Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Akdeniz Üniversitesi'nde bir ilk

        Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi ve Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı doktorları tıp literatürüne yeni bir yöntem soktu. Antalya'da oğlundan karaciğer nakli yapılan bir hastanın hastalıklı olan karaciğer atardamarının yerine, testisinden alınan toplardamardan atardamar yapıldı.

        Soner ÖZCAN/ANTALYA (AHT)

        Van'da yaşayan 36 yaşındaki Kerem Dizman, hepatit B nedeniyle 2 yıl önce karaciğer yetmezliği çekmeye başladı. Dört yıl önce aynı hastalıktan eşini kaybeden Dizman, kadavradan karaciğer nakli için Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde sıraya yazıldı, ancak uygun karaciğer bulunamadı.

        OĞLU GÖNÜLLÜ OLDU

        Dört çocuk babası Dizman'ın durumunun kötüleşmesi üzerine, canlıdan karaciğer nakli yapılmasına karar verildi. Karaciğer yetmezliği nedeniyle annesini kaybeden 20 yaşındaki Yılmaz Dizman babasını yaşatmak için gönüllü oldu. Yapılan tetkiklerin ardından Yılmaz'ın dokularının babasıyla uyumlu olduğu belirlendi. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından baba oğul, önceki gün sabah saatlerinde ameliyata alındı.

        AMELİYATTA FARK EDİLDİ

        Doç. Dr. Alihan Gürkan ve Doç. Dr. Ayhan Dinçkan'ın katıldığı ameliyat sırasında Kerem Dizman'ın karaciğerindeki atardamarının hastalıklı ve kullanılamayacak durumda olduğu görüldü. Doktorlar bunun üzerine testisteki toplardamardan karaciğere atardamar yapmaya karar verdi. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ömer Özkan'ın da katıldığı ameliyatla hastanın karaciğerine testisten atardamar yapıldı.

        DÜNYAYA DUYURULACAK

        Ameliyatın dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Doç. Dr. Alihan Gürkan, "Hastanın testisinden gelen bir toplardamarı atardamarının yerine takıldı. Bu yöntem dünyada ilk kez uygulandı. Bu yöntemi organ nakli kongresinde sunacağız. Ayrıca bilimsel yayınlarda yayımlanarak dünyaya duyuracağız. Bu yöntem ameliyat sırasında aklımıza geldi. Testisteki damar daha uygun olduğu için oradan kullandık. Hastaya sağlık açısından bir sakıncası yok" dedi.

        YAŞAMA ŞANSI YÜZDE 30'DU

        Ameliyatın oldukça başarılı geçtiğini ve hastanın tedavisinin organ nakli servisinde devam ettiğini belirten Gürkan, "Oğlunun karaciğerinin yaklaşık yüzde 65'ini alarak babaya naklettik. İki ameliyat yaklaşık 13 saat sürdü. Baba nakil olamasaydı bir yıl içerisinde yaşama şansı yüzde 30'du. Şu an ikisinin de sağlık durumları iyi. Donörü birkaç gün içerisinde taburcu ederiz. Baba da bir hafta sonra taburcu olur" dedi.

        CİĞERİMİN CİĞERİYLE HAYAT BULDUM

        İlk kez uygulanan yöntemle tıp literatürüne giren Kerem Dizman ise, "Eşimi aynı hastalıktan 4 yıl önce kaybetmiştim. Bende aynı hastalığa yakalanınca adeta hayatımız karardı ama ciğerimin ciğeriyle hayat buldum. Çok mutluyum" dedi. Babasına ciğeriyle hayat veren Yılmaz Dizman ise, "Doktorlar ?canlıdan nakil yapalım' deyince hiç düşünmeden gönüllü oldum. Hayat bizim için yeniden başlıyor" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa