Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Güntay Şimşek Dünyanın en geniş ve en sessiz iş jetiyle yolculuk!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yeni teknolojilerle öne çıkan sektörün en yeni iş jeti Falcon 6X ile İstanbul – Çanakkale arasında ilginç bir uçuş deneyimi yaşadım. Daha uçağın içine adım attığımda girişte tavandaki pencerenin aydınlığıyla karşılaması, kabinin ferahlığıyla pozitif enerji vermesi ve iki boğaz üzerinde sanki evin salonundaymış gibi süzülmesiyle havadaki seyahati bambaşka boyuta taşımış. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç da Temmuzda uçağını teslim alarak Türkiye’de ilk Falcon 6X’i kullanıcısı olacak.

        Falcon 6X’i ile yaptığım özel uçuşun detaylarına gelince… Özel tanıtım uçuşunu Fransız Dassault Falcon yetkilileriyle birlikte gerçekleştirdim. Bu uçuşta Dassault Havacılık’ın Türkiye temsilcisi Soylu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Alişan Soylu bana eşlik etti. Uçağın sahibi olduğu ve rakiplerinden ayrıştığı teknolojik detaylarını, yolcularına sunduğu konforun inceliklerini anlattı.

        Türkiye’de iş jeti olarak en fazla Falcon’un modelleri bulunuyor. Ancak Falcon’un en yeni iş jetli olan Falcon 6X şu an dikkatleri üzerine çeken modeli. Geçtiğimiz yıl sonunda Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı / EASA ve Amerikan Federal Havacılık İdaresi / FAA’den tip sertifikasını alarak hizmete girdi. Sipariş veren müşterilerine teslim edilmeye başlandı.

        Ben de bu özel uçakla Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali’nden Çanakkale Havalimanı’na gidip, geldim. Uçağın pilotları Bruno Ferry ve Jean Pascal Lenesre kalkış öncesi bize verdikleri brifingte Çanakkale Havalimanı’na olan uçuşumuzun 38 dakika süreceği bilgisini verdiler. Ve uçuşa geçiyoruz. Falcon 6X, Atatürk Havalimanı’nda taksi yapıp pistin başına geliyor. Piste birazcık koşup hızlanan uçağımız sessizce ve çok kısa mesafeden pistten tekerlerini kesip havalanıyor. İlk defa bu kadar kısa mesafeden ve çok sessiz bir şekilde gökyüzüyle buluşuyorum.

        İstanbul’un müthiş manzarası ve Marmara Denizi’ni uçaktaki 25 cm aralıklarla yerleştirilmiş 30 adet geniş pencerelerden seyrederek keyifli bir şekilde yükseliyoruz. Düz uçuşa geçtiğimizde ise kemer ikaz ışıkları sönüyor, Dassault’un tecrübeli şef kabin memuru Catherine Auriol, bu uçuşa özel yüklenmiş ikramları servis ediyor. Ve kısıtlı uçuş zamanı içinde iş jetini havada keşfetmeye, her bir detayını incelemeye ve seyahati her açıdan deneyimlemeye çalışıyorum. Sadece Dassault’a özgü olan Dijital Uçuş Kontrol Sisteminin yanı sıra Dassault’un en yeni EASy III aviyonik paketini uçağın çok sessiz ve verimli operasyonu nasıl yaptığını, kanat yapısını Fransız yetkililer anlatıyor.

        Falcon 6X'in gerçekten büyüleyici ve pozitif enerji veren bir kabini var. Yolcu konforu açısından da en üst düzeye teknoloji ve donanıma sahip. 6X'in yüksek, geniş ve sessiz kabininde yolculuk ederken insan oturmak istemiyor. Sadece bu uçağa özgü girişte tavandaki pencere dışında, kabinde 25 cm aralıklarla 30 adet geniş pencere bulunuyor. Ferah ortam ise insanı sürekli olarak etrafı gözlemlemeye ve sohbet etmeye teşvik ediyor. Bu sebeple seyahatin önemli kısmını ayakta, sohbetle geçirdik.

        Ayrıca uçak 41.000 feet’e yükseldiğinde kabinde hissedilen basıncın 3.900 feet'e eşit olması yolculuğun dinç geçmesini, bedenin yorulmamasını sağlıyor. Adeta uçaktan dinlenmiş şekilde iniyorsunuz. Buna sebep olan bir başka unsur ise Falcon 6X'teki hava filtreleme sistemi. Çünkü kabin havasının tamamı üç dakikadan daha kısa sürede yenilenebiliyor.

        Falcon 6X, 12 ile 16 arası yolcu taşıyabiliyor. 52,2 metreküplük kabin; VIP, toplantı alanı ve yatak odası olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Uçağın en arkada yer alan iki kanepe ise çift kişilik yatağa dönüşebiliyor. Uçağı en geniş yapan eni ise 2.58 cm. Kabin yüksekliği 1,98 cm ve rahatlıkla ayakta dolaşıp, sohbet edebiliyorsunuz. Uçağın arka bölümünde lavabo ve onun bitişiğinde ise bagajların konduğu ve uçuşun her aşamasında ulaşılabilen kargo kısmı yer alıyor.

        Uçağın her üç bölümünde de uçuş bilgi ekranları yer alıyor. Uçuş bilgileri ve kabin için aydınlanma, ses, eğlence sistemi, klima, pencere güneşliklerinin kontrolü akıllı cihazlarla da yapılabiliyor. Akıllı cihazlara indirilen uygulama uçağın yolcularına bu açıdan da ilave bir konfor sağlıyor.

        Alişan Soylu, uçuş esnasında sürekli olarak, “Bu uçağın uçuş sistemleri hiç kimsede yok. Herkesin uçakları 70’li yıllardan bu tamamen yeni teknoloji.” Uyarısını yapıyor. Kısa meydanları çok rahat kullanma özelliği bulunan Falcon 6X, 16 yolcuya kadar Mach 0.80’de maksimum 10 bin 186 km veya Mach 0.85’te 9 bin 445 km menzile uçabiliyor.

        Biz bu uçuşumuzda hız testine çıkmadığımız için keyifli bir uçuşla yaklaşık 38 dakika sonra Çanakkale Boğazı’nın üzerinde süzülüp Çanakkale Havalimanı’na indik. Uçağın hızını olabildiğince düşüren pilotlar o kadar yumuşak iniş yaptılar ki neredeyse uçağın piste teker koyduğunu bile hissetmedik. İşte bu operasyonu kanatlardaki özel tasarım sağlıyor. Hem havada süzülürken yakalandığı türbülanslardan daha az etkileniyor hem de kısa pistler de çok kısa mesafede iniş kalkış yapmasına imkan veriyor. Uçağın içinde ise iniş-kalkışlarda hiçbir şekilde titreme, sallantı olmuyor.

        Çanakkale Havalimanı’na indik, ama uçaktan çıkmadan kısa bir bekleyiş sonrası tekrar Atatürk Havalimanı’na doğru uçuş için hazırlık yaptık.

        Dassault Falcon 6X, uçağın arkaya bölümünde yer alan iki Pratt & Whitney Canada PW812D motorla uçuyor. Motorların gövdenin arkasında yer alması hem uçağın kabinini daha sessiz yapıyor hem de kabinin içinden arka bölümdeki bagaja uçuşun her anında ulaşmaya imkan veriyor. Ayrıca uçağın özel tasarım kanat yapısı ve flapları sayesinde uçak, son derece düşük hızda ve son derece sessiz şekilde kalkış ve iniş yapabiliyor. Bu da uçuş konforunu daha da artırıyor. Özel kanat tasarımı sebebiyle kısa pistiyle bilinen London City Havalimanı gibi meydanlara da rahat operasyon yapabiliyor.

        Dassault, Falcon 6X’ten şu ana kadar 4 adet teslim yaptı. Fransız imalatçı bu modelden yılda 20 adet teslim etmeyi hedefliyor. Türkiye’den ise bu uçağa iki önemli isim sipariş verdi: Rahmi Koç ve Nihat Özdemir. Koç’a uçağı Temmuz 2024’te, Özdemir’e ise 2025’te teslim edilecek. Uçağın fiyatını da merak edenler olabilir. İş jeti 2026 teslim opsiyonlu olmak üzere 58 milyon dolardan satılıyor.

        Falcon 6X’in Teknik Özellikleri

        Dış boyutlarYükseklik 7,47 m
        Uzunluk 25,68 m
        Kanat Açıklığı 25,94 m
        Kabin Yüksekliği 1,98 m
        Kabin Genişliği 2,58 m
        Kabin Uzunluğu (kokpit ve bagaj hariç) 12,30 m
        Kabin Hacmi(kokpit ve bagaj hariç) 52,2 m³
        Bagaj Hacmi 4,4 m³
        Menzili Mach 0,80 (8 kişi, 3 mürettebat) 10.186 km
        Maksimin Hızı Mach 0,90
        Uçuş Tavan Yüksekliği 51.000 ft
        Kalkış Mesafesi 1.560 m
        İniş Mesafesi(8 kişi, 3 mürettebat) 744 m
        Yaklaşma Hızı (Vref)(8 kişi, 3 mürettebat) 204 km/saat
        Motorlar 2 Pratt & Whitney PurePower PW812D
        Motor İtiş Gücü 2 x 13.500 lb
        Kokpit Sistemi Easy IV