündüklerini ve yeni bir faiz artışı gerekliliği görmediklerini belirtti. Ancak Karahan enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma yaşanması halinde parasal sıkılığı gözden geçireceklerini belirterek "Enflasyon beklentileri, fiyat belirme davranışları, kamu harcama ve vergi politikası, ücretler, özel tüketim, gibi unsurların enflasyon görünümünde tahminimizden belirgin bir sapmaya yol açacağının anlaşılması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadelerini kullandı.

Karahan 2023'ün son enflasyon raporundaki enflasyon tahminlerini de koruduklarını belirtti. Buna göre 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini yüzde 14, 2026 yıl sonu tahmini ise yüzde 9 olarak kaldı.

"ENFLASYON KONUŞMAK İÇİN TOPLANDIK"

Toplantının soru-cevap kısmında ise dikkat çekici diyaloglar yaşandı. Bir gazetecinin selefi Hafize Gaye Erkan'ın kiralardan şikayet ettiğini hatırlatarak "Siz de Amerika'dan geldiniz. Türkiye'deki zor geçim şartlarını gördünüz. Siz geçinebiliyor musunuz" sorusunu sorması üzerine Başkan Karahan "Burada enflasyon konuşmak için toplandık. Dolayısıyla sorularınızı cevaplamayacağım. Ama enflasyona, rezervlere likiditeye yönelik sorularınız olursa tabii ki de cevaplarım" cevabını verdi.

Read more!
CEVDET AKÇAY: İDDİASIZ HEDEF KOYAN MERKEZ BANKASI OKSİMORONDUR

Soru-cevap kısmında söz alan TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da Merkez'in 'enflasyon beklentisinin gerçekçi olmadığı' yönündeki eleştirilere cevap verdi.

Yüzde 36'lık enflasyon hedefinin iddialı olduğunu kabul eden Akçay şunları söyledi:

"Ama iddiasız hedef koyan merkez bankası zaten oksimorondur. İddialı ama erişilebilir bir hedef, enflasyonu aşağı indirmekte veya enflasyonu düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılabilir bir hedeften çok daha iyidir. Hedefin ulaşılamaz olduğunu gördüğümüz noktada gerekli tedbirleri alırız. Biz, yaptığımız şeyin doğruluğuna fena halde inanıyoruz."

İşte Fatih Karahan'ın sunumundan önemli satır başları:

-Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğüm dönemde Merkez Bankası Başkanlığı görevinde bulunan Sayın Hafize Gaye Erkan’a da Bankamızdaki görev süresi boyunca yaptığı çalışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Merkez Bankası olarak, güçlü ekibimizle birlikte, dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.

-Merkez Bankası’nın görevi fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bu amaçla, bildiğiniz gibi, 2023 yılı haziran ayında parasal sıkılaştırma sürecini başlattık.

-Bu süreçte, politika faizini yüzde 8,5’den yüzde 45’e yükselttik. Miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi adımlarıyla parasal sıkılaştırmayı destekledik. Makroihtiyati çerçevede de sadeleştirme sürecini başlatarak piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırdık. Türk lirası mevduata geçişi teşvik ettik ve Türk lirası varlıklara olan talebi güçlendirdik.

"GÖSTERGELER POLİTİKAMIZIN DOĞRU YOLDA İLERLEDİĞİNİ TEYİT ETMEKTEDİR"

-Bu politikaların sonucu olarak, bir önceki Rapor döneminden bu yana, hem reel hem de finansal göstergeler para politikamızın doğru yolda ilerlediğini teyit etmektedir.

-Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız.

-Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

"ORTA VADEDE EKONOMİMİZİ KALICI FİYAT İSTİKRARINA ULAŞTIRACAĞIZ"

-Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu tahmin ettiğimiz patikaya düşürecek ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız.

-2024 yılında, parasal aktarımın gecikmeli etkilerinin devreye girmesiyle, yurt içi talepte dengelenme ile birlikte, cari dengede iyileşme sürecinin devamını öngörüyoruz.

-Finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talepteki dengelenmenin mal ve hizmet gruplarında fiyatlama davranışlarına olumlu yönde yansımaları olmuştur.

-Finansal koşullardan görece daha hızlı etkilenen dayanıklı tüketim malları sektöründe, özellikle otomobil, beyaz eşya, mobilya ve ev aletlerinde fiyat artışları yavaşlamıştır.

-Parasal sıkılaştırma, kısa vadede, mal enflasyonu üzerinde daha etkilidir.

-Hizmet enflasyonu ise, düzenlemeye tabii yönetilen kalemler ile eğitim ve sağlık hizmetleri ve kira gibi geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi güçlü kalemler sebebiyle önemli bir atalet sergilemektedir. Bu kalemler, şokların enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir süreye yayılmasına neden olmaktadır.

-Ücret/fiyat güncellemeleri ve sözleşme yenilemelerinde önemli bir ay olan ocakta, hizmet fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlenmiştir.

-Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir bileşeni ise kiralardır. Bu bağlamda, konut piyasası önem arz etmekte olup, buradaki gelişmeler öncü gösterge olarak yakından takip edilmektedir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ