Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başrollerini Humphray Bogart ve Ingrid Bergman’ın oynadığı Michael Curtiz’in 1942 yılı yapımı bol Oscar’lı filmi Casablanca, geçen perşembe akşamını çok güzel geçirmemizi sağladı. Etrafta olup bitenle ancak film bittikten sonra ilgilenebildik. Perde aydınlandığında manzara şöyleydi: Minderlere ve çimenlere yayılmış insanlar, ellerinde boş meşrubat ve bira şişeleri. Havada patates kızartması, pizza hatta döner kokusu. Akşamüzeri sulanmış çimenlerden yansıyan serinlik. Gecenin serinliğini doyasıya hisseden ve yerlerinden kalkmak istemeyen kalabalık. Zevkle ışıklandırılmış taş binalar, mutlu insanlar. Birbirlerini tanımasalar da benzer zevkleri paylaşan insan topluluğundan yayılan pozitif enerji.

        Sevim’le bunları konuşarak çıkışa doğru yürürken Kültürpark alanının da böyle kullanılması gerektiğini, çimenler üzerinde konser dinlemenin ne kadar keyifli olacağını konuştuk. Film biraz geç başladığı için çıkarken saat 23.30’u geçiyordu ve havanın serinlediğini umuyorduk.

        HERKES İZLEYEBİLİR

        Ancak bulunduğumuzun yerin nimetini sokağa çıkınca çok daha iyi anladık. Kapıdan çıktık ve sanki bir fırının içine girdik. Asfalttan yayılan ısı, taksi durağına varıncaya kadar sırılsıklam olmamıza neden oldu. Eve dönerken Sahil Bulvarı boyunca Konak’tan itibaren park eden otomobilleri ve kıyıyı dolduran İzmirlileri gördüm. Serin bir yer bulmuşlardı ama bizim bulduğumuz yerde film izleme şansı da vardı.

        Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde 28 Temmuz Çarşamba günü harika bir müzikal komedi var; “Paris’te Bir Amerikalı”. 1951 yılı Vincentte Minelli yapımı filmin başrollerinde Gene Kelly ve Leslie Caron oynuyor.

        ‘YABAN ÇİLEKLERİ’

        Sinemaseverler 4 Ağustos’ta da Orson Welles’in “Machbeth”ini izleyebilir. 11 Ağustos’ta bir Ingmar Bergman klasiği oynayacak. Sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri 1957 yapımı “Yaban Çilekleri”.

        18 Ağustos’da izlemekten bıkmadığım harika bir western var: “High Noon - Kahraman Şerif”. Gary Cooper ve Grace Kelly’nin başrollerinde oynadığı bir Fred Zinneman klasiği. 25 Ağustos’ta yine benim filmlerimden biri John Huston’un 1941 yapımı şaheseri “Malta Şahini” oynayacak. Başrollünde tabii ki Humphray Bogart var. Etkinlik 1 Eylül’de kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir şölenle bitiyor. Stanley Donen’in “Fany Face- Şahane Macera” filmi Audrey Hepburn ve Fred Astaire’i bir araya getiriyor.

        Tarihi mekanda sinema klasiklerini göstermeyi kim akıl ettiyse bu kadar güzel filmlerle özel bir teşekkürü tabii ki hak ediyor

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar