Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Türkiye’de şu an 30 civarında Güneş Enerji Santrali (GES) için güneş paneli üreten şirket var. Güneş panellerinin özünü, teknolojinin en hassas noktasını üreten sadece iki tane yerli şirketimiz olduğuna özellikle dikkat çekmek istiyorum. Türkiye’de üretilen güneş panelleri hem yurtiçindeki GES yatırımlarında kullanılıyor hem de ihraç ediliyor.

Kalyon Holding’in Kalyon PV şirketi ve MIT’de Nükleer Mühendislik lisans eğitimi alan Çiğdem Besen'in kurduğu GTC Güneş Sanayi AŞ, GES’lerin en hassas yerlerini kendi geliştirdiği teknolojiyle üretiyor. Kalyon ve GTC’nin teknolojik ürünleri ancak kendi ürettikleri güneş panellerine yetiyor. Kalyon PV, ürettiği güneş panellerini Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde kullanıyor. Buradaki yatırım bitince ihracata geçilecek.

GTC ise rakiplerine göre üstün özellikleri bulunan, daha uzun ömürlü ve daha verimli, cam-cam, çerçevesiz, transparan çift yönlü güneş panellerinin önemli kısmını ihraç ediyor. Temmuz’dan itibaren ise üretimlerinin üçte ikisini ABD’ye ihraç etmeye hazırlanıyor.

Netice itibariyle ülkemizde güneş paneli üretenlerin büyük çoğunluğu işin özünde, teknolojisinde yoklar. Bu tarafa yatırım yapılması için strateji geliştirmelidir. Türkiye’deki iş gücünün ucuzluğundan istifade ederek güneş paneli üretilmesinin bir üst seviyeye çıkarılması şart.

Bilindiği üzere güneş paneli üretimi; ingot (kütük), wafer (dilim), hücre ve panel olmak üzere dört farklı aşamadan oluşuyor. Son aşaması olan panel kısmının üretiminde olan şirketlerimizin diğer aşamalara yönlendirilmesi lazım. Ancak bu şekilde verimlilik, ihracatta katma değer yakalanabilir.

Bu 4 aşamalı üretimi Kalyon PV, tek çatı altında yapmayı başarmışsa diğerlerinin de teşvik edilmesi gerekmez mi? Güç birliği yapıp bir aşama kaydedebilmeleri için ilgili bakanlıkların “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında destekleri şart.

Türkiye’nin güneş paneli üretiminde Avrupa’da lider olduğu doğru, ama işin en kıymetli ve en pahalı teknolojisini ithal ediyoruz. Ne kazanıyoruz? Cam, çerçeve işinin ötesine geçilmesi için zaman kaybedilmemeli…

Yenilebilir enerji kaynağı GES’lere dünyanın ilgisi çok yüksek. Adeta güneşe yatırım yarışı var. Türkiye’deki şirketlerin birçoğu da 2023’te üreteceği ürünlerin büyük kısmını satmış durumda. Ülke olarak işin teknolojisine odaklanmada geç kalmamalıyız.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar