Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Gül: Viking treni Türkiye’ye kadar gelecek | Dış Haberler

        Türkiye ile Litvanya arasında ‘Viking Treni’ olarak adlandırılan demiryolu taşımacılığı projesinde işbirliğine dair mutabakat muhtırası imzalandı. Muhtıraya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite’nin huzurunda iki ülkenin ulaştırma bakanları imza koydu.

        ‘Litvanya-Türk İş Forumu'ndaki imza töreni öncesinde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Litvanya ile ekonomik faaliyetleri arttırmak istediklerini belirterek, ‘Viking Treni’ projesi sayesinde Litvanya'dan çıkan vagonların Karadeniz üzerinden Türkiye'ye, Türkiye'den de Ortadoğu ve diğer coğrafyalara rahatça ulaşacağını kaydetti. Gül, THY'nin İstanbul-Vilnius uçuşlarının da Haziran ayında başlayacağını sözlerine ekledi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, AB üyesi birçok ülkeden daha önce Gümrük Birliği’ne girdiğine dikkat çekerek, “Türkiye'nin bu ayrıcalıklı özelliğinin ve öneminin bütün üye ülkeler tarafından takdir edilmesini istiyoruz.” dedi. Türkiye ile Litvanya arasındaki dostane ilişkilerin uzun yıllara dayandığını vurgulayarak, iki ülke ilişkilerinin bugün de NATO ve AB çerçevesinde devam ettiğini ifade etti.

        Gül, AB’nin müzakerelere başlamamış ülkelerle bile vize muafiyeti anlaşması imzalamasına rağmen Türkiye gibi büyük bir ekonomiyle böyle bir anlaşma yapmadığına dikkat çekti. AB’nin vize konusundaki Türkiye’ye yönelik haksız uygulamalarından şikayetçi olan Gül, “Üretilen mallar gümrük birliği içinde rahatlıkla dolaşırken malları üretenler veya sahipleri gümrük birliği üyesi ülkelere rahatça gidemiyor. Vize işlemleri maalesef çok uzun sürüyor ve burada çok büyük bir haksızlık oluyor.” diye konuştu.

        Litvanya'nın 3 ay sonra AB dönem başkanlığını devralacağını hatırlatan Gül, “Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililerden ricamız, bu konuyla ilgili bizim olmadığımız toplantılarda bunun adil olmadığının tartışılması ve bu konuda beklediğimiz adımların atılmasıdır.” dedi.

        Türkiye gibi ekonomi ve nüfus açısından büyük ülkelerin AB'ye tam üyeliklerinin süreçlerinin sancılı olduğuna dikkat çeken Gül, “AB'nin temel prensiplerinden birisi ahde vefadır. 2005 yılında AB üye ülkelerinin liderlerinin Türkiye'nin tam üyelik sürecini başlatma iradeleri tazeliğini korurken, bütün üye ülkelerin bu imzalarına sadakat göstermelerini beklemek de şüphesiz ki bizim hakkımızdır.” diye konuştu.

        Litvanyalı işadamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya davet eden Abdullah Gül, “Türkiye geniş bir hinterlanda sahip bulunuyor. Litvanyalı işadamları, Türkiye üzerinden Ortadoğu, Afrika, Mağrip ve Orta Asya ülkelerine rahatça açılabilir, bu bölgelerde Türk iş adamlarıyla yatırım yapabilir.” dedi.

        Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite ise AB dönem başkanlıkları sırasında Türkiye’ye AB üyeliği konusunda ellerinden gelen desteği vereceklerini vurguladı. Türkiye ve Litvanya'nın Avrupa kıtasının kuzey ve güneyinde stratejik konumlarda bulunduğuna dikkat çeken Grybauskaite, “Bu konumlar başta ulaştırma, lojistik ve transit sektörleri olmak üzere daha büyük bir işbirliği potansiyeline sahip bulunmaktadır. Bugün imzalanacak mutabakat zaptı ve Viking Projesi sayesinde Baltık Denizi bölgesinin Karadeniz'e ve Hazar Denizi'ne bağlanmasına yönelik önemli adım atılacak.” şeklinde konuştu.

        Litvanyalı lider, iş dünyası ve ulusal yayın kuruluşları arasında imzalanacak anlaşmalar sayesinde iki ülke arasında daha aktif bir iletişimin olacağının altını çizerek, Litvanya ve Türkiye’nin aynı zamanda inovasyon, iş ve bilim gibi alanlarda işbirliği açısından büyük bir potansiyel paylaştıklarını sözlerine ekledi.

        İş forumunun sonunda ayrıca TRT ile Litvanya Radyo Televizyon Kurumu arasında işbirliğine dair mutabakat muhtırası imzalandı.

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa