Sami Hoştan kimdir?
Ergenekon Operasyonu'nda gözaltına alınan isimlerden 'Arnavut Sami'nin de çete davalarında dosyası kabarık..
'Arnavut Sami' olarak da biliniyor. 2. MİT Raporu'nda DHKP - C ile ilişkili olduğu, İspanya, Hollanda ve Kolombiya bağlantılı uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı öne sürülen Hoştan Eski İstanbul Sheraton Oteli gazinosunun da ortaklarındandı.
2. MİT Raporu'nda Tarık Ümit'in kaçırıldıktan sonra Abdullah Çatlı tarafından Arnavut Sami'nin çiftliğinde sorgulandığı ileri sürüldü.
Suç işlemek için çete oluşturmak iddiasıyla İstanbul 6. No'lu DGM'de İbrahim Şahin, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Abdülgani Kızılkaya, Korkut Eken, Yaşar Öz ve Ali Fevzi Bir'le birlikte tutuksuz yargılanıyor.
Hoştan, Topal cinayetiyle ilgili olduğu iddiasıyla Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde taammüden adam öldürmek suçuyla Haluk Kırcı, Serdar Özdağ, Ali Fevzi Bir, Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ercan Ersoy, Mustafa Altunok ile birlikte yargılandı. Bu davadan Mart 1998'da tahliye olan Hoştan, tutuksuz olarak yargılanıyor.
Hoştan, 11 Nisan 2000'de pasaportunun uzatılması için başvurusunun ardından bir görevlinin incelemesi sonucu, uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. 1993 yılında yakalanan ve 63 kilo eroinin sahibi olarak gözaltına alınan Ökkeş Koylan isimli uyuşturucu satıcısı poliste verdiği ifadesinde, daha önce Hollanda ve Almanya'ya bir TIR içerisinde yaklaşık 100 kilo eroin götürdüğünü ve bu eroinin sahibinin Sami Oştan olduğunu söyledi. Yapılan inceleme sonucunda Oştan soyadlı uyuşturcu kaçakçısının Sami Hoştan olduğu anlaşıldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şubesi'nde sorgulanan Hoştan, sorgusunun ikinci gününde fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Şeker hastası olduğu belirlenen Hoştan'ın nezarethanede sık sık istifra ettiği belirtildi.
Hoştan hakkında 17 Nisan 2000'de "Teşekkül halinde uyuşturcu ihraç etmek" suçundan 15 - 30 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı. DGM Cumhuriyet Savcısı Sudi Güner tarafından hazırlanan iddianamede, Hoştan'ın Hollanda'da 8 yıl önce ele geçirilen 100 kilogram eroini bu ülkeye gönderdiği belirtildi.
İstanbul DGM Başsavcılığı, 3 Mayıs 2000'de Hoştan'ın "Türk Parasını Koruma Kanunu'na aykırılık" suçundan yargılanmasını istedi. Başsavcılık, görevsizlik kararında "Hoştan'ın 1991 ve 1992 yılları arasında yurtdışına uyuşturucu ihraç ettiğini ve bundan elde ettiği parayı Türkiye'ye getirmiş olabileceği kanaatine varıldığını" belirterek sanığın ikametgahının bulunduğu Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nca "kara para aklamak" suçundan yargılanması gerektiğini bildirdi. Hoştan'ın toplam servetinin 2.5 trilyon olduğu belirlendi.
Susurluk davasında 4 yıl hapis cezası aldı Susurluk'taki trafik kazasının ardından ortaya çıkan karanlık ilişkilerle ilgili 14 sanığın yargılandığı dava dördüncü yılın sonunda karara bağlandı.
Karara göre, Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve MİT eski görevlisi Korkut Eken, "Cürüm işlemek için çete oluşturmak ve bu çeteyi yönetmek" suçundan 6'şar yıl, aralarında Hoştan'ın da bulunduğu 12 sanık da yine "Cürüm işlemek için çete oluşturmak"tan 4'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Sanıkların tümüne yurtdışına çıkma yasağı konuldu. Ceza onaylandığı taktirde İnfaz Yasası'na göre daha önce 31 gün cezaevinde tutuklu kalan Hoştan, 555 gün hapis yatacak.