Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Türkiye'nin BM reformuna yönelik tezleri, İletişim Başkanlığı'nca kitaplaştırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdim yazısını kaleme aldığı, İngilizce ve Türkçe yayımlanan kitap, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan BM ve BM Güvenlik Konseyi'nin günümüz sorunlarına çözüm üretmede yetersiz kaldığını ifade etti.

BM reformunun gerekçelerinin aktarıldığı kitapta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın reform önerileri ile söylemlerine yer verildi.

Kitap, 'Neden BM reformu yapılmalı?', 'Uluslararası barış alanında BM'nin önemi, barış gücü ve insanlığın sorunları', 'BM reform gerekçeleri ve önerileri' olmak üzere 3 bölümden oluştu. Kitabın ilk bölümünde BM'nin genel yapısı ele alınarak BM'nin insani krizler ve barışı koruma konularındaki karnesine yer verilirken; Bosna Savaşı örneğinde olduğu gibi BM'nin insani krizlerde ve barışı koruma görevlerinde etkisiz ve yetersiz kaldığı durumların altı çizildi.

İnsanlığın ve küresel sistemin karşı karşıya olduğu güncel sorunların ve gelecekte ortaya çıkması muhtemel uluslararası problemlerin ele alındığı 2'nci bölümde ise BM'nin ve uluslararası toplumun karşılaşacağı küresel sorunlar geniş bir çerçevede işlendi. Kitabın son bölümünde ise BM reformunun gerekçelerine ve BM Güvenlik Konseyi yapısına yönelik reform önerileri yer aldı.

Özellikle BM sisteminin meşruiyet sorunları, Güvenlik Konseyi içerisinde yer alan 5 daimi üye devlet ve söz konusu üye devletlerin veto hakkının uluslararası sisteme getirdiği problemler belirtildi. Son bölümde ayrıca, Erdoğan'ın 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' eserinde de yer verdiği Türkiye'nin BM reformuna yönelik vizyonu ele alındı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ