Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Havalimanlarını her zaman insanlar kullanmıyor. Bazen hayvanların da uğrayıp, istila ettiği oluyor. Çok geniş alanlar üzerine kurulan havalimanları bir yönüyle hayvanların mekanlarını işgal ettiğinden çeşitli şekillerde hayvanlarla mücadele etmekte gerekiyor. Bazen de taşınanlar hayvanlar olunca havalimanı seyirlik hale gelebiliyor. Hatta bazı zamanlar havalimanlarında kontrol hayvanlara bile geçebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Osaka Havalimanı’ndaki enteresan karınca istilası yaşandı. Ama daha önce de çeşitli istila hadiseleri olmuştu. Türkiye’de herhangi bir havalimanında Türk Hava Yolları veya başka bir havayolunun uçuşunu aksatacak cinsten hayvan istilası olduğun hatırlamıyorum. Ama çeşitli ülkelerde havalimanlarını istila eden hayvanlar ve yaşanmış ilginç hadiseler var. Birazcık araştırdım. Yolcuları eğlendirenler de var yolcuların dikkatini çekerek seyahati ilginç hale getirenler de söz konusu. Ama asıl önemlisi uçuş operasyonlarını aksatanlarda olduğunu söylersem bu defa merak etmeye başlarsınız. Havalimanı ve havayolu personelinin yolcular yerine havalimanını işgal eden hayvanlarla mücadele ettiğini gözlerinizin önüne getirin. Kendinizi daha fazla yormayın en taze hadiseden başlayarak ilginç olayları ben aktaracağım.

1-Osaka Havalimanı’nda karınca istilası

Geçtiğimiz hafta Japonya Osaka Havalimanı’nı istila eden yabancı bir karınca türü haber oldu. Yetkililer karınca türünün Güney Amerika’ya has 2,5 milimetre uzunluğunda olduğunu ve çoğaldıklarını tespit etti. Osaka Havalimanı’nın batı cephesini çevreleyen 10 hektarlık araziyi tarayan kent belediyesi yetkilileri türün “Arjantin karıncası” olduğunu saptadı. Japonya Çevre Bakanlığı, “istilacı ve ülkeye yabancı” olarak nitelediği türün ülke genelindeki havalimanlarında ilk kez görüldüğünü açıkladı. Bu karınca türünün elektronik cihaz ve kablolar etrafında toplanmaya meyilli olduğu tespit edilmiş. Hava kontrol ekipmanlarında kısa devre dahil bazı sorunlar oluşmasına da sebep olma ihtimali olduğu anlaşılmış. Kolonilerin aynı zamanda bölge havalimanlarına da yayılmış olabileceği endişesi de paylaşılmış durumda. Osaka Havalimanı yetkilileri, karınca türünü imha etmek üzere kapsamlı tarama başlattığını duyurdular. Ancak bu süre zarfında uçuşlar aksadı ve bazı uçuşlar da iptal edildi. İmha operasyonun ise ne kadar başarılı olduğunu zaman gösterecek.

2-Durban’da arılar uçuşu aksattı

Ekim 2018’de Durban Havalimanı’nı basan yaklaşık 20 bin arı Mango Havayolları'na ait Boeing 737-800 uçağının motoruna girmişti. Durumu fark eden apron yetkilileri bu acil durumu havalimanı yetkilerine haber verdi. Dışardan profesyonel arı ekibi gelip arıların uçak motorundan uzaklaştırmasını sağlamak istedi. Ancak aprona girme yetkileri olmadığı için uçağa yanaşamadılar. İzin süreci yaklaşık 2 saat sürünce diğer hatlarda da gecikmeler yaşandı. Dışardan gelen görevli arı ekibi başarılı bir operasyonla arı sürüsünü uçak motorundan uzaklaştırdı. Böylece bekleyen yolcularla birlikte uçak seferine çıkabildi. Arı istilasının aynısı 2015’te Moskova’da da yaşandı. Moskova’dan St.Petersburg’a gidecek olan Rossiya Havayolları’na ait A321 tipi uçağın motorunu dinlenme alanı olarak seçen arılar gündem olmuştu.

3- ABD’de çıngıraklı yılan ve akrep istilası

Covid-19 sürecinde havayolları kullanmadıkları uçaklarını yerde yatırmıştı. O dönemler ABD’nin Mojova Çölü’nde ise Qantas Havayolları'nın 12 adet A380 model uçağı bulunuyordu. Haziran 2021’de Avustralyalı Qantas personeli Mojova Çölü’nde yerde yatan A380’lerinin kontrolü esnasında çıngıraklı yılanlarla ve akreplerle mücadele etmek zorunda kaldı.

Yılanlarla ve akreplerle mücadele için ilginç teknikler uyguladılar. Qantas mühendisleri her hafta karşılaştıkları bu hadiseden dolayı kontrole giderken ellerindeki süpürge sapı veya sopalarla önlem almaya başlamışlardı. Ancak istilacılar kısa sürede kontrol altına alındı ve uçaklar sorun yaşamadı.

4-Kanguru havalimanına girdi

Ocak 2013’te Avustralya Melbourne Havalimanı’nda bulunan bir eczanenin içinde vahşi bir kanguru görülmüştü. Kanguru ilk olarak terminal içinde zıplayarak dolaşmış ve bir eczanenin içine girmişti. Uçuş için sefer bekleyen yolcular kanguruyu terminalde görünce ilginç anlara tanık oldu. Kanguruyu gören yolcular kısa bir süre şok yaşadı. Avustralya polisi ve vahşi yaşam uzmanları kangurunun yaralı olduğunu fark etmiş, ekipler gri kanguruyu yakalayarak, havalimanındaki operasyonun aksamamasına engel olmuşlardı. Yapılan araştırmalar neticesinde kanguruya havalimanı etrafında bir arabanın çarptığını tespit edilmişti. O dönem ülkede gündem olan bu olayı Avustralyalı komedyen Julia Morris’de Twitter hesabından paylaşmıştı.

5- Washington’da fare istilası

ABD’nin Washington eyaletinde bulunan dünyanın da en önemli havacılık şirketlerinden Boeing’e de ev sahipliği yapan Seattle’daki Tacoma Havalimanı Temmuz 2018’de farelerin istilasına uğramıştı. ABD’nin önde gelen gazeteleri; “Seattle-Tacoma Havalimanı’nın beklenmedik misafirleri: Fareler” başlığıyla haber yapmıştı.

Havalimanı son yıllarda yolcu sayısı açısından yükselişe geçmişti, ancak beklenmedik misafirlerin de olacağı bu yükselişin bir parçası olarak düşünülmemişti. O dönemlerde havalimanında 120 adet inşaat projesi vardı. Yapılan bu projeler için açılan deliklerden fareler havalimanına gelip yiyecek-içecek alanlarındaki yolcuların bıraktıkları yemek artıklarından beslenmişti. Havalimanı ve yiyecek-içecek şirketleri beraber hareket etmiş, ortalıkta yemek artığı bırakmamak için uzun süre çalışmışlardı. Havalimanı işletmecisi farelerden kurtulmak için 449 bin dolar harcama yapmıştı. Gece-gündüz çalışacak ve fareleri tespit edecek yeni görevliler işe alınmış, özel sensör sistemiyle bu tarz kemirgenlerin yakalanması için yeni bir sistem kurulmuştu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar