Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Finlandiyalı telekomünikasyon devi Nokia, Karel’in Ankara'daki üretim tesislerinde 4G ve 5G baz istasyonları üretmek için iş birliği anlaşması imzaladığını duyurmuştu. İlk etapta 2022 ortasından itibaren 4G baz istasyonları üretilecek, akabinde ise Türkiye’de 5G’ye geçilmesine ışık yakıldığında 5G baz istasyonları da Türkiye’de üretilecek. Bu proje için Nokia’nın yapacağı yatırım 10 milyon Euro. Küçük yatırımlar iç pazarda büyük bir pay elde edecek. Ürünlerine de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Yerli Üretim Belgesi” verecek mesele kalmayacak. Sonra birileri çıkıp ‘telekomünikasyon sektöründe yerlilik çok yukarıları çıktı’ diye oranlar paylaşacak.

Türkiye’de Nokia’nın 4.5G ve 5G baz istasyonlarını üretecek olmasını zaten ilgili bakanlıklar da “5G'ye mümkün olan en yüksek yerlilik ve millilikle geçeceğimizin sözünü vermiştik, bu anlamda çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklinde savunuyor.

Montaj sanayine öncülük ederek Türkiye ne kadar yerli ve milli teknoloji kazanabilir? Türkiye’de yakın geçmişte ZTE’nin NETAŞ’ı satın almasıyla haberleşme teknolojisinde bir tecrübe yaşandı. Şu an önemli bir seviyede olması gereken NETAŞ, ZTE ile birlikte teknoloji geliştirmede yavaşlamadı, geriledi. Hatta şu an fikri mülkiyet hakları Türkiye ait olacak yeni ürün çıkaramayacak duruma geldi. Çünkü ZTE hazır ürünlerini getirip, burada montajlayıp satacaktır.

Karel - Nokia işbirliği de 5G’de benzer şekilde ilerleyecektir. Yerli ve milli olarak yapacağız derken Nokia’nın tasarımını Finlandiya’da yapıp sadece bazı basit ürünlerin üretimi Karel’in fabrikasında yaptırıp, montajlayarak bu sayede yerli ve milli algısı ile Türkiye pazarına sahip olacaktır. Bu basit ticari oyunları izlemeye devam edelim…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar