Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        32. Uluslararası İzmir Festivali yarın başlıyor ve 7 Temmuz’a kadar on etkinlikle devam edecek. 2018 Avrupa Kültürel Miras Yılı. Festival programı da bu yılı kutlayan etkinlikler içeriyor. Kültürel geleneklerimizin zenginliği ve çeşitliliğini de temsil eden kültürel miras, ortak tarih ve değerler aracılığıyla ülkeleri birbirine bağlar. Bu miras geleceği planlarken yol gösterici olur. Geçmiş ve geleceği birleştirmek, geçmiş mirasımızdan temellenen yenilikleri ve gelişmeleri geleceğe miras olarak bırakmayı kolaylaştır. Sınırlar ötesi kültürel ve sanatsal işbirlikleri, birbirimizi daha iyi tanımamızı, ortak değerlerde birleşmemizi sağlar. Dünya barışına uzanan en kısa yolun bu olduğunu düşünüyorum. 32. Uluslararası İzmir Festivali, sınırlar arası kültürel ve sanatsal işbirliğinin en güzel örnekleriyle tanışmamızı sağlayacak.

        Festival’in açılışını yapacak Tekfen Filarmoni Orkestrası, Karadeniz Oda Orkestrası adıyla 1992 yılında, Tekfen’in de kurucularından Ali Nihat Gökyiğit ile kurucu şef Prof. Saim Akçıl’ın öncülüğünde, 11 ülkeden 17 sanatçının katılımıyla kurulmuş. Bu gün “Üç Denizin Sesi” olarak anılan Orkestra’da 23 ülkenin sanatçıları var.

        Bu çok uluslu Orkestra’nın zengin klasik müzik repertuvarının yanı sıra, temsil ettiği coğrafyanın yerel müzik aletleri için bestelenen eserlerden oluşan geniş bir repertuvara da sahip.

        Geleceğe bırakılacak kültürel miras demişken bu yıl festivalde yapılacak dünya prömiyerlerinden ilk üçü 6 Haziran’da AASSM’de 10. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması Konserinde yaşanacak. Finalde yarışacak Bogatay Köprülü, Doğaç İşbilen ve Cem Oslu’nun piyano konçertoları ilk kez seslendirilecek. 30 yaş altı üç bestecinin eserlerinin ilk seslendirilişleri 30 yaş altı üç önemli piyanistimiz Başar Can Kıvrak, Kenen Tatlıcı ve Cem Babacan’ın elinden olacak.

        DÜNYA PRÖMİYERİ

        Çağımızın en verimli sanatçılarından biri olan Richard Galliano’nun Jade Konçerto’sunun dünya prömiyeri 1 Temmuz günü Celsus Kütüphanesi’nde yapılacak. Uluslararası İzmir Festivali ile Emilia-Romagna Festivali, Fondazione Arturo Toscanini, Orchestra Filarmonica Universidad Nacional Mexico, Moskova Solistleri, i Cameristi del Teatro alla Scala ve Festival di Pechino’dan oluşan komisyonun ortak siparişi olan ve flüt sanatçısı Massimo Mercelli’ye ithaf edilen Konçertoyu Mercelli seslendirecek. Kültürler arası sanatsal ilişkinin çok özel bir ürünü olan konçertonun dünya prömiyerinin Uluslararası İzmir Festivali’nde yapılması ise tamamıyla sanatçıların özellikle Mercelli’nin isteği.

        Festivaller sıralı konserler listesi değil, kültürel mirası kutlayan ve onurlandıran etkinlikler olmalıdır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar