Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Çevresinde olan biten her şeyle ilgili, her an öğrenmeye açık, geniş vizyonlu insanlarla çalışma şansı yakalamak işimin en keyifli bölümünü oluşturuyor.

İKSEV, 23- 27 Kasım 2015 tarihleri arasında, geniş bir vizyonla birleşen ilgi ve sevginin sonucunda doğan bir etkinlik yapacak.

Etkinliğin mimarları Murat Ufuk Güler ve iyi dostu Andy Lim. Bu isimleri tanımayanlar için konuyu biraz açalım.

Ve İKSEV’in 2014-2015 sezonu eğitim etkinliklerini sonlandıracağı sıra dışı çalışmanın, deyim yerindeyse tarihçesine göz atalım.

MÜZİKSEV’DE SERGİ

Murat Ufuk Güler, İzmirli bir sanatçı. Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çalgı Yapımı Ana Sanat Dalı öğretim üyesi. Türkiye’nin tek arşe, yani yay yapımcısı. Güler, keman yayları yapıyor.

Mektepli bir çalgı yapımcısı olarak arşe yapımı gibi çok özel bir alana yönelmesini ise bir keman virtüözü olan hocası Prof. Hazar Alapınar’ın yönlendirmesine borçlu olduğunu söylüyor. Yayları yurt dışındaki yarışmalarda ödüller kazanan, pek çok kataloğa giren ve sergilere davet edilen M. Ufuk Güler, bu platformlarda tanıştığı uluslararası öneme sahip keman ve yay yapımcılarını İzmir’e davet etmeyi ve çalgı yapımcıları ile tanıştırmayı düşünüyor. Eğitimi süresince eksikliğini çektiği böyle bir olanağı genç çalgı yapımcılarına sunmayı diliyor. Yayınevi sahibi, koleksiyoner ve çellist Andy Lim bu fikri destekliyor.

Ve konu, ustaları gençlerle buluşturmayı amaçlayan önemli bir eğitim projesi sürdüren İKSEV’e sunuluyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin de katkılarıyla Türkiye’de ilk kez Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi hayata geçirilmek üzere çalışmalar başlıyor.

Duyuru yapılır yapılmaz Ege, Bülent Ecevit, İstanbul Teknik ve Anadolu Üniversiteleri’nden onlarca başvuru yapıldı. Öğrencilerin yanı sıra akademisyenler de çalışmalara katılmayı diledi. Sonuçta 10 öğrenci keman yapımı, 6 öğrenci de yay yapımı atölyelerine seçildi. 6 akademisyen de keman yapımı ekibine katılacak ve bir anlamda aynı anda hem bir atölye çalışması hem de ustalık sınıfı birlikte yapılacak. Toplam 22 öğrenci ve akademisyen çalışmalar sırasında iki keman ve altı yay yapacaklar.

Çalgılar MÜZİKSEV’de sergilenecek.

Ancak MÜZİKSEV’deki sergi bununla sınırlı değil. 23 Kasım 2015 Pazartesi günü Andy Lim’in benzersiz yay koleksiyonundan seçilmiş yaklaşık otuz yay yine Türkiye’de ilk kez sergilenecek. Çeşitli yarışmalarda ödüller almış modern yayların yanı sıra, müzik tarihinin çeşitli dönemlerine ait tarihi yaylar da sergide yer alacak.

KAPANIŞ KONSERİ

Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi’ni benzerlerinden ayıran bir başka özelliği de öğle seminerleri.

Etkinlik boyunca gerçekleşecek seminerler kapsamında çalgı yapımcıları ve müzisyenler bir araya gelerek Çalgı Akustiği ve Çalgı yapımcının müzik üzerine etkileri gibi konularda fikir alışverişinde bulunacak.

Etkinliğin bir diğer sürprizi de kapanış konseri. 27 Kasım Cuma akşamı MÜZİKSEV’de Prof. Ümit İşgörür’ün öncülüğünde kurulan çello dörtlüsü, sergilenen yayları kullanarak bir konser verecek.

Bu sıra dışı etkinliklerle İzmir’de beş gün çalgı yapımının sırlarına ve müziğin büyülü dünyasına önemli bir yolculuk gerçekleşecek.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar