Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Kadıköy'de 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 dönemlerinde işkence görenler için, Zihnipaşa Köşkü'nün bulunduğu alana İşkence Mağdurlarına Saygı Anıtı açıldı.

Adı bir dönem İşkence Merkezi olarak anılan Zihnipaşa Köşkü'nün bulunduğu alandaki Kuşluk Parkı'na İşkence Mağdurlarına Saygı Anıtı açıldı.

Açılışa Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, CHP Milletvekili Kadir Öğüt, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, darbe dönemlerinde işkenceye maruz kalanlar ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta 1971 ve 1980 dönemlerinde işkence gören ordu mensupları o dönemde gördükleri işkenceleri anlattı.

O dönemde gördüğü işkenceleri anlatan bir ordu mensubunun konuşması sırasında bir kadın gözyaşlarını tutamadı.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise yaptığı konuşmada, "İşkenceye maruz kalanları dinlediğimiz zaman tüylerimiz diken diken oldu. Ülkemiz tarihinde işkence suçunun değişik zamanlarda yerleri değişse dahi hep devam ettiğini görüyoruz. İşkence suçu orantısız şiddet uygulamaları devam ediyor. Gücü elinde bulunduranlar kadın erkek, yaşlı genç demeden vicdanları sızlatan şiddet görüntüleriyle sahnedeler. Artık yeter benzer acılar yaşanmasın, buradan herkesi sağduyuya çağırıyoruz. Siyasi iktidar hukuk devleti ilkelerini uygulamalı özgürlükleri kısıtlaması ısrarından vazgeçmeli. Bu heykelin buraya dikilmesi bizim insan haklarına ve hukuk devletine olan özlemimizinde bir simgesi olacaktır. dedi. Selami Öztürk son iki günde Kadıköy'de yaşanan olaylara da değinerek, Bir kaç gündür Kadıköyde yaşananlar hepimizi derinden üzmüştür,her gün parklarında özgürce forumların yapıldığı ve yürüyüşlerinde hiç bir olayın olmadığı Kadıköy'de son iki gündür şiddet var ve maalesef sokaklar darmadağın. O bakımdan yönetici olarak bir kez daha, hukuk devletine insan haklarına saygıya davet etmek gibi bir zorunluluk var hükümeti yönetenleri" diye konuştu.

Konuşmanın ardından gözleri bağlı üç heykelin bulunduğu anıt açıldı. Programa katılanlar ellerindeki karanfilleri anıta bırakıp çelenk koyduktan sonra açılış sona erdi.

DHA

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ