Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sivrisinekle bulaşan 'zika'ya karşı sivrisinek ordusu | Sağlık Haberleri

        Avustralya'daki Monash Üniversitesinden araştırmacılar tarafından geliştirilen proje kapsamında sivrisineklere Wolbachia bakterisi bulaştırılıyor ve bu sivrisinekler Zika ve benzeri virüslere karşı bağışıklık kazanıyor.

        Proje çerçevesinde Wolbachia bakterisi enjekte edilmiş milyonlarca sivrisineğin Kolombiya ve Brezilya'da salıverilmesi planlanıyor.

        Bu sivrisinekler, enfekte olmamış sivrisineklerle çiftleşerek bu bakterinin kuşaktan kuşağa geçmesini sağlıyor. Wolbachia bakterisi sayesinde sivrisineklerin insanlara Zika virüsü bulaştırma olasılığı azalıyor. Bu bakterinin insanlara herhangi bir zararı bulunmuyor.

        Uluslararası vakıflar ve Latin Amerika'da bazı yerel yönetimler tarafından desteklenen projenin maliyetinin 18 milyon dolar olduğu belirtildi. Projenin 2017 yılının başında hayata geçirilmesi planlanıyor.

        HAMİLELERE BULAŞMASI DAHA TEHLİKELİ

        Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

        Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor.

        Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa