Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA (İstanbul Grand Airport), Kültür ve Turizim Bakanlığı ve Türk Hava Yolları işbirliği ile dünya havacılık sektörünün en prestijli organizasyonu olarak gösterilen Routes World’ü gelecek yıl, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılında Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor. Bu yıl ABD Las Vegas’ta yapılan Routes World’e İGA CEO’su Kadri Samsunlu ile birlikte geldik. Burada organizasyon esnasında Samsunlu, düzenlenecek devir teslim töreniyle gelecek yıl İstanbul Havalimanı’nın ev sahipliğini yapacağı organizasyonun resmi sürecini başlatmış olacak. Samsunlu ile Las Vegas’ta hem bu organizasyonu hem de İstanbul Havalimanı’nı konuştuk. İGA CEO’su Kadri Samsunlu’nun değerlendirmeleri şöyle;

4 bine yakın üst düzey yönetici gelecek

Dünya havacılık sektörünün en prestijli organizasyonlarından olan Routes World sayesinde global havacılık sektöründen 4 bine yakın üst düzey yönetici 15-17 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul’u ziyaret edecek. 1995 yılından bu yana ev sahipliği için dünyanın önde gelen havalimanları ve destinasyonları, Routes etkinliklerine ev sahipliği yapmak için zorlu sınavlardan geçiyor. 2023 yılında 28’incisi gerçekleşecek olan bu önemli buluşma, İstanbul’a küresel bir aktarma merkezi olmanın ötesinde, doğrudan destinasyon olma ve özellikle düşük maliyetli havayolu şirketlerini cezbetme fırsatı da sunacak.

Türk havacılık sektörü dünyaya tanıtılacak

Türk havacılık tarihi ve Türkiye ile birlikte İstanbul’un uluslararası arenada tanıtımı adına önemli bir ev sahipliği olan Routes World 2023 ayrıca, COVİD-19 sürecindeki ilk tam kapsamlı Routes World etkinliği olacak. Bu etkinlik ayrıca İstanbul’un tarihini, kültürünü, gizli cevherlerini ve yabancı turistlerin odak noktası olma potansiyelini gözler önüne serecek. Bugün İGA’dan 128 ülkeye, bayrak taşıyıcımız THY ile beraber uçabiliyoruz. Buradaki slotların serbestliği ve bolluğu havalimanımıza başta THY olmak üzere birçok hava yolunun gelmesine de imkan sağlıyor. Biz de İGA İstanbul Havalimanı olarak, küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirmek ve ülkemizin bu büyük potansiyelini göstermek için sabırsızlanıyoruz.

79 havayolu İstanbul’a uçuyor

Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 sağlık krizine rağmen havacılık sektöründe uyguladığımız kurallarla, bütünüyle tüm dünyaya örnek olduk. Güvenli uçuş sertifikası, havalimanlarına girişteki kontroller, sosyal mesafe kuralları havacılık sektörümüzün ayakta kalmasını sağladı. Aldığımız önlemler sayesinde pandemi süreci başarılı şekilde yönetildi. Şu anda da İGA İstanbul Havalimanı olarak yolcu ve uçuş sayıları bakımından eskisinden daha yoğun dönemler göreceğimize olan inancındayız. Bunu da uçuş ve yolcu sayılarımızda da açık şekilde görebiliyoruz. 2021’in sonu itibarıyla İGA İstanbul Havalimanı’nda faaliyet gösteren toplam havayolu sayısı 73’tü. COVID-19’dan önce 66 şirket bulunuyordu. 2022 itibarıyla toplamda 79 havayolu şirketi hizmet veriyor.

İGA’da personel sıkıntısı yok

Bugün Avrupa’nın birçok havalimanında yolcu talebini karşılayacak personel sıkıntısı yaşanırken, İGA olarak hiçbir yolcumuza en ufak bir mağduriyet yaşatmadığımız gibi, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak, müşteri memnuniyetinde zirveye ulaştık.Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) açıkladığı Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı verilerinde ortalama bin 350’nin üzerinde yaptığımız uçuş sayısıyla üst üste Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduk. Avrupa’daki havayolu şirketlerinin grev ve iş bırakmalar paralelinde en zorlu havacılık sınavlarından birini verdiği Temmuz ayında, İGA İstanbul Havalimanı olarak günlük bin 422 uçuşla tarihi rekorumuzu kırdık.

2019’u rakamlarını 2023’te yakalayacağız

Şu anda yılın son çeyreğindeyiz. Trendlerimiz gösteriyor ki, 2019 yılı yolcu ve uçuş rakamlarımızı, 2023 yılına kalmadan yakalayabileceğiz… Dolayısıyla pandeminin etkisini tamamen arkamızda bıraktık diyebiliriz. Geçtiğimiz Haziran ayında bildiğiniz üzere ACI World’de oldukça önemli bir görev bize tevdi edilmiş oldu. ACI World’de dünya havacılığında söz sahibi 28 kişiden biri olmuştum. Bu görev, büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıl ACI Europe’un yönetim kuruluna seçilmiştim. ACI World Yönetim Kurulu Üyeliği görevim süresince; ACI’ın Türk havacılık sektörü ile her düzeydeki ilişkisini güçlendirmenin ve sürdürülebilir büyüme ile tüm paydaşları için en yüksek değeri yaratmak üzere çalışıyoruz.

Dünyanın en iyi havalimanı seçildik

Son olarak lüks seyahat konusunda otorite sayılan, seyahat ve yaşam dergisi Conde Nast Traveler tarafından gerçekleştirilen, dünyanın en prestijli ödüllerden biri olan Okuyucuların Seçimi anketinde “Dünyanın En İyi Havalimanları” listesinde birinci olduk. 2021 ve 2022 yıllarında Regional Air Transport Awards tarafından “Yılın Havalimanı” seçilen İGA İstanbul Havalimanı, bu sefer de 2022 Regional Air Transport Awards’ta Kurumsal Ödül’e uzanma başarısını yakaladı. ABD merkezli seyahat dergisi Global Traveler, “2022 Leisure Lifestyle Awards” ödüllerinde İGA İstanbul Havalimanı’nı “En İyi Aktarma Havalimanı”, “2022 Wherever Awards’ta” ise “En İyi Aile Dostu Uluslararası Havalimanı” ödüllerine layık görürken, Havayolu Yolcu Deneyimi Derneği (APEX) “Olağanüstü Başarı” ödülü, EMEA Finance’ın “EMEA Bölgesi’ndeki En İyi Sendikasyon Kredisi” ve “Yılın Anlaşması” ödülleri de havalimanımıza verildi. İngiltere merkezli havacılık derecelendirme kuruluşu Skytrax’ın değerlendirmesinde 2020’de de kazandığımız “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne bu yıl da layık görülürken, “Dünyanın En Aile Dostu Havalimanı”, “Dünyanın En İyi Alışveriş Deneyimi Sunan Havalimanı” ve “Güney Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödüllerinin de sahibi olduk. “Dünyanın En İyi Havalimanları” listesinde de büyük bir ilerleme kaydederek 8’inci sırada yer aldık. Dünyaca ünlü Travel and Leisure dergisinin “The 10 Best International Airports” anketinde “Dünyanın En İyi 10 Uluslararası Havalimanı” arasında gösterildik.

Yeni yatırımlarımız devam edecek

Pandemi döneminde ise Avrupa’nın hatta dünyanın en dayanıklı havalimanı olduk. ACI tarafından Avrupa’nın en iyi havalimanı, en erişilebilir havalimanı olarak gösterildik. Dijital dönüşümde de Avrupa’nın en iyisi olduk. Sürdürülebilirlik ve çevre konularında aldığımız ödüller ise başarılarımızın başka bir boyutunu oluşturdu. 2023 yılı yatırımlarımızın devam edeceği bir yıl olacak. Havalimanımızda yeni yatırımlarımız operasyonel mükemmeliyet, müşteri deneyimi, verimlilik, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm alanlarında olacak. Havalimanımız uluslararası kargo için globalde en önemli merkezlerden biri. En önemli yatırımlarımızdan biri de kritik bir bölgede bulunan kargo şehrimizin büyütülmesi ve kargo süreçlerinin dijitalleşmesinin sağlanması anlamında yapacağımız yatırımlar olacak.Uluslararası bir firmamız daha kargo operasyonları için depolama tesisini kargo şehrimizde konumlandıracak.

Dünyanın en dijital havalimanı olacağız

Biz yolculuğumuza dünyanın en dijital havalimanlarından biri olma vaadiyle çıktık. Terminalin ve yolcuların teknolojik ihtiyaçlarını daha tasarımının ilk aşamasında belirledik ve havalimanı altyapısını buna göre geliştirdik. Dünyanın en önemli transfer noktalarından biriyiz. Günde 220 bin yolcuya hizmet veriyoruz. Bu da bize önemli sorumluluk yüklüyor. Müşteri deneyimini artırma konusunda birçok çalışma yapıyoruz. Yeni teknolojik çözümler geliştiriyoruz. Mobiliteye çok önem veriyoruz. Yolcularımız evden uçağın kapısına kadar bu mobilite çözümlerimizden yararlanıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar