Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Ramazan'da aç ve susuz kalmamak için tüyolar! | Sağlık Haberleri
        • 1

          Psikolog, Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Gözde Patlak, ramazan ayında aç ve susuzluğun önüne geçmek için sahurda protein bakımından zengin ve su içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

        • 2

          Patlak, ramazan ayı nedeniyle yaptığı açıklamada, günde hemen hemen 3 öğün yemek yiyen, öğün aralarında da atıştırma alışkanlığı olan kişiler için ramazan ayında öğün sayısının azaldığına dikkati çekti.

        • 3

          Aç ve susuz kalmamak, sağlıklı beslenmek için sahurun büyük önem taşıdığına vurgu yapan Patlak, şunları kaydetti: "Sadece iftar ve sahur yapan, ikisi arasında bir küçük ara öğünü atlayan kişi sayısı oldukça fazladır. Hatta çoğu kişi sahur yapmaz günde 1 öğün beslenerek ramazan ayını geçirir.

        • 4

          Sahur yapılmaması uzun açlık sonucu iftarda daha çok yemek yemek anlamına gelir. Bu durum uzun süre açlığa bağlı sağlık problemlerine davetiye çıkarır. Örneğin uzun süre aç kaldıktan sonra düşen kan şekeri ile birlikte çeşitli sağlık problemleri görülebilir.

        • 5

          Uzun süre açlığı önlemek için sahurda protein içeriği yüksek besinleri mutlaka tüketmemiz gerekir. Özellikle gün aşırı haşlanmış yumurta tüketilmeli ve tuzsuz peynir sahur sofralarından eksik edilmemelidir.

        • 6

          Sahurda içilecek 1 fincan süt içerisindeki laktoz dediğimiz süt şekeri açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacaktır."

        • 7

          Patlak, yine sahurda kişinin alması gereken kaloriye göre yaklaşık 3-4 dilim tam tahıllı veya çavdarlı ekmeğin, uzun süreli toklukla beraber yüksek lif içeriğinden dolayı bağırsaklarımın iyi çalışmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

        • 8

          Tam buğday ekmeği veya kepek ekmeğinin de hem uzun süre tok tuttuğu hem de glisemik indeksi düşük olduğu, yani kan şekerini ani yükseltip aniden gelen acıkma hissine sebep olmadığı için tercih edilmesi gerektiğini belirten Patlak, şu ifadeleri kullandı:

        • 9

          "Ramazan ayında vücudun susuz kalmaması için özellikle sahurda su içeriği yüksek besinleri tüketmek gerekir. Sahurda susuzluğumuzu gidermek için bol bol maydanoz, salatalık, dereotu ve kıvırcık gibi su oranı yüksek olan sebzelerin yanında komposto, yoğurt ve maden suyu gibi sıvı besinleri de tüketmemiz gerekir. Bu sebzelerin yanında sahurda bol su içeren meyvelerden karpuz ve kavun gibi meyveleri de mutlaka tüketmeliyiz."

        • 10
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa