Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Sigorta şirketleri ile özel hastaneler arasında hastaları mağdur eden ve aşırı ücretlendirmeye sebep olan tuhaf ilişkiye dikkat çeken iki yazı kaleme aldım. Özel hastanelerde peşin parayla alınan hizmetlerin, özel sağlık sigortası kanalıyla 3-4 katına kadar çıktığına dikkat çektim. Sorumluluğu alıp, mevzuyu aydınlatan bu soyguna dair açıklama yapan kamu otoritesi olmadı. Alan razı, veren razı, izleyen, denetleyen zaten razı gibi bir tablo ortaya çıkıyor, ama öyle değil. Sigorta sektörü de hastane tarifelerinden rahatsız.

Özel hastanelerin, özel sağlık sigortası kanalıyla gelen müşterilerine çıkardıkları yüksek faturalardan sigorta şirketleri de mustaripmiş. Ama tarifelere ve faturalara müdahale etmeleri söz konusu değilmiş! Bu sebeple de sigorta şirketleri tartışmaların önüne geçmek, sigorta sistemine güveni artırmak ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla kendi tarifelerini hazırlamak için çalışıyorlarmış. Bilginin kaynağı önemli…

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı ile yazılarım üzerine görüştüğümde, sigorta şirketlerinin kendi tarifelerini çıkarmak için çalışmalar yaptığını öğrendim. Böylece siyasi tartışmaların odağındaki Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) tartışmalara vesile olan tarifesine sigorta şirketleri de zorunlu kalmayacak. Obalı’nın konuyla ilgili aktardığı diğer notlar ise şöyle;

Her sağlık kurumunun marka algısı, sigorta tarafından tercih edilebilirliği, kullandığı tıbbi cihaz ve sarf malzemesinin maliyetleri dikkate alındığında farklılaşmaktadır. Dolayısıyla sigorta şirketleri özel sağlık sigortasında TTB referans tablosunu, tamamlayıcı sağlık sigortasında SUT fiyatlarını referans almakta ve sağlık kurumları ile farklı anlaşmalar yapmaktadır. Özel sağlık kurumları ve sigorta şirketleri arasındaki anlaşmalara TSB’nin müdahale etmesi söz konusu değildir.”

TSB olarak prim artışından en çok rahatsız olan taraf olduklarını vurgulayan Özgür Obalı, artan fiyatların sigortalıyı rahatsız ettiğini ve “yaptırmasam mı?” düşüncesini aklından geçirmesine sebep olduğunu söyledi. Bu sebeple de TSB şu günlerde kendi tarifelerini çalışmak dahil birçok çözüm önerisi üzerinde kafa yoruyormuş.

TTB’nin tarifesi ve özel sağlık sigortası için keyfi ücretlendirme yöntemi özel hastanelerin hastaya öncelikle ve ilk olarak “Özel sağlık sigortanız var mı?” sorusunu sormalarına sebep oluyor. TTB tarifesinin 3 katına kadar çıkabilen, ama çok daha yukarılara çıkmasına da imkân veren esnek bir tarife modeli aynı zamanda medikal enflasyonu körükleyen bir sistemle çalışıyor. Hastaneler de bu durumu fırsata çeviriyor.

Özel hastanelerin denetimsiz ortamda çıkardıkları yüksek faturalar doğal olarak medikal enflasyonu artırıyor. Poliçe fiyatlarının aşırı yükselmesine sebep oluyor. Enflasyon ile mücadele eden kamu yetkilileri düzenleyici (regülatör) kurumlar bu hususu nedense görmezlikten geliyor. İlaçların kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde yüksek fiyatlarla satıldığı dönemi andıran uygulamalar söz konusu…

Özel sağlık sigortalarına hastanelerin keyfi ve kontrolsüz işlemler ve yüksek ücret tarifesi uygulamasında Sağlık Bakanlığı, tamamlayıcı sigortalar için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu. Her şeyde ve her sektörde olduğu gibi enflasyon etkisi, ekonomik dalgalanmalar sigorta ve sağlık sektöründe kendini yoğun bir şekilde hissettiriyor. Ama tarife mevzusu bambaşka bir şey…

Sağlık sektöründe milyarlar dönüyor. Büyük paraların olduğu yerler de maalesef büyük oyuncular oluyor ve at koşturmak tehlikeli olabiliyor. Fikir vermesi açısından Türkiye’de gerçekleşen sağlık harcamalarının dağılımı şöyle:

SAĞLIK HARCAMALARI (Milyon TL) 2020 2021 Pay
Toplam Sağlık Harcaması 249.932 353.941 100,0%
Genel Devlet 198.062 280.220 79,2%
Merkezi Devlet 68.927 111.180 31,4%
Mahalli İdareler 1.632 1.975 0,6%
Sosyal Güvenlik Kurumu 127.504 167.065 47,2%
Özel Sektör 51.869 73.721 20,8%
Hane halkları 40.105 56.342 15,9%
Sigorta Şirketleri 6.458 9.330 2,6%
Diğer 5.306 8.050 2,3%
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar