Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Turkcell, telekom sektöründe ciddi tartışmalara sebep olacak, mevzuatlara uygun olmayan bir halka arz gerçekleştirmek için adım atmış bulunuyor. Turkcell yönetimi, baz istasyonlarının yer aldığı kuleleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) onayı olmadan, imtiyazlara aykırı bir şekilde ayrı bir şirket haline getirip (Kule Hizmet ve İşletmecilik Anonim Şirketi/Global Tower), bilançosunun dışına çıkarmıştı. İmtiyaz süresi bittiğinde devlete çalışır vaziyette teslim etmesi gereken bu altyapı yatırımı üzerine şirket bina eden Turkcell, şimdi bunu halka arz etmek istiyor! Nasıl oluyor, anlamak mümkün değil.

Turkcell’in kule şirketi kurup, bilanço dışına çıkarma girişimi karşısında Vodafone ve Türk Telekom’da şirketleşmek istemesine rağmen BTK, mevzuata aykırı olduğu için onay vermemişti. Fakat haksız rekabet sebep olan bir tablo oluşmuştu. Haksız rekabet karşısında iki GSM operatörü, Turkcell’in bilanço dışına çıkardığı kuleleri ya bilançosuna dâhil etmesini ya da kendilerine de benzer şekilde kule şirketi kurulması için izin verilmesini istemiş, ama ‘hayır’ cevabı almıştı.

Turkcell’in bilanço dışına çıkardığı tartışmalı şirketi halka arz etme girişimini sektörde kiminle konuştuysam, yasal bir dayanağı olmadığına vurgu yaptı. Gelecek yıllarda devletin olması gereken bir mülkiyet veya hak, halk arz girişimi gerçekleşirse özel sektöre, Turkcell hissedarlarına intikal edecek. Ayrıca tartışmalı halk arz olması sebebiyle de küçük yatırımcı için de mağdur olma riski söz konusu…

Şimdi, Turkcell Yönetim Kurulu’nun önceki gün almış olduğu o ilginç karara, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan izahata bir göz atalım:

“Yönetim Kurulumuz Sermayesinin tamamına sahip olduğumuz bağlı ortaklığımız Kule Hizmet ve İşletmecilik Anonim Şirketi’nin (Global Tower) paylarının bir kısmının, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde, piyasa koşullarına bağlı olarak, yurt içinde ve gerektiğinde yurt dışında halka arzına ilişkin hazırlık çalışmalarının başlatılmasına karar vermiştir.”

Global Tower’ın mevcut esas sözleşmesinin sermaye piyasası mevzuatı hükümlerine uyumunu sağlamak amacıyla tadili ve bu çerçevede mevzuatın öngördüğü gerekli her türlü iş ve işlemin ifası için Turkcell yönetiminin yetkilendirildiğine vurgu yapılan açıklamanın devamında ise halk arz girişiminin Sermaye Piyasası Kurulu’nun esaslarına uygun olduğu vurgusu yapılıyor. Ancak 2G, 3G ve 4,5G imtiyazlarında deniyor ki; “Bu yatırımlar imtiyaz süresi bittiğinde çalışır vaziyette devlete verilir.” Peki, Ulaştırma Bakanlığı ve uhdesindeki BTK’nın mevzuatları ne olacak?

Varsayalım ki imtiyazı ve lisansını devletin verdiği kuleleri şirketleştirip, halk arz ettiniz. Yarın süre dolduğunda, devlete çalışır vaziyette nasıl geri vereceksiniz? Halk arz edilmiş “Kule Şirketi” bu durumda imtiyazsız, lisansız ne işe yarayacak? Devlet ait bir altyapı yatırımı devlete döneceğine göre neden ve niçin halk arz edilmek isteniyor?

Turkcell yönetimi, Kaan Terzioğlu’nun CEO olduğu dönemde de “Global Tower” isimli kule şirketini halk arz etme girişiminde bulunmuş, mevzuatlara aykırı olması sebebiyle gerekli onayı alamamıştı. Ama bu dönemde nerden icap ettiyse yeniden böyle bir adım söz konusu…

Vodafone ve Türk Telekom’a adil rekabet şartları çerçevesinde kule şirketi kurmak için izin verilmezken, Turkcell nereden ve nasıl cesaret alarak böyle bir şirket kurup, bilançosunun dışına çıkardı ve şimdi de bu şirketi halk arz etmek istiyor? Her durumda yargıdan döneceği aşikâr olan bu halk arz girişiminde bilinmeyen ne olabilir?

Türk Telekom ve Vodafone da Turkcell’i örnek alarak kule şirketi kurmak için BTK’ya başvurmuş, ama “ret” cevabı almışlarken, Turkcell’in kule şirketi için şu ana kadar neden bir işlem yapılmadığını soruşturduğumda ise tatmin edici bir cevap alamadım. Yasalara göre olmaması gerekirken, ortada bilançonun dışına çıkarılmış bir şirket var. Şimdi o şirkete tartışmalı bir adım daha attırılmak isteniyor. İzleyelim bakalım BTK’nın, Türk Telekom’un ve Vodafone’un razı olmadığı bu şirketin halka arzı nasıl olacak?

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar