Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kore yarımadasında savaş rüzgarı - GALERİ - VİDEO | Dış Haberler

        Kuzey Kore, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açtı. Top ateşinde 2 asker öldü, 13 asker yaralandı.

        Güney Kore'ye ait YTN televizyonu, Kuzey Kore'nin, açtığı top ateşinde Yeonpyeong Adası'ndaki 70 kadar evin yandığını ve saldırı sonucu yaralananlar olduğunu duyurdu.

        Haberde, açılan top ateşi sırasında adada bulunan Güney Kore'ye ait askeri üsse çok sayıda top mermisinin isabet ettiği kaydedildi.

        GÜNEY KORE F-16'LARINI HAVALANDIRDI

        YTN televizyonu, top ateşininin ardından Güney Kore'nin karşılık verdiğini ve Savunma Bakanlığının alarma geçtiğini duyurdu. Güney Kore, top ateşinin ardından savaş uçağını havalandırarak, jeti batı kıyısına konuşlandırdı.

        GÜNEY KORE'DEN MİSİLLEME UYARISI

        Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin tekrar saldırması halinde Seul'ün "büyük bir misillemede" bulunacağını söyledi.

        Lee Myung-bak, Kuzey'in "sivillere hedef gözetmeden saldırmasına hiçbir zaman hoşgörü gösterilemeyeceğini" bildirdi.

        Güney Kore Savunma Bakanlığı da Kuzey'in açtığı ateşi "kasıtlı ve planlı saldırı" olarak nitelendirdi. Savunma Bakanlığı, olayın "ateşkesin açık ihlali" olduğunu kaydetti.

        ADA HALKI TAHLİYE EDİLDİ

        Karşılıklı ateş, bir saat sürdükten sonra aniden kesildi. Yeonpyeong Adası'nda yaklaşık 1200-1300 kişinin yaşadığı, 60-70 evin alev aldığı belirtildi.

        ÇİN VE RUSYA'DAN ÇAĞRI

        Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye barışa katkı yapmalarını çağrısında bulunurken, Rusya da Kore yarımadasındaki "tehlikeli tırmanış" konusunda uyarıda bulundu.

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kore yarımadasındaki çatışmanın derhal durdurulmasını istedi.

        Çin yönetimi, Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu.

        Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken "tarafların barışa ve istikrara katkı yapmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini" belirtti.

        ABD SALDIRIYI KINADI

        ABD, "Güney Kore'yi, bölgesel barış ve istikrarı korumaya kararlı olduğunu" açıkladı.

        Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Güney Kore ile yakın ve sürekli temas halinde oldukları belirtildi. Açıklamada, saldırı şiddetle kınanarak, Kuzey'den "bu saldırgan" eyleme son verilmesi istendi.

        AB'DEN KUZEY KORE'YE KINAMA

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore'ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu.

        Ashton, yazılı açıklamasında, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın itidal çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını, "Kore yarımadasında barış ve istikrarın bölge ve dünya için elzem olduğunu" vurguladı.

        BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANTI PLANLIYOR

        Kuzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı top ateşi açılmasının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin bir, iki gün içinde acil toplantı yapmayı planladığı bildirildi.

        Paris'te bir Fransız diplomatik kaynak, Kore yarımadasındaki gerginlikle ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin toplantı yapıp yapmayacağı yönündeki soruya karşılık , "bugün ya da yarın toplanılması için çalışma yapıldığını, toplantının planlanmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü" söyledi.

        PİYASALARI SARSTI

        Kuzey Kore'nin topçu ateşinin ardından Güney Kore Merkez Bankası acil olarak toplandı. Merkez Bankası, "gerekli olursa piyasada istikrarı sağlayıcı önlemlerialmada hükümetle işbirliği içinde olmayı planladığını" açıkladı. Banka, finansal piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini de belirtti.

        Yeonpyeongadasına topçu ateşi yatırımcıların güvenini sarsarak, uluslararası borsalar ve döviz piyasasını da etkilendi. Avrupa'daki borç krizi ve Çin'in enflasyonu dizginlemek için faiz oranını artıracağı korkularına bugün de Kore yarımadasında artan gerginliğin eklenmesi zaten düşüşte olan uluslararası borsalarda kayıpları artırırken, ABD doları, ABD Hazine tahvilleri ve İsviçre frangı değer kazandı. Avrupa'daki borsalar ve ABD'de vadeli işlem piyasasında da hisseler geriledi.

        ÖNCE GÜNEY KORE ATEŞ AÇTI

        Kuzey Kore Yüksek Askeri Komutası tarafından, ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya yapılan açıklamada, "Sürekli uyarılarımıza karşın Güney Kore saat 13.00'ten itibaren onlarca top mermisi ateşledi ve biz derhal sert bir askeri karşılık verdik" ifadeleri yer aldı.

        Açıklamada, Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin deniz sahasını "0,001 milimetre" bile ihlal etmesi durumunda Güney Kore'ye yönelik "acımasız askeri saldırılar başlatma" tehdidinde bulunuldu.

        KCNA'nın haberinde, karşılıklı ateş sonucu Kuzey Kore'de hasar meydana gelip gelmediği konusuna ise değinilmedi.

        SON AYLARDAKİ GERGİNLİK

        Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin mart ayında batması, iki ülke arasındaki gerginliği yıllardır hiç olmadığı kadar artırdı.

        Çeonan gemisi, 26 Martta iki ülke arasındaki tartışmalı deniz sınırı yakınındaki Baengnyeong adası açıklarında seyrederken bir patlamayla ikiye bölündü. 55 denizci kurtulurken, 46 denizci hayatını kaybetti.

        Yapılan araştırma sonucunda geminin bir Kuzey Kore denizaltısından ateşlenen torpil yüzünden battığı sonucuna varıldı. Kuzey Kore ise bu olayda sorumluluğu olduğunu reddederek, kendi soruşturmasını yapmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti.

        Raporun yayımlanmasının ardından Güney Kore, Kuzey'le ticari ilişkilerini askıya aldı ve sınırdan propaganda yayınlarına yeniden başladı. Meseleyi BM Güvenlik Konseyi'ne havale eden Seul, Kuzey Kore'nin kınandığı bir bildiri çıkmasını sağlayamadıysa da Konsey, Pyongyang'ı açıkça suçlamadan sadece olayı kınadı. Batılı diplomatlar, Kuzey Kore'yi kınama kararı çıkmasını Çin'in engellediğini belirtiyorlar.

        Bunun ardından ABD, Güney Kore ile bir dizi tatbikat yapmaya başladı.

        Geçen ekimde kara sınırında bir karşılıklı ateş çıktıysa da ilişkiler yavaşça düzelmeye yüz tuttu. Pyongyang, bölünmüş ailelerin tekrar birleşmesini ve askeri görüşmelerin yeniden başlamasını teklif etti. Seul de son iki yıldır ilk kez Kuzey'e pirinç gönderdi.

        Kuzey'in nükleer faaliyetleriyle ilgili olarak ise bu ay Pyongyang'ın en az bin santrifüjü olan modern bir uranyum zenginleştirme tesisi kurduğunun ortaya çıkması, çıkmazdaki görüşmeleri daha da ihtimal dışı bıraktı.

        Bu arada Güney Kore geçen hafta, Kuzey Kore'ye yönelik "Günışığı Politikası"nın başarısız olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili hükümet raporunda, on yıllık yardım ve teşvike rağmen Pyongyang'ın tavrında olumlu bir değişim olmadığı bildirildi.

        KONUŞLU SİLAHLAR

        Kuzey Kore'nin aktif görevde 1,19 milyon ve yedek 7,7 milyon askeri bulunuyor. Nüfusu 23,4 milyon olan Kuzey Kore dünyanın en askerileşmiş ülkelerinden biri.

        Güney Kore'ninse aktif durumda 655 bin, yedekte 3 milyon askeri bulunuyor. Ülkenin güneyinde ise 28 bin Amerikan askeri konuşlanmış durumda.

        Kuzey Kore'nin 4 bin tankı, 2100 kadar zırhlı muharebe aracı bulunurken, Güney 2300 tank ve 2400 zırhlı araca sahip.

        Yine Kuzey'in hava kuvvetleri gücünün çoğunu Sovyet yapımı MİG'ler oluştururken, G. Kore'nin 490 savaş uçağı bulunuyor.

        Kuzey Kore'nin 800'den fazla balistik füzeye, bin kadar da çeşitli menzilde füzeye sahip olduğu belirtiliyor. Güney Kore de son zamanlarda 1500 kilometre menzilli cruise füzeleri konuşlandırdı.

        Kuzey Kore'nin 6 ila 8 nükleer silah üretmeye yetecek miktarda olduğu belirtilen 50 kilo plütonyum ürettiği tahmin ediliyor.

        Nükleer güç açısından gelişmiş bir devlet olan Güney Kore'nin ise nükleer silah programı bulunmadığı iddia ediliyor.

        ABD İLE GÜNEY-KORE EŞGÜDÜM İÇİNDE CEVAP VERME KONUSUNDA ANLAŞTI

        ABD ve Güney Kore Savunma Bakanlıkları ''yakın danışmalarda'' bulunup, Kuzey Kore'ye eşgüdüm içinde cevap verecek.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Geoff Morrell yaptığı yazılı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in telefonla Güney Koreli mevkidaşı Kim Tae-Young ile görüştüğünü bildirdi. Gates'in, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirten Morrell, saldırıyı, 1953 yılında iki Kore arasında varılan ''ateşkesin ihlali'' olarak nitelediğini belirtti.

        Gates ve mevkidaşı Kim Tae-Young'un, ABD ve Güney Kore Savunma Bakanlıklarının ''yakın danışmalarda'' bulunma konusunda anlaştıklarını ifade eden Morrell, Kuzey Kore'nin saldırısına eşgüdüm içinde bir cevap verme konusunda da görüş birliğine vardıklarını bildirdi. Morrell, Gates'in aynı zamanda Tae-Young'a, gerektiği anda ABD'nin Güney Kore'yi savunmaya kararlı olduğu yönündeki taahhütünü de hatırlattığını vurguladı.

        Morrell açıklamasında, Gates'in saldırıda ölenler için başsağlığında bulunduğunu ve Güney Kore hükümetini saldırı sonrasında gösterdiği itidalli davranışından ötürü kutladığını belirtti.

        Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması ve 2 askerin ölmesi, 16 kişinin yaralanması iki ülke arasındaki gerginliği daha da tırmandırdı.

        ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkesinin Güney Kore'ye olan ''sarsılmaz desteğini'' yinelediği bildirildi.

        Obama'nın kurmaylarının, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına ateş açmasını görüştükleri toplantının ardından Beyaz Saray tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Obama'nın ABD'nin müttefiki Güney Kore'ye sarsılmaz desteğini yinelediği ve Kore yarımadasında barış ve güvenliği sağlamlaştırmanın öneminin altını çizdiği belirtildi.

        Bu ay başında, Güney Kore'nin başkenti Seul'e yaptığı bir ziyaret sırasında, Obama, ABD'nin Seul ile olan müttefikliğinin bugün dünden daha kuvvetli olduğunu ve saldırı anında, ABD'nin tereddütsüz bir şekilde Güney Kore'yi savunacağını belirtmişti.

        KORE KRİZİNİN DÖNÜM NOKTALARI

        1945-Kore, işgalci devletler ABD ve SSCB tarafından iki bölündü.

        1948-Kore ikiye ayrıldı. Güneydeki yönetim ABD’nin, kuzeydeki ise SSCB’nin tarafında yer aldı. Ruslar ülkeden çekildiler.

        1950-BM Güney Kore’yi tanıdı. K. Kore, G. Kore’yi işgal etti. ABD, Türkiye ve müttefikler K. Kore’ye karşı savaştı.

        1953-Ateşkes imzalandı, barış anlaşması olmadı. Ülke 38. paralelden ikiye bölündü.

        1994-Kuzey Kore nükleer programına başladı. Kuzey Kore Lideri Kim II-sun 82 yaşında öldü. Yerine oğlu Kim Jong-il geçti.

        2006-Kuzey Kore ilk nükleer füze denemesini yaptı.

        2010-Güney Kore savaş gemisi Kuzey Kore donanması tarafından batırıldı, 46 asker öldü.

        2010-Kim Yong-un, babası Kuzey Kore Lideri Kim Jong-il’in halefi ilan edildi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa