Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Seyahatlerinizi aktarmalı (Layover) ve bağlantılı (Connecting flight) yapmanız durumunda uçak değiştireceğiniz havalimanın sunduğu imkanlara ve uçtuğunuz havayolunun sağladığı fırsatlara mutlaka göz atın. Yaygınlaşmaya başlayan havayolları, havalimanı ve turizm ofislerinin “stopover” programlarıyla sunduğu fırsatları kaçırmayın.

Aktarmalı uçuş (Layover) ile bağlantılı uçuş (Connecting flight) arasındaki farklılıklara da dikkat etmeniz gerekir. Aktarmalı uçuş, iki uçuş arasında havaalanında geçirdiğiniz zamandır. Aynı havayolu da olabilir, farklı şirketler de olabileceği gibi bir ittifak üyesi havayolları ile seyahat ediyor olabilirsiniz. Aktarmalı uçuşta zaman dilimi uzun da olabilir, kısa da… Bağlantılı uçuş ise isminde anlaşılacağı üzere havalimanında indiğinizde bir sonraki uçuş için hazır olmanız gerektiren bir duruma işaret eder.

Her iki terimin de kısa süreli duraklama veya mola olarak adlandırılan son yılların popüler uygulaması “stopover” ile karıştırılmaması lazım. Aktarmalı uçuşlarda (Layover) uçak değiştirmek bir havalimanında sefere ara verilir ve farklı bir uçakla yola devam edilir.

Klasik anlamda “stopover” uygulaması ise bir noktada yolcu indirmek veya operasyonel sebeplerden dolayı bir havalimanında seyahatin kesintiye uğramasıdır. Ancak aynı uçakla varış noktasına devam edilir. Yani kısa bir mola ile uçuşun bölünmesine “stopover” denir. Biletinizi satın aldığınız havayolları da uçuş detaylarında bu bilgilere yer verir. Fakat son yıllardaki uygulamalar ile “stopover” yeni bir anlam kazanmış durumda.

Bazı ülkelerin turizm ofisleri, havayolu ve havalimanları yolcuların şehirde veya ülkede daha fazla zaman geçirmelerini teşvik etmek için “stopover” uygulaması altında özel programlar yapıyor. Mesela Londra’dan Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’na gelen yolcu aynı gün uçuşu ile Dubai’ye gitmek yerine bir gün İstanbul’da geçirerek şehri keşfetmesi, hoş zaman geçirmesi için “stopover” uygulamasıyla bu tür imkanlar oluşturuluyor.

Başka havayolları ve havalimanları da çok uygun fiyatlarla, çok iyi otellerde konaklama imkânı sunuyor. Katar Turizm Ofisi, Singapur, Emirates havayolları da benzer uygulamalarıyla öne çıkıyor. Kısa süreli unutamayacağınız deneyimler yaşatıyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus biletinizin bu imkanları kapsadığına dikkat etmek. Kurallar farklılık gösterdiği için promosyonlu veya millerinizle aldığınız ödül biletlerinizle bu imkânlardan faydalanabilmek için mutlaka araştırma yapın.

Birçok havayolunun uçak bileti satın aldığınızda uçuşunuzun bir parçası olarak ücretsiz konaklama rezervasyonu yapmanıza izin veriyor. Uçuşlarınızda ücretsiz bir mola vererek, bir destinasyon fiyatına iki varış noktası görebilir, tahmin edemeyeceğiniz şekilde tasarruf da yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra “stopover” sayesinde durakladığınız noktalardaki farklı şehirleri de keşfedebilirsiniz.

“Stopover” ile bir gecelik mola!

Bir sonraki uçuşu beklerken bir havalimanında saatlerce zaman harcamak yerine, yeni bir şehri keşfetmek ve biraz dinlenmek için uçuşlarınız arasında birkaç gün olacak şekilde plan yapın. Bu planlamayı bazı havayollarının ücretsiz olarak verdiği sistemden bilet alırken de yapabilir ya da bu durumu kendinize göre planlayabilirsiniz. Ayrı rezervasyonu yaparken yolculuğunuzun her ayağı için en iyi fiyatı bu duruma göre arayabilirsiniz. Bu şekilde havayolu şirketleri arasındaki ucuz uçuşlardan faydalanabilirsiniz. Nereye uçtuğunuza bağlı olarak, bu sistemle bir miktar tasarruf şansınız bile olabilir. Özellikle çok fazla bağlantı sunamayan destinasyonlar arasında uçarken daha fazla imkân olabileceğini unutmayın.

Havayollarının “Stopover” tanıtımları var!

Bazı havayollarının doğrudan “stopover” reklamı yaptığını görmüşsünüzdür. Mesela Icelandair, Avrupa’daki diğer destinasyonlara giderken Reykjavik'teki “stopover” sistemini tanıtıyor. Havayolunun resmî sitesinde rezervasyonu kolaylaştırmak için kullanışlı bir “Icelandair stopover button” adında stopover düğmesi bile var. Bu sisteme British Airways de yeni başladı. Singapur, Japon, TAP, Air Portugal, Katar, Emirates, British Airways ve THY “stopover” programlarının açıkça tanıtımını yapıyor. Mesela Emirites Havayollarının web sitesinde bir Dubai mola paketi rezervasyonu için ayrılmış özel sayfa var. Ancak birçok havayolu şirketi de aktarmalı uçuşlarındaki bu tür uygulamaların reklamını yapmıyor. Bu nedenle seyahat planlarken her ihtimale karşılık bir araştırma yapmakta fayda var.

“Stopover” programı sunan bazı havayolları

Air China: 72 saate kadar vizesiz konaklama sağlıyor.

Air France: Esnek olmayan bilet sınıflarına “stopover” programı uygulamıyor.

Emirates: 96 saate kadar “stopover” hizmeti veriyor.

Etihad: En fazla 2 gece hizmet için imkân sağlıyor.

FinnAir: “Stopover” programıyla her yöne bir gece için izin veriyor.

Hawaiian Airlines: Uluslararası seyahatlerde hizmet veriyor.

Icelandair: 7 geceye kadar konaklama hizmeti veriyor.

Japan Airlines: 5 kişiye kadar 2 ücretsiz duraklama imkanı sunuyor.

Singapur Havayolları: Her sınıfta 2 ücretsiz duraklama sunuyor.

TAP Air Portugal: Uzun mesafeli bir uçuşlarda seyahatinizin son varış noktası Azor Adaları, Madeira veya Algarve ise Lizbon veya Porto’da 1-5 gece mola imkânı sunuyor.

British Airways: Çok sayıda ve farklı seçeneklerle dikkat çekiyor.

Türk Hava Yolları: Bilet alımı akabinde düzenlenen otel çekiyle, ekonomi sınıf için 4 yıldızlı otelde 1 gece, business sınıf için 5 yıldızlı otelde 2 gece ücretsiz ve buna ilave olarak anlaşmalı otellerde günlük 49 Dolardan başlayan fiyatlarla konaklama imkânı sağlıyor.

Kendiniz de “stopover” programı yapabilirsiniz!

Yukarıda sıraladığımız havayolları dışında da “stopover” programı uygulayan diğer havayollarını araştırmak isteyenler farklı yöntemler deneyebilir. Bazı arama motorlarının sitelerine girip yapacağınız iki farklı uçuşu kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Skyscanner veya Expedia bunlara örnek olarak gösterilebilecek arama motorları arasında yer alıyor. Mesela İstanbul-Sidney uçuşunu örnek olarak ele alalım. Şu an bu iki nokta arasında direkt uçuş bulunmuyor. Bu sebeple alternatif rotalar mevcut. Bunlardan en önemlileri; İstanbul-Dubai-Sidney, İstanbul-Doha-Sidney veya İstanbul-Singapur-Sidney olabilir. Buradaki ilk durağınızdan hangisini görmek istiyorsanız istikametinizi kendiniz seçebilirsiniz. Bazı havalimanlarında da “stopover” benzeri şehir gezisi turları var. Havayollarının vermiş olduğu ücretsiz hizmet kadar olmasa da bir şehri keşfetmek için yine uygun olabilir.

THY “stopover” hizmetine 2017’de başladı

Türk Hava Yollarının 2017 yılında başlattığı “stopover” konaklama hizmeti, İstanbul’u transfer merkezi olarak kullanan yolcular tarafından büyük bir ilgi toplamış, ancak pandemi sebebiyle bu hizmete ara verilmişti.

THY, “stopover” projesi ile pandemi öncesinde 2 yılda, 28 ülkeden 28 bin yolcuyu İstanbul’un eşsiz güzellikleri ile buluşturdu. 2019 yılı itibarıyla 28 ülkeden 28 binden fazla transfer yolcu, “stopover” uygulaması ile İstanbul’u keşfetme ayrıcalığı yaşadı.

Pandemi koşullarının tüm dünyada iyileşmeye başlamasıyla birlikte, yolcu deneyimini başka bir boyuta taşımak isteyen THY, 2022 yılı itibarıyla bu hizmetine kaldığı yerden devam ediyor. Siz de İstanbul’u keşfetmek isteyen tanıdıklarınızı uyarabilirsiniz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar