Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        10. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması 6 Haziran Çarşamba günü sonuçlanacak. Piyano Konçertoları ile yarışacak üç genç besteci birinci, ikinci ve üçüncü olarak derecelendirilecek. Çok sesli müziğimiz yeni eserler kazanırken, müzikseverler de üç genç bestecimizle tanışacaklar.

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı 1996’da kurucu başkanı Dr. Nejat F. Eczacıbaşı adına bir beste yarışması düzenlemeye karar verdiğinde çok sesli müziğimize yeni yapıtlar kazandırmayı, genç bestecilerimizi yeni eserler vermeye özendirmeyi, onlara yeni olanaklar sağlamayı amaçlıyordu.

        155 YENİ ESER

        Geçen yılların ardından yarışmanın bu amaçlara ulaştığını söyleyebilmek gerçekten gurur verici. Ülkemizin kendi alanında ilklerinden biri olan Yarışma için bugüne kadar 155 yeni eser bestelendi. İlk ve ikinci yarışmanın birincisi günümüzün yarışma jürisi üyesi Hasan Uçarsu, besteleri yurt içi ve dışında sıklıkla seslendirilen günümüzün en verimli bestecilerinden biri.

        10. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması “piyano konçertosu” dalında düzenlendi. Yarışmaya yedi eser katıldı. Gürer Aykal, Turgay Erdener, Rengim Gökmen, Gülsin Onay, Hasan Uçarsu, Serdar Yalçın ve Yarışma Genel Sekreteri Serdar Ongurlar, 10 Şubat 2018 Cumartesi günü İstanbul’da toplandı. Seçici Kurul üyesi İdil Biret yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadı. Ancak, Kurul’a gönderdiği rapor okundu ve değerlendirildi. Ortak değerlendirme sonucunda Doğaç İşbilen, Bogatay Köprülü ve Cem Oslu’ya ait Piyano Konçertoları finalist olarak belirlendi. Derecelendirmenin 32. Uluslararası İzmir Festivali’nde yer alacak Yarışma Konseriyle yapılması kararlaştırıldı.

        30 YAŞ ALTI ÜÇ PİYANİST

        Finale kalan eserlerin seslendirilerek derecelendirilmesi önemli bir konu. Çünkü bir beste eğer seslendirilmezse bence doğmuş sayılmaz. Ancak seslendirildikten, dileyicilerine ulaştıktan sonra yaşam bulur.

        Genç bir bestecinin zihninde var ettiği müziği orkestradan duyması heyecan verici bir an. Bu ana pek çok kez şahit oldum. 6 Haziran’da bu heyecan verici anları AASSM’yi dolduracak müzikseverlerle paylaşacağız.

        30 yaş altı üç bestecinin piyano konçertolarına 30 yaş altı üç piyanist Başar Can Kıvrak, Kenan Tatlıcı ve Cem Babacan yaşam verecek. İzmir Festival Orkestrasını genç kuşağın en iyilerinden şef Can Okan yönetecek.

        Çok sesli müziğimizin tarihine genç müzisyenlerin imzasını atacak bu konserde oylama yapacak seçici kurul ve orkestra üyeleri kadar biz dinleyicilere de iş düşecek. Bu üç yeni eserin bir anlamda dünya prömiyeri olacak konserde oy kullanarak derecelendirmede görev alacağız.

        Bir anlamda geleceğin müzik anlayışının şekillenmesinde rol alacağız.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar