Dünyada 190 ülkede ortalama günlük 79.5 milyona ulaşan aktif kullanıcı sayısı ile oyun platformlarının en büyüklerinden Silikon Vadisi kökenli Roblox, Türkiye’de 7 Ağustos’tan bu yana erişime kapalı.
Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Roblox’a koyduğu erişim engeli gerekçe ise “Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması.”
➔ Yasak üzerine Roblox’un Başkan Yardımcıları Nicky Jackson Colaco, Tami Bhaumik ve üst düzey yöneticileri Türkiye’ye gelerek basınla bir buluşma gerçekleştirdiler.
TEMSİLCİLİK AÇACAKLAR
➔ Burada yapılan açıklamalardan öğrendik ki, çocukların istismarına neden olan içerikler platformda 2018-2019 yılında yer almış ve sonrasında fark edilerek kaldırılmış. Onlar da bu içeriklerin yer almasını kabul etmiyor ve yanlış buluyorlar. Gözetimlerini daha sıkılaştırmışlar.
➔ Bu tür yeni yanlışlıklara yol açmamak için erişime izin verilmesi halinde Türkiye’de temsilcilik açmaya karar vermişler.
➔ Roblox yetkilileri basınla buluşmada özetle şu açıklamayı yaptılar:
➔ “Roblox'un, öğrenme, yaratıcılık ve anlamlı bağlantılar sağlama platformu sunarak Türk toplumunda olumlu bir rol oynayabileceğine inanıyoruz. Ülkenin özel ihtiyaçlarını ele almak için yetkililerle iş birliği yapmaya kararlıyız.
➔ Platforma erişimin yeniden sağlanması durumunda Türkiye'de bir ofis açma ve yerel dilde hizmet verecek ek moderatörler de dahil olmak üzere, özel bir ekip işe alma planımız hazırdır.
➔ Roblox, Türkiye'deki yasa ve düzenlemelere saygı duymaktadır. Oyuncuların ve oyun geliştiricilerinin (developer) güvenliğini ön planda tutarak, platforma erişimi yeniden sağlamak amacıyla yetkililerle ve yasal süreçlerle aktif olarak iş birliği içindeyiz.”
TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ NEREDE?
➔ Platform yöneticileri, Roblox’un dünyada çok az sayıda ülkede doğrudan ofisi bulunduğunu, ofis açma kararının Türkiye’ye verilen önemin bir göstergesi olduğunu belirttiler.
➔ Bir oyun geliştirici platform Roblox için Türkiye neden önemli?
➔ Dünyanın dört bir yanındaki öğrencilerin kullanarak geliştirdiği oyunlar sayesinde platform gelişti ve 2006 yılında Roblox halini aldı. Platforma isteyen hobi şeklinde oyuncu ya da oyun geliştirici (developer) olarak katılıyor. İkisini birlikte yapanlar da var.
➔ Çocuklar ve gençlerin yaratıcılıklarını kullandığı bu platform hayal güçlerini paylaşarak oyunlarını geliştirmelerine olanak sağlıyor. Her gün milyonlarca kullanıcı, çevrimiçi oyunlar ve diğer 3B deneyimler ile yaratıcılığını geliştiriyor, oyun oynuyor, öğreniyor ve diğer insanlarla bağlantı kuruyor.
➔ Platform Türkiye’de ise 10 yıldan beri faaliyette ve görüldü ki buradaki katılımcıların yaratıcılıkları fazla.
➔ Bu nedenledir ki Roblox, son 5 yılda Türkiye’deki geliştiricilere 287 milyon lira ödeme yaptı. Son bir yıldaki ödemesi 172 milyon lira oldu.
➔ İşte Türkiye önemi de burada ortaya çıkıyor. Platformun 2.6 milyon developer yani geliştiricisi var. Bunlar aynı zamanda oyuncu da. Türkiye ise her zaman developer sayısında ilk 10’da yer alıyor.
➔ Platform üzerinde oyunlar ve deneyimler oluşturan Türk geliştiricilerin sayısı, 2024 yılı Haziran ayı sonu itibariyle on binlerce kişiye ulaştı. Türkiye’deki günlük aktif kullanıcı sayısının yıllık büyüme hızı yüzde 166’yı buldu.
➔ Bazıları hobi olarak bazıları da para kazanmak amacıyla bu platforma katılıyor. Becerilerini geliştiriyorlar. Burada 5-10 yılını geçiren devaloperler arasında çok iyi sinerji oluşuyor.
İŞİN GÜVENLİK TARAFI
➔ İşin pozitif yanlarını belirttikten sonra gelelim kapatmaya da konu olan güvenlik yanına.
Platform yetkilileri bu konuda şunları belirtti:
➔ “İlk günden beri güvenlik bizim en çok önem verdiğimiz yanımız. Odak noktamız güvenlik. Yapay zeka da, güvenlik konusunda devrede. Tutucu sayılabilecek düzeyde bir kural setimiz var.
➔ Filtreler kesintisiz devrede ve sürekli güncelleniyor.
➔ Çünkü, çocuklar filtrelenen kelimelerin, görüntülerin, paylaşımların etrafından dolanıp yeni girişimlerde bulunabiliyor. Filtrelerimiz de buna göre güncelleniyor.
➔ Ebeveynlerin çocuklarını takip edebilecekleri kılavuzumuz da var. Anne-babalar çocuklarına Roblox’ta harcama sınırı koyabiliyor, bazen çocukların girdiği dünyayı anlamakta zorlanabiliyor. Biz onların anlamalarını kolaylaştırıyoruz.”