Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sığınak krizi yaşanan Meclis'te 'acil durum' planı yenilenecek

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        TBMM’nin bombaların hedefi olduğu saatlerde yaşananlar, olağanüstü durumda acil harekât planı eksikliğini ortaya çıkardı. Başkan ve milletvekillerinin sığınağa ulaştırılamaması, savaş benzeri bir durum için Meclis’te acil durum planı sıkıntısı yaşandığını gösterdi.

        ANAHTAR BULUNAMADI: Darbe girişimini haber alır almaz Meclis’e gelen milletvekilleri genel kurul salonuna girmek istedi. İlk etapta genel kurul salonunun anahtarları bulunamadı. Bir süre sonra anahtarlar bulundu ancak bu kez de ışıkları yakacak, ses sistemini açacak teknisyen bulunamadı. Meclis’te o saatte nöbetçi olmadığı için bu aksiliklerin yaşandığı bildirildi.

        ‘BODRUMA SIĞINDIK’: Milletvekilleri genel kurulda demokrasi nöbeti tutarken internetten cep telefonlarıyla televizyon kanallarına bağlandılar. İnternet üzerinden yayın yapmaya başladılar. Bir süre sonra darbeciler Meclis’i hedef aldı ve ilk bomba atıldı. Genel kurul duman içinde kaldı. 2, patlamadan sonra polisler vekilleri güvenli bir yere nakletmek istedi. Bodrum katta sığınak olduğu bildirildi. Sığınak denilen yerin kapısına gelindiğinde anahtar olmadığı fark edildi. Anahtarları bulmak için telefon görüşmeleri yapıldı. Bu sırada kapıyı kırma denemelerinde başarılı olunamadı, anahtarlar bulundu kapı açıldı. Bazı milletvekilleri sosyal medyadan “Meclis’te sığınak yok, bodruma sığındık” mesajları paylaştı.

        ‘NASIL ÇALIŞACAĞIZ?’: Bombaların şokunu yaşayan vekiller ikinci bir şokla karşılaştı. Daha önce Meclis’in altında günlerce çalışmaya imkân sağlayacak şekilde masa ve sandalyelerin bulunduğu bir sığınak olduğunu bilen vekiller, boş, küçük basık, kalorifer borularının geçtiği bir yerle karşılaşınca şaşırdı. Bazı milletvekilleri, “Masalar, sandalyeler nerede, bu nasıl sığınak?” diye tepki gösterdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker “Sığınakların bu halini görünce sukût-u hayale uğradım” değerlendirmesinde bulundu. Kahraman ise karşılaştığı manzara karşısında sığınakların elden geçmesi gerektiğini söyledi.

        HEKİM SIKINTISI: Saldırı sırasında, Oktay Vural, Orhan Miroğlu gibi bazı milletvekilleri çocuklarıyla Meclis’e gelmişti. AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu kızıyla birlikte yaralandı. Meclis’te o saatte nöbetçi bir sağlık ekibi olmadığı fark edildi. Türkoğlu’na ilk müdahaleyi doktor milletvekilleri yaptı.

        İKİ NUMARA: MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, sığınaktaki tabloya tepki gösterirken, “Bu nasıl sığınak. Siz Türkiye’nin iki numarasısınız. Sizin burada güvenle tahliye edilmenizi sağlayacak bir plan, bir yol olması gerekirdi” dedi.

        ‘TIKIR TIKIR İŞLEMELİ’: Bir TBMM Başkanlık Divanı üyesi de, o gece yaşananları HABERTÜRK’e anlatırken, “Biz aşağıda genel kurul toplantısı yapılacak bir salon olduğunu sanıyorduk. Ne masa ne sandalye var. Yere gazete kâğıdı serip oturduk. Ya bir sığınak vardı yolunu bulamadılar, kimsenin haberi yok, ya da geçmişte yapılan sığınak yıllar içinde bir takım inşaatlar yapılırken dağıtıldı. Her durumda büyük eksiklikleri yerinde gördük. İlk iş o sığınağı arayacağız, eksiklikleri tespit edip gidereceğiz” diye konuştu.

        1998'DE HAZIRLANMIŞTI

        1998’de, Genel Kurul salonu yenilenirken Meclis’in sığınağı yenilenmiş, 3 hafta dışarıdan hiçbir destek almadan milletvekillerinin çalışması ve yaşamasına uygun hale getirilmişti. Bu bölümün 21 sığınak ve geniş koridordan oluşan ikinci bir meclis olduğu belirtilirken bir savaş durumunda Meclis’in çalışmaya devam edebilmesi için Karargâh ve Kontrol Merkezi’nin de tam donanımlı olarak bekletildiği açıklanmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa