Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Covid-19 salgını sonrasında gerek yurt içi ve gerekse yurt dışına uçmak oldukça maliyetli bir hale geldi. Geçtiğimiz aylarda havacılık sektörünün yaşadığı sıkıntılar ve bozulan uçuş ağları nedeniyle seyahatler pahalı hale geldi. Ülkelerin uyguladığı seyahat kısıtlamaları da yüksek rakamlarla uçuşlara neden olurken, uçuş trafiğinin de önündeki engellerden birisi olarak karşımıza çıktı. Henüz uçakla yolculuklar salgın öncesinin gerisinde. Fakat uçak biletlerinde yaşanan fiyat artışlarına rağmen istediğiniz yere uygun fiyatlarla uçmanız mümkün. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Mesela genelde direkt uçuşlar pahalıdır. Halbuki uygun rakamlara aktarmalı uçuşlar var. Aslında ucuza nasıl uçulacağına çağımız teknolojileri ciddi destek oluyor. Buyurun bakalım ucuz uçuş nasıl oluyormuş…

1. Ucuz uçmayı alışkanlık edinin

Ucuz seyahat etmenin bir numaralı kuralı, ucuz uçuş arayışını bir öncelik ve alışkanlık haline getirmektir. Zorunlu seyahatler dışında, önce nereye ve ne zaman gideceğinize odaklanın. Çocuklu ailelerin seyahat planlarını tatil aylarına göre ayarlama zorunluluğu var. Bu durumda önceden hesaplı yerlerin araştırılması ve tatilin bu doğrultuda kararlaştırılmasında ciddi oranda avantaj mümkün. Böylece hem yeni yerler keşfedebilir hem de tasarrufunuzu seyahatinizin başka bir alanında değerlendirebilirsiniz.

2. Uçuş arama motorlarından vazgeçmeyin

Uygun fiyatlı uçuşları bulmak istiyorsanız kıyaslama yapmak zorundasınız. Çok sayıda havayolunun uçuşlarını bir araya getiren, fiyat ve uçuş süresi gibi parametreleri karşılaştıran Skyscanner, Expedia, Google Flights ve CheapOair gibi arama motorları en büyük yardımcınız olacaktır. Ancak kriter belirleyip arama yapın, detaylarda kaybolmayın. Rezervasyonunuzu doğrudan bir seyahat acentesi, şirket üzerinden yapmak istiyor olabilirsiniz. Birden fazla uçuş zamanı ve firma arasında mekik dokumaktansa bütçenize en uygun uçuşu, sizin adınıza araştıran arama motorlarından tek bir ekrandan tespit edebilirsiniz. Sadece önceliğinizi, seyahat ederken dikkate alacağınız hususları bir kenara not edip ona göre araştırın. Zaman mı, bütçe mi, konforlu uçuş mu kararı verin. Önceliğinizi bütçe olarak belirlediyseniz bazı şeylerden feragat etmelisiniz. Arama motorları sayesinde aktarmalı uçuşlarla tahminlerden öteye hesaplı uçuşlar keşfedebilirsiniz.

3. Bildirim alarmı kurun

Uygun uçuşları kontrol etmek için yeterli vaktiniz olmayabilir. Farklı web siteleri ya da arama motorları üzerinden karşılaştırma yapamıyorsanız teknolojiden faydalanın. Seçtiğiniz platform üzerinden kuracağınız uyarılar, fiyatlar düştüğünde ya da bir kampanya olduğunda e-posta ya da SMS yoluyla size anında ulaşır. Örneğin Skyscanner ya da Google Flights üzerinden ilgilendiğiniz bir uçuşu işaretleyebilir, fiyat değişimlerinden ilk haberdar olan siz olabilirsiniz. Bu sayede bazen görünen ve hızla kaybolan sınırlı teklifleri de yakalayabilirsiniz.

4. Havayolu seçimlerinizde esnek olun

Bütçenizi havayolu şirketlerine uydurmaya çalışmayın. Yani bir havayolunda ısrar edip onun uçuş tarifelerinde uygunluk aramayın. Bunun yerine bütçenize uygun bir havayolu arayın. Uygun bir uçuş yakalamak için de alternatif tarihler, alternatif lokasyonlar ve farklı havaalanları kadar farklı havayolu şirketlerini de göz önüne almanız gerekir. Mesela Amerika’ya Katar Hava Yolları ile Doha üzerinden veya Emirates ile Dubai aktarmalı olarak biraz rotayı uzatıp daha ucuza gidebilirsiniz. Başka ülkeler için de THY ve İstanbul eşlemesiyle uygun seyahatler yapıldığın bir kenara not edin. Ayrıca biletlerinizi gidiş dönüş almak yerine farklı havayollarını kullanabilirsiniz.

Uçuş fiyatları tamamen arz ve talebe dayalıdır. Bu sebeple Türkiye’de Türk Hava Yolları'na belli hatlarda yoğun talebin olduğu bir zaman diliminde başka ülkede o hat için talep olmayabilir. Böylece o ülkenin havayoluyla aktarmalı ucuz uçuş şansı yakalarsınız. Direkt uçuşlar genelde pahalı olur. Ama kategorik olarak böyle bir yaklaşım içinde de olmayın. Kampanyalar ve belli zamanlarda direkt uçuşlar da çok hesaplı olabilir. Ayrıca bazı tarihlerde talep artışı nedeniyle fiyatlar yüksek olur. Bu durumlarda kesinlikle arama motorlarından faydalanın. Skyscanner'ın belirli destinasyonlara seyahat etmek için en ucuz ayı hesaplayan araçları bu konuda size yol gösterecektir.

5. Popüler olmayan yerlere göz atın

Çok bilinen, çok tanıtımı yapılan yerler genelde pahalı olur. Ancak iyi zaman geçirilecek tek yerler buralar değildir. Seyahat konusunda uzman kişilerin önerilerine kulak verin. Az bilinen güzel yerlerde iyi, kaliteli ve hesaplı zaman geçirme fırsatını yakalayın. Unutmamak gerekir ki en iyi fırsatlar seyahate açık ancak tüketici talebinin yüksek olmadığı yerlerdir. Talebin yüksek olduğu her yer sizin için pahalı bilet, pahalı uçuş anlamına gelir. Eğer pandemi nedeniyle ya da bütçesel kısıtlamalar sebebiyle yurt dışı seyahat yapamıyorsanız, Türkiye’nin birçok harika yerini gezebilir, farklı tecrübeler edinebilirsiniz.

6. Fiyatlara ön yargılı yaklaşmayın

Covid-19 salgını birçok şirketin evden çalışma dönemine geçmesi ve toplantıların online platformlar üzerinden yapması sebebiyle business class uçuşlara talebi kısmen düşürdü. Bu sebeple ekonomi sınıfı fiyatlarıyla bir üst sınıfta uçma imkanını da yakalayabilirsiniz. Bu durumu dikkate alarak araştırma yapmakta kesinlikle fayda var. Bazı hatlara talebin azaldığı dönemler, düşük sezonlar da bir üst sınıfta ucuza uçmak için fırsatlar sunar, unutmayın. Doğru zamanı kollayın, ön yargılarınızı yıkın yeter.

7. Dikkatsiz rezervasyon pahalı uçuş demektir

Önceden rezervasyon yaptırmak en iyisidir. Ancak bilinçli olmak kaydıyla. En fazla hatalar önceden ucuz fiyatlarla yapılan rezervasyonlarda ortaya çıkmaktadır. Değiştirilemeyen, ötelenmeyen, iptal edilemeyen biletlerle uğraşanların çoğunluğu erken rezervasyon sahipleridir. Artık birçok havayolu iptal edilen biletlerin bedelini 24 saat içinde iade yapıyor. Ama biletinizin iptal edilme ve iade edilme kriterlerine de erken veya geç rezervasyon fark etmez her aşamada bakmanız gerekir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar