İsrail-Hamas çatışması, ABD’nin bölgeye en güçlü ve donanımlı uçak gemisini göndermesiyle nasıl bir seyir alabileceği kestirilemiyor. Uçak gemisi USS Gerald R. Ford (CVN 78), sınıfının lideri konumunda. Sadece uçak gemisi de dememek gerekiyor. Savaş gemisi önderliğinde deniz araçları gurubu, birçok ülkenin hava gücünde çok daha fazla bir etkinlik ve kara çıkarması yapabilecek bir deniz donanması demek belki daha doğru olur.
Uzun süredir çeşitli sorunlar yaşayan ABD’nin en etkin uçak gemisi kısa süre önce savaş görevine tamamen hazır hale getirildi. Problemleri giderildi ve tatbikatlarla bu yaz sorunsuz hale getirildi. İlk görev olarak Çin-Tayvan veya Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle sorumluluk alması beklendiği açıklanmıştı, ama Hamas sürprizi sebebiyle Akdeniz’e gönderiliyor.
Şu ana kadar yapılmış en pahalı gemi olarak bilinen ve en son teknolojiler ile savaş sistemleriyle donatılan uçak gemisi USS Gerald R. Ford, İsrail’e destek için gelirken bölgenin iyice karışmasına da sebep olma riski var. İsrail, demir kubbe ile korunurken ilginç bir saldırıyla tanışmış olması gibi bir sürpriz de ABD gemisi yaşayabilir. Zira konvansiyonel savaş taktikleri ve kullanılan sistemler yeni teknolojilerle ciddi bir sınav veriyor. Rusya-Ukrayna savaşında bu durum çok net yaşandı.
ABD uçak gemisinde yer alan “Taşınabilen Taarruz Gurubu” (Carrier Strike Group) için de ciddi bir sınava olabilir. 80 uçaktan oluşan bir filo, denizaltı ve saldırı füzelerinin tatbikatlardan sonra ilk defa gerçek bir ortamda test edileceğine dair bilgiler de söz konusu. Uçak Gemisi Ford’un elektromanyetik mancınıkları/katapult veya fırlatma sistemlerini (EMALS) Akdeniz’de ilk defa deneme durumu olabilir. EMALS, geleneksel olarak uçakları fırlatmada kullanılan buharlı mancınık sisteminin yerini alarak insanlı ve insanız uçakların fırlatma alanını genişletiyor.
Bu tür yeni teknolojiler geminin bakıma alınmasından sonra yeniden hizmete girmesini geciktirdi. Şimdiye kadar yapılmış en pahalı gemi olmasına gecikme maliyetleri de eklendi. ABD Kongresi Araştırma Servisi’nin çalışmalarına göre maliyeti 13,3 milyar dolar seviyesine ulaşmış.
Uçak Gemisi Ford’u sınıfının ilki yapan teknolojilerden birisi de yeni bir nükleer santrale sahip olması. Böylece daha önceki sistemlere göre üç kat daha fazla elektrik üretme yeteneğine kavuşmuş.
ABD böylesine donanımlı ve ilkler içeren bir uçak gemisi gurubunu bölgeye gönderiyor. Filistin İslami örgütü Hamas’ın İsrail’e yönelik ani baskınının ardından başka ülkelerin desteğini veya savaşa müdahil olma durumunu engellemek ya da üçüncü tarafları caydırmak için önemli bir adım olarak yorumlansa da beklenmedik yeni durumların da ortaya çıkmasına neden olabileceği göz ardı edilmemeli.
USS Gerald R. Ford uçak ve filosu son olarak İtalyan donanması ile birlikte İyon Denizi’nde yeni sistemlerinin test edilmesi amacıyla tatbikat yapmıştı. Akdeniz’deki yeni görevi alanı ise çok daha karmaşık olacak. Caydırıcı olarak bulunacağı varsayılırken Lübnan Hizbullahı ya da İran’ın savaşa dâhil olmasıyla bambaşka bir tablo yaşanma ihtimali var. ABD’nin bu adımı üçüncü tarafların müdahalesi olarak görülmesi halinde Akdeniz çok daha sıcak günler yaşayabilir.