Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından İzmir'in kurtuluşunun 100. yıl etkinlikleri kapsamında "Kurtuluşa Giden Yol ve Sonrası" paneli düzenlendi.

        DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 15 Temmuz Şehitler Salonu'ndan düzenlenen programın açılışında, Türkiye Cumhuriyeti'nin; Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun neferlerinin ortak mücadelesi sonucu kurulduğunu söyledi.

        Zaferinin önemini anlatan Hotar, şunları kaydetti:

        "9 Eylül'e anlam yükleyen ve direnişi gösteren kahraman İzmir'dir ama aynı zamanda Samsun'dur, Erzurum'dur, Amasya'dır, Afyon'dur. Kısacası, Anadolu'nun her kentidir. Dolayısıyla Büyük Taarruz'un kahramanlık destanı, hem güzel kentimiz hem de asil milletimiz ve devletimizle özdeşleşmiştir. Bu hakikat, erken Cumhuriyet döneminde sosyal ve iktisadi hedeflere ulaşacak heyecanı korumak bu uğurda üretmek ve gayret göstermektir. Adını kurtuluş destanımızdan alan Dokuz Eylül Üniversitemiz ise akademik faaliyetleri ile İzmir'in buradaki hakikatine vakıf olarak bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma üniversitemiz, ülkemizin yükseköğretim alanındaki politikalarını desteklemekte, milli ve manevi değerlerimize bağlı nesiller yetiştirmektedir."

        İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yılında 100 program planlandıklarını hatırlatan Hotar, kurtuluş mutluluğunu paylaşırken şehitlerin ve onların kutsal hatıralarının unutulmaması gerektiğine işaret etti.

        Üniversite olarak çocuk ve gençleri önemsediklerini vurgulayan Hotar, vatan ve bayrak sevgisini pekiştirmenin, tarihi anlatmanın, yeni nesilleri bilgilendirmenin, günümüzde küresel güçlerle mücadele etmek zorunda kalan Türkiye için özel bir anlam ifade ettiğini sözlerine ekledi.

        Albay Ayhan Yazganarıkan da Türk tarihinde çağlar boyunca çok önemli devlet adamlarının yetiştiğini ifade etti.

        Lideri, zor zamanların en çok ihtiyaç duyulan kişi olarak tanımlayan Yazganarıkan, "Yıkılmış bir imparatorluktan çağdaş Türkiye Cumhuriyetini kuran Atatürk, büyük önder, ebedi başkomutan ve saygın bir devlet adamı olarak dünya tarihinde yerini almıştır. Ölümünden 84 yıl geçmesine rağmen, ismi hala ülkelerin en önemli cadde, bulvarlarına verilmekte, büst ve heykelleri dikilmekte ve her ortamda büyük bir sevgi ve saygıyla anılmaktadır. Genç subay Mustafa Kemal henüz 30'lu yaşlardayken alay ve tümen seviyesindeki birlikleri yönetmiş, uluslararası savaş tecrübeli elde etmiştir." dedi.

        Panelde Prof. Dr. Hülya Koç, Doç. Dr. Fevzi Çakmak ve Doktor Öğretim Üyesi Halil İbrahim Alpaslan da bir konuşma yaptı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa