Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇEN hafta yazdığım yazıyla ilgili yüzlerce mail aldım. “Eskiyi yâd ediyoruz” diyen de var, “Birçok ismi unutmuşsun” diyen de... Türkiye öyle bir coğrafya ki, binlerce sanatçı, ozan, âşık yetiştirmiş. 60 ve 70’li yıllarda en üst seviyeye gelmiş, imkânlar kısıtlı olmasına rağmen daha iyi müzik yapılıyormuş. 90’lı yıllarda pop furyasıyla cılkı çıktı. ‘Bandıra Bandıra’, ‘Ham Çökelek’ ve ‘Muz’ gibi şarkılar, insanları müzikten soğuyacak seviyeye getirmişti. Her gün bir pop albümü çıkıyordu. Arada iyi şarkılar da vardı ama iyi bir şarkıcı çıkmadı. Tabii sonraki dönemden, bugün star olan Tarkan ve Deniz Seki gibi isimleri saymazsak... Bir de tarzı ayrı ama Ebru Gündeş var...

        MİKONOS’TA ‘SİVAS ELLERİNDE SAZIM ÇALINIR’ ÇALIYOR

        Geçen hafta başladığım şarkıcı ve şarkı listesine devam edeyim. Ahmet Kaya, İbrahim Tatlıses, Kayahan ve Neşet Ertaş’ı yazmıştım ama bu listeye girecek en az 50 şarkıcı daha var. Aklıma gelenlere, gece hayatında sık sık çalanlara ve albümlerin vazgeçilmezleri haline gelenlere bir göz atalım.

        Yazın Mikonos’a gittim ve bir kez daha anladım ki Selda Bağcan diye bir sanatçımız var. Muhteşem bir ses, muhteşem bir yorum. Mikonos’un en gözde mekânlarından olan Scorpios’ta eğlencenin tavan yaptığı saatte Bağcan’ın ‘Sivas Ellerinde Sazım Çalınır’ şarkısı çaldı. Mekânı dolduran bizim sosyetikler kafa sallaya sallaya sabaha kadar eğlendi. Bizim 60’larda, 70’lerde yaptığımız müzikler dünyada etnik müzik adıyla büyük ilgi görüyor. Bir biz kıymetini bilmiyoruz...

        *************

        HEM ÜRETTİLER HEM SÖYLEDİLER

        ŞARKICI ve şarkı listesine geri dönelim. Bir Barış Manço’muz var, unutmak mümkün mü? ‘Dağlar Dağlar’ ve ‘Kol Düğmeleri’ gibi onlarca şarkısı var. Kim söylerse söylesin, şarkı güzel olduğu için severek dinliyoruz.

        Müslüm Gürses’imiz var. Müslüm Baba hiç unutulur mu? Onun sesinden ‘Hangimiz Sevmedik’, ‘Tanrı İstemezse’ ve ‘Güldür Yüzümü’ şarkılarını dinlemek nasıl da güzeldi. Günümüzün müzik grupları o şarkılarla ayakta duruyor.

        Âşık Mahsuni Şerif’i unutmak mümkün mü? ‘Sarhoş’ şarkısını bilmeyen yoktur sanırım. Şimdi bu şarkıyı her yerde duymak mümkün. Şarkıyı ilk İbrahim Tatlıses okumuş.

        Yaşayan ve yıllardır şarkılarını bıkmadan, usanmadan ve her seferinde severek dinlediğimiz şarkıcılar da var. Mesela Orhan Gencebay var. ‘Bana Kaderimin Bir Oyunu mu Bu’ şarkısını sevmeyen var mıdır? Mesela Ferdi Tayfur var. ‘Çeşme’ ve ‘Yıldızlar da Kayar’ gibi say say bitmez birçok şarkısı var. Bu saydıklarımın hepsi hem üreten hem de söyleyenler. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Unuttuğum varsa ne olur kusura bakmayın. Onları da bir dahaki sefere yazarız.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar