Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Sabancı suikastının kilit ismi için iade talebi, zamanaşımı 2017'de

        İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladıdığı 8 sayfalık, "kırmızı bülten" istemli "iade talepnamesi"nde Akkol’un 9 Ocak 1996’daki suikastın ardından çeşitli bağlantılarkurarak yurtdıcına kaçtığı ve 20 yıldır yakalanamadığı belirtildi.

        Talepnamede, suikasta ilişkindetaylı bilgi verilip, “Suç tarihi ve zamanacımını kesen mevcut nedenler dikkate alındığında sanık hakkındaki dava, 28 Mart 2017 tarihinde zamanacımına uğrayacağı anlaşılmaktadır” denildi.

        İki ülke arasında suçluların iadesine yönelik Avrupa Sözlecmesi (SİDAS) ile Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Avrupa Sözleşmesi’nin (CİKAYAS) hatırlatıldığı talepnamede Hürriyet'teki habere göre, "Yetkili makamlarınızca muvafakat verilmezse sanık, iade işlemine konu olan suçu dışında kalan suçlardan yargılanmayacaktır" ifadeleri kullanıldı.

        Talepnamede Akkol’un suç ortağı olarak Fehriye Erdal da gösterilirken, cezaevinde infaz edilen davanın 1 numaralı sanığı Mustafa Duyar öldüğü için yer almadı.

        Suikasttan sonra Fehriye Erdal’la birlikte önce Belçika, ardından Almanya ve son olarak Yunanistan’a giden Akkol, Atina’da geçen yıl şubatta düzenlenen baskında yakalanmıştı. Türkiye’nin iade talebi ise reddedilmişti. Hakkında kırmızı bülten bulunan Akkol, beş ay önce serbest bırakılmıştı.

        ADIM ADIM SUİKAST

        İade talepnamesinde suikasta ilişkin bilgiler verdi:

        * 28 Eylül 1995’te Mustafa Duyar ile İsmail Akkol, İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı önünde 2 askeri şehit etti. Sanık Ercan Kartal, açık görüşte "Sabancı Center İş Merkezi’nin krokilerini Akkol ile Duyar’a gösterdi. Hedefin Sakıp Sabancı ve binanın 25’inci katı olduğunu söyledi.

        * Akkol ve Duyar 9 Ocak 1996’da Sabancı Center’e geldi. Telefonla Duyar'ı arayan Fehriye Erdal şifreli sözlerle, “Annem evde, saat 10.00’da görüşürüz” dedi.

        * Temizlik şirketinden geldiklerini söyleyip binaya giren Duyar ve Akkol, yemekhane bölümündeki asansörden 15’inci kata çıktı.

        * Binada çaycı olarak çalışan Erdal, tetikçilerle buluşup, 25. kata ilişkin bilgiler verdi.

        * Bu kata çıkan tetikçilerden Akkol, sekreter Ayşe Nilgün Hasefe’yi vurdu. Odaya giren Duyar, Sakıp Sabancı’yı bulamayınca Özdemir Sabancı ile Haluk Görgün’e 3’er kez ateş etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa