Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Hangi havalimanları ve hava yolları business class yolcularına en iyi deneyimi ve konforu sunuyor? Yüksek fiyatlı üst sınıf (Business ve first) biletlerle uçan, en fazla harcama yapan, gelir getiren yolcu sınıfını ağırlamak için hava yolları ve havalimanları arasında ciddi bir rekabet söz konusu. Bu sebeple business class hizmetler ve hava yolu ile havalimanlarının endeksteki konumu önemli.

Havacılık sektöründe çeşitli faaliyetlerde bulunan, istatistikler hazırlayan, araştırmalar ve değerlendirmeler yapan OAG, Stytrax, Loungebuddy gibi kuruluşların verileriyle business class endeksi hazırlanmış. Havacılık sektöründe bagaj alanında hizmet veren “usebounce.com” çeşitli kuruluşların değerlendirmelerini anlaşılabilir bir metodolojiyle puanlayarak business class hizmetleri değerlendiren endeks çıkarmış. Hava yolu ve havalimanları 10 puan üzerinden değerlendirilmiş. Yolcu hacmine göre de dünyanın en büyük 50 havalimanına bakılmış. Özel yolcu salonu (lounge) sayısı, havalimanından uçuş yapılan şehir veya meydan adedi, rötar yani zamanında uçuş oranı ile havalimanı ve hava yollarını değerlendiren kuruluştan alınan puanlarla endeks hazırlanmış.

İstanbul Havalimanı ve Türk Hava Yolları da yapılan bu son endeks araştırması ile alanlarında dünyanın ilk 10’u arasında yer alıyorlar. THY hava yolları kategorisinde dünyanın en iyi 4’ncü business class servisine sahipken, İstanbul Havalimanı ise havalimanları arasında listenin 10’ncu sırasında bulunuyor.

Hava yolu - havalimanı eşleşmesinde THY - İstanbul Havalimanı’nın durumu iyi. En iyi business class olarak Singapur Havayolları lider, Singapur Changi Havalimanı da ikinci sırada. Havalimanı olarak da Londra Heathrow zirvede, ama ilk sıralarda İngiltere merkezli bir hava yolu bulunmuyor. Öte yandan Katar Hava Yolları da business class olarak ikinci sırada yer alırken, merkez konumundaki Doha Havalimanı ilk 38 arasına bile girememiş.

Kısa süre önce Doha Havalimanı’nın kötü işletildiğini ben de başımdan geçen bir olayla anlatmıştım. Emirates Hava yolları da business class endeksinde 5’nci sırada ancak Dubai Havalimanı listenin 19’ncu sırasında yer alıyor.

THY’nin business class hizmetlerinde az puan aldığı halka ise servis, koltuk, kabin içi ve kabin personeliyle bütünleşen hizmetleri. İstanbul Havalimanı’nın düşük puan aldığı iki önemli husus var; terminaldeki özel yolcu salonlarının azlığı ve zamanında uçuş oranı yani rötar. İstanbul Havalimanı’ndaki toplam 7 adet olarak tespit edilen business class yolcu salonunun (lounge) rakipleriyle kıyaslandığında dramatik bir şekilde az olduğu dikkat çekiyor. Mesela ilk 10 havalimanı arasında İstanbul Havalimanı’ndan sonra en az lounge tam 16 adetle Teksas’taki George Bush Havalimanı’na ait. Diğerlerindeki salon sayısı ise 43 ile 20 arasında değişiyor.

Havalimanlarının tabi tutulduğu kriterler şöyle; 1) Salonlar (lounge), 2) Uçulan destinasyon sayısı, 3) Zamanında uçuş, 4) Skytrax derecelendirmesi, 5) İşletme puanı. İstanbul Havalimanı ilk 10’daki havalimanları arasında 10 üzerinden değerlendirmeyle 5,74 ile en düşük işletme puanına sahip. En iyi işletme puanı ise 7,1 ile Heathrow Havalimanı’na ait.

Hava yolları ise havalimanı deneyimi, kabin içi ve koltuk, yemek, içecek servisi, eğlence sistemi ve uçak içinde sunulan kişisel bakım ürünleri, seyahat çantası (amenities) ve diğer imkanlar olarak değerlendirilmiş. THY’nin puanı 8,86. En düşük puanı 7 ile servis yani hizmet, 8 puan ile de kabin içi ve koltuk. Bu durumda THY ve İstanbul Havalimanı’nın zirveyi zorlaması için neleri yapmaları gerektiğine işaret etmeye gerek yok.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar