Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nisan ayı, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) eğitim faaliyetlerine de bereket getirdi. Aybaşından bu güne, katılımcılarımızın ifadesiyle çok yararlı geçen iki önemli atölye yaptık.

        2-6 Nisan 208 tarihleri arasında İKSEV Karataş binasında yapılan Seramik Çalgı Yapımı Atölyesinin öyküsü hayli ilginç. 2018 Kültürel Miras Yılına yakışan bir düşünce şeklinin somutlaşmış hali. İKSEV’in geleneksel çalgılarımızın da sergilendiği MÜZİKSEV oluşumu hayata geçirilirken konulan hedeflerden birisi artık unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çalgıların tekrar yaşama döndürülmesiydi.

        Bu projenin ilk aşamasında “Altaylardan Anadolu’ya İki Tellinin Yolculuğu” başlığı altında İgil, Iklığ ve Kılkopuz o dönemin yöntemleriyle yapılmış ve özel bir konserle de çalgılar tanıtılmıştı. Bu çalışmalar sürerken Danışmanımız ve de projenin mimarı Güner Özkan hocamız bir gün elinde topraktan yapılmış, kuş formlu bir üflemeli çalgıyla geldi.

        Örneklerini sergilediğimiz, en eski Türk çalgılarından biri olan Sazsırnay, Üskürük veya okarina adıyla da bilinen bu sevimli çalgıyı MÜZİKSEV’e özel kuş formunda ürettiğini söyledi. İspanya’da seramik ve modelaj mastırı sahibi Güner hocamız yıllar sonra seramik çalışmalarına yeniden dönmüştü. Güner Özkan, her gün yeni şeyler öğrenmeyi seven, mükemmele ulaşıncaya kadar asla pes etmeyen bir yapıya sahip.

        İNANILMAZ GÜZELLİKTE

        Kuş formlu sazsırnayın önce üflenen düdük dediğimiz bölümünü geliştirdi. Ardından bir gün elinde çini sazsırnaylarla geldi. Bunlar inanılmaz güzellikte işlerdi. Hayranlığımız bu özel koleksiyona çini dilli ve dilsiz kavallar eklenince daha da arttı.

        Türlerinin tek örneği olan bu nadide çalgıları özel vitrinine yerleştirirken seramik çalgı yapımını ilgilenen seramik sanatçılarına öğretmek istediğini, bugün zengin bir kültürel miras üzerinde oturuyorsak bunun nedeninin ustaların yerlerine yeni ustalar yetiştirmesi olduğunu söyledi. Böylece 2- 6 Nisan 2018 tarihleri arasında Seramik Çalgı Yapımı Ustalık Sınıfı diyebileceğimiz atölye çalışması doğdu.

        Uzun yıllar eğitimcilik yapan Güner Hocamız, gizli yeteneklerinden birini daha, 17-18 Nisan 2018’de yapılan Abanoz ve Kemik Süslemelerde Geleneksel Yöntemler Atölyesinde genç sanatçılarla paylaştı. Bu kez yanına öğrencisi Ozan Özdemir’i de olan Güner Özkan, çalgı yapımcıları, seramikçiler ve takı tasarımı ustalarına Türk süsleme sanatının en eski materyalleri abanoz ve kemiğin geleneksel kullanım yöntemlerini anlattı.

        Atölyeler keyifli geçti. Güzel ürünler ortaya çıktı. Tümü tamamlandığında MÜZİKSEV’de sergilemeyi düşünüyoruz. İstek üzerine önümüzdeki sezon sedef süslemelerle ilgili bir atölye yapılabilir diyoruz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar