Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

7 günde 7 ülke büyük Balkanlar ve Yunanistan turu

SEDA ZEYNEP KÖSE/HABERTURK.COM

szk@haberturk.com

instagram/tatildeyimdönücem

Merhabalar efendim. Bir süre ara verdiğim seyahatlerime, Tatilstil.com ve Habertürk işbirliğinde, yeni ufuklara yol alarak başladım. İlk olarak Selanik, Üsküp ve Belgrad ile gezilecek yerler turuna çok iyi bir başlangıç yaptığımı söyleyebilirim. 7 günde 7 ülke (Hırvatistan, Yunanistan, Karadağ, Arnavutluk, Saraybosna, Sırbistan,Makedonya) ve onlarca muhteşem destinasyon… 7 günde 7 ülke gezilir mi demeyin, denedim oldu. Lafı fazla uzatmadan hemen bu heyecan verici seyahatin detaylarını paylaşmak istiyorum. İnanın, seyahatin sonunu zor getirdim, her anını paylaşmak için sabırsızlandım. Başlayalım diyorum ne dersiniz?

SAVA NEHRİ - BELGRAD TURU

“Büyük Balkanlar & Yunanistan” turumuza, Kadıköy, Levent ve Bakırköy katılım noktalarından katılan konuklar ile birlikte başlıyoruz. Hemen başında şunu belirtmek isterim, otobüs ile gerçekleşecek tur, uzun olduğundan gözünüz korkabilir. 3400 küsür km. kat edileceği düşünüldüğünde, bu endişe normal, ancak, aracımız oldukça konforluydu ve yorgunluğu minimumda hissettim. Uzun yolculuğumuzdaki ilk durağımız olan Yunanistan’a sorunsuz bir giriş yaptıktan sonra, kahvaltı için Kavala’da bir tesiste duruyoruz. Burada kahvaltı tabağı ve çaydan oluşan bir menü tercih edebilirsiniz, fiyat 6 euro. Kahve 1,5 euro. Gün yeni ağırırken,  Selanik’e doğru yola çıkıyoruz. Selanik, girişinden, deniz kıyısına kadar İzmir’i çağrıştırdı bana. Girişindeki binalar ve yerleşimi görünce, hayal kırıklığı yaşıyorsunuz,ama, şehrin içine girdikçe çehre değişiyor. İç kısımlar çok daha güzel. Kafe ve mağazaları ile ünlü Aristotales Meydanı’nı görünce fikriniz değişecek. Selanik’te, ilk durağımız Aya Dimitros Katedrali oluyor. Burası, Balkanların en büyük katedrallerinden biri. Hemen arka sokak ise Türk mahallesi olarak geçiyor.


AYA DİMİTROS KATEDRALİ

Katedrali gezdikten sonra, hemen ikinci durağımız olan, Atatürk’ün doğduğu eve geçiyoruz. Burada çok duygusal anlar yaşadım. Ata’nın doğduğu evde olmak çok başkaydı.

ATATÜRK’ÜN EVİ
 

ATATÜRK EVİ - SELANİK
 

Bir kahve molası verdikten sonra, Beyaz Kule’ye doğru geçiyoruz. Beyaz Kule’ye giden yol, bana ve pek çok konuğa İzmir Kordon’u hatırlatıyor.

 

BEYAZ KULE

 Panaromik şehir turunun ardından, Selanik’ten ayrılarak, Üsküp’e gitmek üzere, Makedon sınırına doğru yola çıkıyoruz. Makedon sınırında bekleme süreniz tamamen görevliye kalmış. Son dönemdeki terör olayları nedeniyle, oldukça hassas davranıyorlar. Pasaportların yanı sıra gerek duyarlarsa bavullardan bazılarına dahi bakabiliyorlar. Görevliler otobüse girip tek tek kontrol edebiliyor. Bu bekleme süresi de bazen tur programını etkileyebiliyor.  Biz de biraz bekledik Makedon sınırında, bu yüzden Üsküp’e  biraz geç varabildik. Rahibe Teresa ve ünlü şair Yahya Kemal’in vatanı Üsküp’teki İlk durağımız Mustafa Paşa Camii oldu, ardından Gani Müezzin Efendi Kervansarayı’nı ziyaret ederek başladık Üsküp turumuza.

ÜSKÜP 
 

 Ardından, tarihi Türk Çarşısı içinden geçerek, şehir meydanına iniyoruz. Meydan ışıl ışıl. Büyük İskender Heykeli, Arkeoloji Müzesi, görkemli 2. Filip Heykeli görülmeye değer. Vardar Nehri’nin üzerindeki Taş Köprü şehri ikiye ayırıyor. Eski Üsküp ve Yeni Üsküp diyebiliriz. Biz Eski Üsküp tarafında kaldık ve muazzam bir yapı olan Üsküp Kalesi’ni seyrettik, rehberimizin anlatımı ile Üsküp’ü dinledik. Sonrasında, Üsküp lezzetlerini tattık. Parmak köfte şahaneydi. Tafçe grafçe yani güveçte Üsküp fasülyesi ve Balkanlar’ın meşhur salatası shopska salatadan oluşan zengin menüye 6 euro ödedik. Tadı damağımda kaldı. Bu arada, Makedonya’da Makedon dinarı geçiyor. 1 mkd = 0.60 euro. Bir diğer cazip nokta bit pazarında ne ararsanız var. Uğramadan geçmeyin. Taksiler ucuz, ortalama 5 euro ödüyorsunuz, o da en uzak mesafeye. Üsküp’ün ünlü fıstığı “kikirik” tatmanızı tavsiye ettiğim diğer bir lezzet. Bildiğiniz tuzlu fıstık ama çok  güzel. Otelimize giden yolda, bir çok alışvriş merkezi görüyoruz. Ağırlıklı Türk markaları var, yani alışveriş için çok cazip değil, boşuna girmeyin. Otelimiz küçük, temiz bir işletmeydi. Personel çok güler yüzlü idi. Gece hayatı derseniz, yeni Üsküp tarafında bar ve gece kulüpleri var, fakat, çok cazip bir gece hayatı yok.


ÜSKÜP MEYDAN

 Otelimizde aldığımız sabah kahvaltısının ardından, yaklaşık 380 km.lik bir yolculuk sonrasında, Belgrad’a geçmek üzere Sırbistan sınırına varıyoruz. Bu yolculuk esnasında rehberimizin Belgrad tarihi ile ilgili anlatımları şehre varınca çok işe yarıyor. Sırbistan’da Sırp dinarı harcıyoruz. Euro geçen yerlerde var ama genellikle dinar kullanılıyor. 1 sırp dinarı = 0.0082 euro.  Belgrad, Balkan başkentlerinin en büyüğü ve açıkçası ben Belgrad’a aşık oldum. Tarihi dokusu, caddeleri, Sava nehri ile Tuna nehrinin karıştığı nokta, kalesi… Hikayesi olan bir şehir Belgrad. En büyük caddesi olan İstanbul Caddesi’nden geçiyor panaromik bir tur atıyoruz önce.


BELGRAD 

 Sava Katedrali büyülüyor, tadilatta olduğundan ne yazık ki giremiyoruz. Ünlü bilim adamı Nicola Tesla müzesi, Taş Meydan, Terazi Meydanı derken, rotamızı önce Bayraklı Camii’ne, ardından fethi Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapılan ve Osmanlı donanmasının ikmal merkezlerinden biri olan Belgrad Kalesi’ne çeviriyoruz.


BELGRAD KALESİ

 

 

 Belgrad kalesi muhteşem. Hele manzarası… Tam güneş veda ederken ki kızıllığında ordaydık ve inanılmaz bir görüntüye şahit olduk. Buradan şehri kuşbakışı ve en güzel haliyle görüyorsunuz. Nehirde tur yapan tekneler, ışıl ışıl binalar… Çok etkileyici idi. Rehberimizin anlatımı ile kale turumuzu bitirip, kendimizi Belgrad’ın en canlı caddesi olan Knez Mihaliova caddesine atıyoruz. Burası alışveriş ve yemek için en ideal alan. Caddeyi şöyle bir turladıktan sonra, acıkan karınımızı doyurmak üzere, yine bu caddenin en iyi restoranlarından biri olan Boutique 2 ye giriyoruz. Belgrad’da ne yemeliyim derseniz, et derim. Muhteşem.  Belgrad’da alışveriş yapmak isterseniz, mutlaka paranızı dinara çevirin. Ya da kredi kartı kullanın. Gerçi ben bir alışveriş uzmanı olarak öyle aman aman bir şeye rastlamadım ama ola ki, siz yaparsanız diye söylüyorum. Euro geçen yerlerde var tabii.

Belgrad’ın gece hayatı çok hareketli ve renkli. Özellikle yazın çok daha iyi olduğunu duydum. Planlarım dahilinde bir Belgrad turu daha olduğundan, gece turunu noktalayarak otele geçiş yapıyoruz. Bu arada hemen yine bir ek bilgi paylaşmak istiyorum. Yurtdışında aldığınız kahvaltılarda, lütfen Türk kahvaltılarının zenginliğini ve konforunu beklemeyin. Her ülkenin mutfak kültürü farklı. Bu yüzden, farklı beklentiler içine girmeyin. Ben kendi adıma, aldığımız otel kahvaltılarından çok memnun kaldım. Belgrad’daki sabah kahvaltısının ardından tekrar yola çıkıyoruz.

Büyük Balkanlar & Yunanistan turumuz Saraybosna ile devam edecek… Takipte kalın.


Tatilstil.com'u ziyaret etmek için tıklayın

ÖNEMLİ NOTLAR;

*Sınır geçişlerinde herhangi bir sorun yaşamamak adına, yanınıza her türlü kimlik belgenizi alın. Başka ülke vatandaşı iseniz o ülkenin kimliğini, pasaportunu da unutmayın. Çünkü eğer yanınızda yoksa sınırdan geri çevrilme riskiniz var.

* Bu mevsimde Balkan turu yapacaksanız, yanınıza mutlaka termal kıyafetler, bere, eldiven, kazak ve ısıyı muhafaza eden ayakkabı veya botlarınızı alın.

*Yunanistan’a geçmeden önce, Türk tarafında Duty Free’ye girerseniz, tütün ürünleri ve alkollü içecekleri alımlarınızı abartmamanızı öneririm. Çünkü, bazen Yunan polisi fazlasını makbuz karşılığı ambarda alıkoyuyor ve seyahat sonunda teslim ediyor. Bu yüzden acil ihtiyacınız yoksa, Duty Free alışverişini dönüşe bırakın.

* Selanik’te euro ile alışveriş yapabiliyorsunuz, fakat, para üstünü drahma olarak alabiliyorsunuz, buna dikkat edin. Çünkü Yunanistan dışında hiçbir yerde kullanamazsınız, elinizde kalır. Bu yüzden, ya drahma ile alışveriş yapın, ya da bozuk euro kullanın derim.

*Domuz eti yemiyorsanız, mutlaka içinde et olan siparişlerinizde garsona bunu belirtin ya da vejeteryan menüler tercih edin.

*Belgrad’da taksi anlamında ucuz şehirlerden biri. Ortalama ücret yine 5 euro civarı. Ama ben yine de “Pink taxi” dışındaki taksileri kullanmayın diyorum.