KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Kastamonu

Kastamonu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Karaçomak Deresi vadisinde kurulu olan şehirdir. Anadolu'nun en eski şehirlerinden biri olarak bilinir ve halk arasında Evliyalar Şehri olarak bilinir.

Kastamonu şehrinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan çakmaktaşları ve el baltalarının, Yontma Taş Devri'nden kaldığı tespit edilmiştir. Kastamonu şehir çevresinin M.Ö. 50 binlere kadar dayandığı tahmin edilmektedir.

M.Ö. 1400-1390 yıllarında Hititler, Kaşkalarla ciddi bir savaşa girmiş ve sonunda Kastamonu şehrini fethetmiştir. Hititlerin ardından Frigya ve Lidya Krallıkları Kastamonu şehrine egemen olmuş, ardından da M.Ö. 4. yüzyılda Persler bölgeyi ele geçirmiştir.

M.Ö. 1. yüzyıla kadar Kastamonu'yu elinde tutan Pontus Krallığı ise M.Ö. 1. yüzyılda Romalılar tarafından ortadan kaldırılmış ve Kastamonu şehri uzun yıllar boyunca Roma hakimiyetinde kalmıştır. M.Ö. 395'te Roma İmparatorluğu'nun bölünmesiyle, Kastamonu şehri Bizans yönetimine girmiştir.

Fatih Sultan Mehmet, Trabzon Seferi esnasında Kastamonu şehrini de fethetti ve Osmanlı İmparatorluğu topraklarına kattı. 1461 yılından 1922 yılına kadar Osmanlı egemenliğinde kalan Kastamonu, uzunca bir süre Bolu Eyaleti olarak kalmış ve Bolu Sancağı hükmüyle yönetilmiştir.

Milli Mücadele esnasında lojistik destek anlamında en güvenilir bölge Kastamonu'ydu. Milli Mücadeleye özellikle İstiklal Yolu adı verilen yol ile büyük destek sağlayan şehir, Ankara'ya yiyecek, giyecek, para, cephane ve silah aktarımında büyük rol oynamıştır. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nda cepheye en çok asker gönderen şehirdir.

Günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kastamonu Haberleri