Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İTÜ uydusu uzayda

        Türkiye'nin ilk küp uydusu uzayda

        İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye'de üretilen ilk uydu olan ''İTÜpSAT1'' uzaydaki yörüngesine yerleşti. Hindistan'dan C-14 isimli roketle sabah 09.21'de başarıyla fırlatılan uydu, 720 kilometre mesafede yörüngeye oturdu. Yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 km ile yol alan uydu dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek. 1 milyon euroya mal olan uydu, 1 kilo ve 10x10x10 santimetre boyutlarında. Uzaydan dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekecek olan ve 6 aylık ömrü bulunan uydu, özellikle uzay bilimleri ve araştırmaları alanında kullanılacak.

        Serhat ALAATTİNOĞLU / AHT

        İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından hayata geçirilen ve Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ''İTÜpSAT1'' adlı küp uydu, sabah 09.21'de Hindistan'dan uzaya fırlatıldı. Uydu, fırlatıldığı roketten ayrılarak 18 dakika sonra yörengesine oturdu.

        Küp şeklinde imal edilen ve yeryüzünden 720 kilometre yükseklikte yörüngeye oturan uydunun yapımı için 3 yıl önce harekete geçildi. 2009 yılı başında fırlatılmaya hazır hale getirilen İTÜpSat1, Hindistan'daki testlerden de başarıyla geçti. Projenin yürütücülüğünü üstlenen İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan ile Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan İnalhan, Hindistan'da bütün aşamaları yakından takip etti. Tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından sabah saatlerinde fırlatma işlemi gerçekleştirildi. ''İTÜpSAT1'' adlı küp uydu, sabah 09.21'de Hindistan'dan uzaya fırlatıldı. Uydu, fırlatıldığı roketten ayrılarak 18 dakika sonra yörengesine oturdu.

        C-14 adı verilen roketle uzaya gönderilen uydu, yörüngesine yerleştirildikten sonra, projede görevli akademisyen ve öğrenciler de rahat bir nefes aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü'nün İstanbul Maslak'taki komuat merkezinde fırlatma anı canlı olarak takip edildi. Akademisyen ve öğrenciler, geri sayarak uydunun fırlatılmasına tanıklık etti. Uydunun yörüngeye yerleşmesi ve ilk haberleşmenin sağlanmasıyla birlikte yetkililer rahat nefes aldı.

        SIRADA NANO UYDU VAR

        Fırlatmayı İTÜ'deki Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuarı'nda izleyen Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, "Bu bir ekip çalışmasıdır. Üç yıldır büyük bir sabır ve emekle yürütülen çalışmaların başarıyla sonuçlandığını görmek heyecan verici. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor olmanın verdiği gururunu yaşıyoruz. Bu başarı daha büyük uyduların üretilmesi için önümüzü açtı. Nano uydu üretimi için başlattığımız çalışmalar hız kazanacak. Bir öğrenci projesi olan ilk küp uydunun görüntülerini merakla bekliyoruz" dedi.

        ROKETTE 3 ÜLKEDEN DAHA UYDU VAR

        Akademisyenlerin yanı sıra lisans seviyesinde öğrencilerin de projede görev aldıklarını anlatan Ünal, uzaya fırlatılan roket içinde Hindistan'ın iki, Almanya'nın 4 ve İsviçre'nin bir uydusu bulunduğunu da sözlerinde ekledi.

        UYDUNUN ÖZELLİKLERİ

        Türkiye'nin ilk küp uydusu olan ''İTÜpSAT1''in yapımı için laboratuvar ortamı 1 milyon euroya mal oldu. 1 kilo ağırlığındaki uydu, 10x10x10 boyutlarında... 720 kilometre mesafede yörüngeye oturdu. Yörüngesinde saniyede yaklaşık 7.5 km ile yol alacak ve dünyayı 90 dakikada bir dönecek. Uydu bir VGA kameraya ek olarak sıcaklık, ivmelenme ve manyetik alan ölçümü yapan duyargalara sahip. Uydu bilgisayarı tarafından kaydedilen sıcaklık, ivmelenme ve diğer bilgilerini de yer istasyonuna düzenli olarak aktaracak. Uzaydan dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekecek olan uydu, uzay bilimleri ve araştırmaları alanında kullanılacak. Üstün teknolojiyle üretilen uydunun ömrü ise 6 ay...

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa