Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Kraliçelerinin aleyhinde en ufak bir kötü söz söylediğiniz anda sizi bulup sosyal media hesabınıza arı emoji’leri bırakan Beyonce’nin “beyhive” hayranları var. Bir kuşağın Justin Bieber’ın “belieber”ları olarak kendi inanç dünyalarını yarattı. Benedict Cumberbatch’in kadın hayranları “Cumberbitches” kelimesinden hiç gocunmuyor. The Grateful Dead’in “Deadhead”leri kadar sadık başka kim vardı? Peki, ya Müslümcüler­…

Ünlülerin kendilerine tapınan, adeta bir tarikat gibi liderlerine bağlı hayranları olması tarih kadar eski. Ama bugüne kadar hiçbiri Koreli pop grubu BTS’in hayranları kadar örgütlü bir siyasi isyan hareketine dönüşmedi herhalde.

BTS ORDUSU GÖREVE

Kendilerine BTS Ordusu diyen bu hayranlar sadece bu ay dünyadaki polis karşıtı protestoların seyrini değiştirdi. Grubun ABD’deki “Black Lives Matter” hareketine bir milyon dolar bağışlamasından sonra, hayran ordusunun 35 bin 609 üyesi bir o kadar da kendi aralarında toplayıp bağışı ikiye katladı. Dallas Emniyeti protestolar sırasında protestocuları takip etmek için vatandaşların şüpheli gördükleri kişilerin videolarını yükleyecekleri bir ihbar app’i çıkardı; devreye yine BTS Ordusu girdi. Bir gün içinde app’e grubun şarkılarında dans eden gençlerin video’larını yükleyip çökerttiler. Yetmedi, 48 saat sonra sosyal medyadaki ırkçı etiketleri, mesajları ele geçirdiler: #BeyazlarınHayatıÖnemlidir gibi sloganları kopyalayıp K-pop dans videolarını iliştirdiler. Böylece beyaz ırkçıların orijinal mesajları kalabalıkta kayboldu, ırkçılar kendi aralarında sosyal medyadan organize olamadılar, haberleşemediler.

Koreli K-pop grubu BTS
Koreli K-pop grubu BTS

BTS Ordusu ve Tik Tok kullanıcıları (yer yer birbirlerinden ayrı sayılmayacak iki grup) en büyük darbeyi geçtiğimiz hafta sonu Donald Trump’a indirdiler. COVID-19 salgını başladığından beri Beyaz Saray’a kapanan, seçim yılı olmasına rağmen miting yapamayan Amerikan Başkanı nihayet sokağa çıkmaya karar vermiş ve Oklahoma’da seçmenlerine seslenmeye hazırlanıyordu.

Bu mitingi diğerlerinden ayıran aylar sonra Trump’ın ilk kez meydanlara inecek olması değildi sadece. ABD’de köleliğin kaldırılışı olarak bilinen ve özellikle Güney’deki siyahların kutladığı 19 Haziran’daki “Juneteenth” bayramına denk getirildi miting tarihi. Yetmedi, Amerikan tarihinin en büyük katliamlarından birine sahne olan Tulsa’da düzenleneceği açıkladı mitingin. 1921’de tamamen yanlış bir ihbar üzerine beyazlar şehrin “Black Wall Street” olarak bilinen bölgesini yağmalamış, havadan ve karadan ateş açarak katliam yapmıştı.

Ülkede her yer protestolarla inlerken Beyaz Saray’ın seçtiği mekan ve tarihi provokasyondan farklı yorumlamak imkansızdı. Tepkiler üzerine Trump mitingi bir gün sonraya aldı. Gerçi New York Times’ın Beyaz Saray kaynaklarından edindiği bilgiye göre de planlama kötü niyetten değil şuursuzluktan böyle denk gelmiş. Başkan’ın etrafından Tulsa katliamını ya da “Juneteenth” bayramını bilen tek bir kişi kalmadığı için…

BİR MİLYON SAHTE BİLET

Trump ve yandaşları günlerce Tulsa mitingini şişirip durdular. COVID-19 tedbirlerine rağmen yoğun katılım olacağını, insanlar spor salonuna sığmayacağı için mitingin açık alanda yapılacağını, rekor sayıda beklendiğini anlattılar. Haksız da sayılmazlardı, zira bir milyon kişi İnternet’ten katılmak için kaydolmuştu.

Cumartesi günü önce miting dış mekandan spor salonuna alındı. 20 bin kişilik arenadaysa sadece 6 bin 200 kişi vardı. Kaydolan bir milyon kişinin yüzde 10’u gelmiş olsa bile daha kalabalık olurdu halbuki.

Aradaki bu uçurumun izahı hemen ortaya çıktı. BTS Ordusu ve Tik Tok kullanıcıları Trump’ı fena troll’lemişlerdi. Tik Tok üzerinden örgütlenerek Trump yandaşlarının kullandığı etiketleri paylaştılar, miting için kaydoldular. Bütün operasyon da 24 ya da 48 saat sürdü, çünkü planladıkları sanal eylem anlaşılmasın diye paylaştıkları video’ları ve mesajları hemen sildiler. Tulsa mitingi yaklaşırken Trump’ın önüne artan katılımcı rakamları geliyordu, ama bunların büyük çoğunluğu Tulsa’nın yerini bile bilmeyen dünyadaki K-pop kullanıcılarıydı.

Birkaç sene öncesine kadar #Occupy gibi protestolarla ‘millennial’ denen kuşağın toplum ve siyasetteki rolünü tartışıyordu dünya. O kuşak şimdi 40 yaşına bastı ve “Gen. Z” denen bir sonraki kuşağın alaylarına bile maruz kalıyor. İşte şimdi K-pop dinleyen, Tik Tok kullanan Z-Kuşağı üyelerinin adeta uyanışı yaşanıyor.

İnternet’i çok iyi kullanan, algoritmaya hakim bu insanların hakikaten bir politik bilinci var mı, bilinmez. Son günlerdeki eylemlerini sadece canları sıkıldığı veya başkalarıyla eğlenmek, dalga geçmek için yapıyor olmaları da muhtemel. Trump’ı bile küçük düşürebilecek bir güce sahip olduklarını kanıtladılar, ama mesela ABD’de Kasım ayında yapılması beklenen seçimde bu genç itiraz sandığa gidecek mi belirsiz. Zira pek çoğunun sandığı antik çağın ürünü olarak görüyor olması, küçümsemesi de muhtemel. Tam bu yüzden şimdilik sadece gençler eğleniyor demek mümkün.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar