Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İç hatlarda uçak biletlerinde tavan ücret konusu, yeni kabinenin ilk toplantısında ele alınmış. Zamlanacakmış. Yoksa iç hatlarda hiçbir havayolu istediği verimliliği yakalayamadığı için uçmayacak. Uçanlara ise ilgili bakanlıklar çeşitli destekler, teşvik kıvamında uygulamalar ve siyasi destekler sağlıyor. Kısacası havacılık sektörümüz iç hatlarda ekonominin, serbest piyasa mantığının epeyce uzağında kalmış durumda. Yaklaşık 10 yıldır, hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde iç hatlarda tavan fiyat uygulaması gündemde. Mutlaka kaldırılması lazım.

Tavan fiyat uygulaması kaldırılırsa piyasa kendi içinde dengelenir. Sesi gür çıkanların Bodrum’a ucuza uçma çabalarına da kimse kulak kabartmazsa sektörde işler de yoluna girer. Aksi halde havayolları iç hatlardaki 56 havalimanına değil yurtdışı hatlara ilgi göstermeye devam eder. THY ve Anadolu Jet, iç hat uçuşlarını bir kamu hizmeti gibi görüp, tavan fiyat için şikayetçi olmayabilir, ama THY de bu hizmetinin karşılığını hükümetten, Ulaştırma Bakanlığı’ndan mutlaka farklı şekillerde talep ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de tavan fiyat konusuyla yakından ilgilendiği medyaya yansıdı. Tavan fiyata, en az yüzde 30 zam yapılması bekleniyormuş. Umarım Bakan Şimşek bu konu da şöyle tavır sergiler; “Serbest piyasada uçak biletinin zammıyla biz neden ilgileniyoruz? Tavan fiyat neye, hangi mevzuata, kanuna göre kondu? Şimdi hangi kritere göre tavan fiyata zam yapacağız? Rasyonel ekonomi politikalarına dönüyoruz. Havayolları fiyat ayarlamasını kendisi yapsın. Bilet fiyatları serbest piyasa ortamında belirlensin…”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar