Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstismarda ‘çocuğun beyanı’ esas olacak, sorgulanmayacak

        GAZETE HABERTÜRK

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB); öğrencilere, okul ya da okul dışında yaşadıkları cinsel, ruhsal veya fiziki olayların yarattığı etkileri gidirmek için psikolojik danışmanlık hizmeti verecek öğretmenlere yönelik bazı temel ölçütler belirledi. Bu amaçla “Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Çalışma Kılavuzu” hazırlayan bakanlık, bu ölçütlerin uygulanması talimatını verdi.

        Kılavuzda; okul yönetimi, öğretmen, rehberlik ve psikolojik danışma servisi işbirliğinde yürütülmesi gereken hizmetlere ve izlenecek basamaklara yer verildi. Kılavuzda ilk olarak okul ve okul dışında öğrencilerin yaşayabileceği cinsel istismar olaylarında yapılması gerekenler anlatıldı. Bunlar şöyle: Cinsel istismar durumlarında çocuğun beyanının doğruluğu sorgulanmayacak. Beyanı esas kabul edilecek ve süreç yürütülecek. Görüşme yapan kişi, çocuğu dinlerken olaya ilişkin meraklı bir tutum içinde ayrıntıları öğrenmeye çalışmayacak; hayret, üzüntü, öfke gibi duygusal tepkiler göstermeyecek.

        Çocuğun beyanını tutanak altına alınacak. Ailenin onayı aranmayacak. Bildirim sonrası süreçler hakkında çocuk bilgilendirilecek. Çocuğun beyanının yer aldığı belge “Gizlidir” ibaresiyle ilgili kuruma elden götürülecek. Şiddete maruz kalan ve şiddet uygulayan öğrenciler için yapılacaklar da şöyle: Okuldaki öğrencilerin fiziksel (fiziki muayene yapmadan, morluklar, şişlik, kızarıklık vb.) ve psikolojik değişikliklerini (içe kapanma, sinirlilik, iştahsızlık vb.) takip edin. Çocuğa yönelik şiddetin veli tarafından uygulanması halinde adli ve kolluk birimleri ile ASPB’ye (il/ilçe müdürlükleri, ALO 183 telefon hattı vb.) okul yönetimiyle işbirliği yapılarak bildirimde bulunulacak. Şiddet uygulayan öğrencinin, ailesinde şiddet olgusu araştırılacak. Şiddet uygulayan öğrenciye akran desteği verilecek.

        ‘KRİTERLERİN BELİRLENMESİ DOĞRU’

        KILAVUZDA yer alan maddeleri değerlendiren Uzman Psikolog Prof. Dr. Arif Verimli, şöyle konuştu: “Okullarda kriterlerin belirlenmesi doğru. Özellikle bu konularla ilgili soru sorma teknikleri geliştirilmeli. Öğrenciyi, olay sonrası sorulacak sorular rencide etmemeli. Öğrenci rahatlıkla anlatabilmeli. Okullarda bunun için bir ortam oluşturulması gerekiyor. Öğrencilerle ilgili bilgiler kesinlikle gizli tutulmalı. ‘Gizli’ ibareli belgenin elden ulaştırılması çok önemli. ”

        ‘ÖĞRENCİYİ ETİKETLEMEYİN’

        MADDE bağımlılarına ilişkin de şu talimatlar verildi: n Madde bağımlısı öğrencinin okul içinde etiketlenmesi engellenecek. n Madde etkisi altındaki öğrenci sağlık kuruluşuna yönlendirilecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa