Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

‘Ne zaman COVİD-19 öncesi gibi seyahat edeceğiz?’ Merakı içinde olanların sorularına cevap vermek çok kolay değil. Sektörün etkin kurumları da yeni normallerle, 2019’daki hareketliliğinin nasıl yakalanabileceğine kafa yoruyorlar, ama net cevaplara ulaşmak mümkün olmuyor. Daha önce salgın öncesi hava trafik rakamlarına 2024’te ulaşılacağı yönünde tespit ve tahminler yapılmıştı. Bu yaz gerçekleşen hava trafiği ve yolcu eğilimleriyle son güncellemeler ışığında geri dönüş tarihi 2023’e çekilmiş durumda.

Eurocontrol (Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı ) tarafından yayınlanan son tahminde, Avrupa’nın 2019 uçuş sayısına daha önceki varsayımlardan bir yıl evvel 2023’te ulaşabileceği belirtiliyor. Geçen yıl Avrupa’da sadece beş milyon uçuş gerçekleştirilmiş olmasına karşın bu yaz sezonunda havayollarının beklentilerine yakın trafiğin ortaya çıkması ümitleri artırıyor.

Ancak trafiğin artış eğilimi içinde olmasına rağmen henüz 2019’daki hareketliliğin Avrupa’da yüzde 44 seviyelerine yaklaşmış olduğunun altını çizelim. Buna rağmen Eurocontrol, trafiğin beklenenden daha erkenden 2019 seviyelerine çıkması konusunda iyimser. Sebebi ise 2022’ye yönelik sektör planlarının yolunda gitmesi ve yolcuların istekli olması .

Diğer taraftan havalimanlarında da hareketlilik dikkat çekiyor, ama havalimanları bulundukları ülke ve kıtalara göre trafik yoğunluğundan paylarını alıyorlar. 2019’da en yoğun pozisyonda olan bazı havayolları eski oranlarda trafik sahibi olamazken iç hatları güçlü, ülkesi ve havayolları trafiği kesmeyen meydanlardaki yoğunlukta dikkat çekiyor.

Küresel ölçüde havacılık sektörünün verilerini değerlendiren OAG, son yaptığı çalışmada sunulan koltuk kapasitesine göre “Dünyanın En Yoğun Küresel 10 Havalimanı” içinde ABD ilk sırada. Ekim 2021 itibariyle Atlanta ilk sırada, Chicago O'Hare ikinci olurken son aylarda Çin iç pazarındaki güçlü büyümenin yansıması olarak da ilk 10’da Çin’den 3 havalimanı yer alıyor. İlk 10’nda ABD ve Çin havalimanları dışında 8’nci sırada İstanbul Havalimanı ve 10’ncu olarak da Hindistan’tan Delhi Havalimanı bulunuyor.

Şüphesiz bu havalimanlarına ev sahipliği yaptıkları veya eşleştikleri havayollarıyla değerlendirmek de daha sağlıklı olacaktır. Türk Hava Yolları -İstanbul Havalimanı, Emirates-Dubai Havalimanı, Delta Hava Yolları -Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı gibi eşleşmeler önemli. Zira havalimanlarının koltuk kapasitene göre belirlenen yoğunlukları veya yıl sonu yolcu rakamlarıyla ortaya çıkan başarılı durumlarını havayolları belirliyor. Bu bilgiler ışığında şimdi en yoğun meydanlara göz atabiliriz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar