Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Havacılık sektörü için gelecek yıl tam anlamıyla eskiye dönüş için büyük önem arz ediyor. Şayet yeni sorunlar, beklenmedik sıkıntılar yaşanmazsa… Eğer her şey normal seyrinde giderse dünya genelinde daha yoğun seyahat planlamalarıyla karşılaşacağız. Dijital seyahat platformu booking.com’un bugüne kadarki en kapsamlı yıllık seyahat tahminleri araştırmasına göre insanlar halihazırda seyahat seçimlerinde çelişkili davranıyor ve kaos içinde karar vermeye çalışıyorlar.

Fakat 2023’te seyahatin nasıl yeniden tasarlanacağını anlamak için 32 ülke ve bölgede 24 binden fazla gezginle yapılan kapsamlı araştırma ümit vaat ediyor. Yapılan ankette, dünyanın dört bir yanındaki insanlar kendilerini 2023’te 2022’ye kıyasla seyahat konusunda ezici bir şekilde daha iyimser hissedeceğini belirtmiş. Seyahat severlerin, küresel olarak mevcut istikrarsızlığa rağmen yüzde 72’si seyahatin her zaman buna değeceğini düşünüyor. Anketin genelinde ise insanların ruh halinin, umutlu bir belirsizlikten cesur bir uyum yeteneğine dönüştüğü ön plana çıkıyor.

Bu kapsamlı anket gelecek yılın hareketli geçeceğini gösteriyor. Ama yeni normallerle seyahat alışkanlıkları ve trendleri de değişecek. Seyahat tecrübelerim, gözlemlerim ve bu araştırma neticesinde 2023’te seyahat severleri ne tarz bir tatil ve yolculukların beklediğini kısaca 6 başlıkta toparladım.

  • 1- Sıra dışı tatiller öne çıkacak

Dünya genelinde yaşanan doğal afetler, siyasi huzursuzluk, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar ve küresel salgının etkisiyle geçen sıkıntılı iki yılın ardından insanların daha çok sıra dışı tatil ve seyahatlere yöneleceğini söylemek mümkün. İki yıllık kaos döneminde sürekli evde oturan, dünya gündemindeki sürekli olumsuz haberleri dinleyen seyahat severlerin gelecek yıl yapacakları tatillerinde bu tarz ortamlardan kendilerini arındırma ve hayattan daha fazla tat alma planı yapacaklar. Çünkü booking.com’un anketinde gezginlerin yüzde 44’ü seyahat deneyimlerinin daha temele dönüş hissine sahip olmasını talep ettiği görülüyor. Ayrıca yüzde 55 oranında ise gerçeklikten kaçmak ve hayatı deneyimlemek için “şebeke dışı” yani mevcut tatil sistemi ağları dışında, yaşam şartlarını daha yakından tanıyabilmek için tatil ve geziler isteniyor. Ayrıca gezginlerin yüzde 53’ü tatilde nasıl temiz su temin edebileceğini, yüzde 42’si sıfırdan ateş yakmayı öğrenmesi gerektiğini, yüzde 39’u vahşi doğada yiyecek aramayı içeren, hayatta kalma becerilerini öğrenecekleri tatil planı yapıyor. Gezginler, seyahat süresi boyunca kendi yemeklerini tedarik etmek ve hazırlamak, bir felaket anında vahşi doğada hayatta kalabilmeyi öğrenmek istiyor.

  • 2- Sanal gerçeklik seyahatleri popüler olacak

Gezginlerin yüzde 43’ü tatil seçimlerine ilham vermek için gelecek yıl sanal gerçeklikte seyahatleri deneyimleyecekler. Seyahat planlarında sanal gerçekliklerin ciddi payı olacak. Metaverse sistemi ile seyahat eğilimi yükselecek. Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen Metaverse konsepti, internetin gelişimindeki bir sonraki aşama olarak görülüyor. VR seyahat deneyimine başlamak isteyen gezginlerin yüzde 35’i, Metaverse sistemiyle seyahat yapacak. Böylece insanlar Metaverse sayesinde ilk kez tecrübe edebilecekleri rotaları ziyaret ederek, gerçek hayattaki seyahat seçimlerinde daha cesur hale gelecekler. Bu sistem özellikle yeni bir yer denemek konusunda endişe duyanlar için kullanışlı olacak.

  • 3- Kültür turları önem kazanacak

Salgın ve uzun süre evde kapanmanın ardından değişen seyahat kültürü daha çok yeni keşifleri odağında topluyor. Seyahat severlerin yüzde 50’si gelecek yıl kültür turlarına katılmak istiyor. Özellikle diğer kültürleri keşfedip yeni deneyimlere sahip olma talebi dikkat çekiyor. Gezginlerin yüzde 47’si egzotik lezzetler tatmak isterken yüzde 38’i uzay gözlem turlarına katılmak istiyor. Ayrıca 2023’te tek yön biletle içgüdülerinin peşinden gitmek isteyenlerin sayısında da artış var.

  • 4- Tarihi rotalara rağbet artacak

Seyahat severler küresel istikrarsızlık, savaşlar ve salgının ağır yükünden sonra eski güzel günlere dönme çabasında. Bu sebeple daha çok eski dönemi hatırlatan tarihi turlar ön plana çıkacak. Mesela ankete katılanların yüzde 88’i daha basit zamanları anımsatan seyahat deneyimleri planlıyor. Y ve Z kuşağı dijital öncesi çağın romantizminde kaybolmak ve geçmiş günlerin duygularına kapılmayı arzuluyor. Özellikle Y kuşağının artık ebeveyn olmasıyla kendi çocukluğundaki popüler mekanlara seyahat planlamaları dikkat çekiyor. Tarihi mekanları bulunduran şehir ve ülkelere 2023’te ilgi artacak.

  • 5- Sağlık seyahatleri yükselecek

Yoga tatili adı üzerinde içinde yoga ve meditasyon pratikleri de olan bir tatil. Bu tür tatillerde sabah akşam birer saat yoga ve meditasyon dersi olur ama günün geri kalanında katılımcılar tatil yaparlar. Denize girerler, istediklerini yer, içerler, sosyalleşirler. Pratikler kısa ve yumuşaktır. Hem bedeniniz güçlenir hem ruhunuz dinlenir hem de düzenli bir pratiğin ilk adımları atılmış olur. 2023'te “zihin, beden ve ruh” sağlığı için seyahatler artacak. Seyahat planı yapanların yüzde 44’ünün sessiz bir ortamda huzur bulmayı amaçlıyor olması ve bu tarz bir tatil planları sağlık odaklı yolculukların artacağının işareti.

  • 6- İş seyahatleri tatile dönüşecek

Salgın sürecinde evden çalışma zorunluğu seyahatlere de yansıdı. Bazı şirketler evden çalışma yöntemini halen daha devam ettiriyor. İş amaçlı seyahat edenler ise gittikleri yerlerde yeni bir alışkanlık olarak kalma süresini uzatarak tatil yapmayı tercih ediyor. İşte bu yeni trend 2023’te yükselecek. Zaten ankete katılanların yüzde 66’sı seyahat masrafları yüksek olduğu için iş gezileriyle tatillerini beraber planlamayı düşündüğünü söylüyor. İş gezilerine ailelerini de beraberinde götürüp, tatil yapmayı planlayanların sayısı az değil. Şirketlerin de bu akımı desteklemesi bekleniyor. Çünkü yapılan çalışmalar bu tarz aktivitelerin verimliliği artırdığı gözlemlenmiş.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar