Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte dev ihaleyi alan şirketin merkezi

        Toplamı 1.5 milyar doları bulacak bir yatırım gerektiren Zeytinburnu Yat Limanı ihalesini, proje ile ilgilenen devlerin arasından sıyrılarak kazanan Koçhan Danışmanlık şirketi daha önce bu büyüklükte bir projeyi üstlenmediği için herkesin ilgisini çekti.

        Koçhan Danışmanlık’ın ortakları Ömer Koçhan ile Mehmet Emin Erkan böylesine büyük bir ihaleyi kazanarak dikkatleri üzerlerine çekerken başta iş dünyasının olmak üzere kamuoyunun “Kim bunlar?” sorusunu sormasına neden oldular.

        SIRADAN BİR DAİRE Zeytinburnu Yat Limanı İhalesine Rusya’da çok büyük inşaat işlerine imza atan Rönesans A.Ş ile yüzde 50-50 ortaklıkla giren Koçhan Danışmanlık İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi’nin merkezi İstanbul Ticaret Odası sicil kayıtlarına göre “Kartal Maltepe Feyzullah Mahallesi. Şehit Kamil Başaran Sokak. Deniz Apartmanı. Numara 7, daire 15 görünüyordu.

        5 bin YTL sermayeli şirketle ve ortakları ile ilgili daha geniş bilgi alabilmek için bu adrese gittiğimizde çok şaşırdık. Büyük projelerin çizildiği pek çok çalışanı olan bir inşaat danışmanlık şirketi beklerken, kapı zilinde hem Ömer Koçhan’ın hem de eşinin adının yer aldığı mütevazi bir ” Home ofis “ daire ile karşılaştık.

        Türkiye’nin en büyük projesine imza atacak Koçhan Danışmanlık’ın merkezi ne bir holding binası ne de büyük bir plazanın bir katıydı. Maltepe’de sıradan bir apartman dairesiydi.

        Merkezin bulunduğu Şehit Kamil Başaran Sokak, bahçeli apartmanların bulunduğu ferah bir yerleşim alanı. Apartmanlar bitişik nizam değil ve İstanbul sokaklarının aksine genişçe bir yolu bulunuyor. Apartmanlar genelde 5-6 kattan oluşuyor. Her apartmanın ya önünde ya da yanında bahçe veya park alanı bulunuyor. Sokaktaki büfeden içeriye giriyoruz. Büfe işletmecisi bu sokakta genelde memur emeklilerinin yaşadığını söylüyor.

        MALTEPE MEMUR SEMTİ ” Zamanında düzenli geliri olan memurlar ile esnaflar oturur burada. Tipik orta gelirli semtidir. Genelde herkes ununu elemiş ve eleğini asmıştır, yaş ortalaması da yüksektir. Çok fazla çocuk yoktur “ sözleriyle özetliyor sokağın sosyo-ekonomik durumunu. Koçhan Danışmanlık merkezi olarak görünen Deniz Apartmanı’nın en üst katındaki 15 numaralı dairenin önüne geliyoruz. Kapıda danışmanlık şirketiyle ilgili hiçbir ibare yer almıyor. Dairenin kapısında Emel-Ömer Koçhan yazısı, buranın bir ev olduğu izlenimini güçlendiriyor.

        Koçhan: Gates de home ofis’te başladı 1.5 milyar dolarlık projenin ortaklarından Ömer Koçhan, şirket merkezinin bir apartman katı olmasının bir önemi olmadığını belirtti ve ” Önemli olan projenin içeriğidir “ dedi. Bugün 45 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zenginleri arasında olan Bill Gates’in de işe evinde başladığını hatırlatan Koçhan şöyle devam etti:

        Bill Gates şu anda 45 milyar dolarlık şirketin kurucu. O nasıl kurdu şirketini? Hikayesini okuduysanız çalışma masası olarak evinin kapısını kullandığını, işe garajında başladığını öğrenirsiniz. Ben bu işe 30 yılımı verdim. Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden emekli oldum. Büyük bir bilgi birikimine sahibim. Bu Türkiye’nin en büyük projesi. Bu gün Koç olsun Sabancı olsun en çok 20-30 bin kişiye istihdam sağlıyor. Zeytinburnu Yat Limanı projesi hayata geçtiğinde 52 ayrı sektörde 75 bin insanımıza yeni iş imkanı sağlayacak. 2020 yılında ek turist sayımız 16 milyon artacak. Lütfen bunları konuşun”.

        Vatan

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa