Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Hava kargonun salgın sürecinde de 3 önemli oyuncusu FedEx, UPS ve Katar. Taşınan kargo ton-km açısından ise ilk 25 kargo havayolu listesinde Covid-19 döneminde 2020 sonunda önemli değişimler oldu. Bu değişim 2021’de devam etti. En büyükler arasındaki Lufthansa, British, Air France ve American Airlines hava kargonun kaybedenleri oldu.

ATA'nın son raporuna göre en iyi 25 kargo havayolu şirketi, kargo-ton/km açısından yüzde 3,3 kayıp yaşadı. Bu oranın sektörün geneline etkisi ise yüzde 9,1’lik kayıp şeklinde oldu. Bu kayıpların yıl sonu itibariyle durumunun ne olacağını bekleyip göreceğiz.

Covid-19 sürecinde uçuşlarını askıya almayan ender havayollarından birisi olan Katar, kargoda çift haneli büyüyenlerden. Çift haneli artış gösteren diğer iki havayolu ise China Airlines ve Atlas Air. Büyük kargo filolarına sahip havayolları; British Airways, Air France ve American Airlines ise ilk 25’ten düşenler arasında yer alıyor. Bu sene ilk 25’te en fazla basamak kaybeden havayolu ise sekiz sıra gerileyerek 15’ciliğe düşen Alman Lufthansa.

Bu sene içinde THY daha yukarılara doğru ilerleyip 6’ncı sıraya kadar gelirken, bazı şirketler geriledi. Dolayısıyla 2021 sonunda farklı bir “Hava Kargo” tablosu ortaya çıkacak. 2020’deki tabloyu verip, yorum ve tahminde bulunmak isteyenler bir katkı sunayım.

Taşınan kargo-ton/km açısından “Dünyanın En Büyük 10 Hava Kargo Şirketi” sıralaması şöyle;

1) FedEx Express (ABD)

2) UPS Airlines (ABD)

3) Katar Airways Cargo (Katar)

4) Emirates SkyCargo (Birleşik Arap Emirlikleri)

5) Cathay Pacific Cargo (Hong Kong)

6) Korean Air Cargo (Güney Kore)

7) Lufthansa Cargo (Almanya

8) Cargolux (Lüksemburg)

9) Turkish Cargo

10) China Southern Airlines Cargo (Çin)

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar