Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atatürk Orman Çiftliği arazisi 29 yıllığına Büyükşehir'in

        Dilvin KAYGUSUZ/HABERTÜRK ANKARA

        Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Orman Çiftliği'nde yapımına devam edilen Ankapark için çalışmalar sürüyor.

        Ankapark'ın bulunduğu Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin, 29 yıllığına Büyükşehir'e tahsis edilmesini düzenleyen 'Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.

        24 Mart 1950 tarihli ve 5659 sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununun ek 1. maddesinin 3. fıkrasının değiştirildiği belirtilen kanun tasarısının 10. maddesinde, "Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak temapark, hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve buralara gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılarla ilgili her ölçekteki imar planı, proje ruhsat ve benzeri işlemler, 21 Temmuz 1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara tabi olmaksızın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılır. Koordinatları belirlenmiş olan alanlar, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yapılacak protokolle 29 yıl süre ile bedelsiz olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilir" ifadelerine yer verildi.

        ‘ATATÜRK'ÜN VASİYETİNE UYGUN OLARAK’

        Madde gerekçesinde Atatürk'ün çiftlikler ile ilgili; "... Çiftliklerin yerine göre arazi ıslah ve tanzim etmek, muhitlerini güzelleştirmek, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler hilesiz ve nefis gıda maddeleri temin eylemek, baz yerlerde ihtikarla fiili ve muvaffakiyetli mücadelede bulunmak gibi hizmetleri de zikre şayandır' sözüne atıfta bulunuldu.

        Gerekçede, şunlar kaydedildi: "Bu tavsiyeye uygun olarak Atatürk Orman Çiftliği'nde temapark ve hayvanat bahçesi planlanmış ve madde ile 5659 sayılı kanunun ek 1. maddesinin 3. fıkrasında yapılan bu değişiklik ile de bu konuda ortaya çıkan ve yaşanan sorunların ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Ayrıca yapılan bu değişiklikle; ülkemiz turizmi açısında kalıcı sonuçlar meydana getirebilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması açısından temapark ve hayvanat bahçesi ile ilgili 10 yıllık tahsis süresi 29 yıla çıkarılmakta, sadece gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak ticari ünitelerin konulmasına fırsat verilmektedir."

        BİN 216 OYUNCAK

        ‘Temapark' ve ‘Doğal Yaşam Parkı' olmak üzere iki alandan oluşacak Ankapark, 1 milyon 200 metrekarelik alana kuruluyor.

        16 bin 100 metrekare kapalı, 1 milyon 46 bin 600 metrekare açık alandan oluşan parkta, 70 bin metrekarelik çelik çadırlar bulunuyor.

        6 bin 800 araçlık otoparktan giriş yapılacak olan Ankapark'a ulaşım, raylı sistem (metro) ve teleferikle sağlanabilecek.

        Tema park kısmı için yaya dolaşımı trenle desteklenecek. 320 kişi kapasiteli, 4 adet Kara Tren girişte ziyaretçileri karşılayarak park içerisindeki ulaşımı sağlayacak.

        Ankara'nın iklim koşulları ve mevcut Hayvanat Bahçesi kısmındaki yeşil doku dikkate alınarak açık ve kapalı oyun alanları oluşturuldu.

        Yazlık ve kışlık alanlarda yaklaşık bin 216 oyuncak kullanılacak, oyuncakların 110'u yazlık kısımda kullanılacak.

        Dev oyuncakların yer alacağı Ankapark, 2017 yılının Nisan ayında açılacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa