Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Havacılık dünyasına adım attığında yeni bir dönemi başlatan, ama geçen yüzyıl macerası kısa süren zeplinler yıllar sonra yeniden gündemde. Şu günlerde dünyanın en büyük hava aracı olmaya aday bir proje; Airlander isminden sıkça söz ettiriyor.

Airlander 10, dünyanın en yenilikçi ve ticari olarak kullanışlı hibrit hava aracı olmaya aday. Airbus 380’den daha uzun günümüz büyük gövdeli uçaklarından daha çevreci ve sessiz. Bir futbol sahası büyüklüğündeki Airlander, 2025’te hibrit jet yakıtlı/elektrikli motorla hizmete girecek, 2030’da ise elektrikli motorlarla uçuşlarını yapacak. Böylece havacılıkta yeni bir dönemi başlatacak gibi görünüyor. Saatte 130 kilometre hızla uçacak Airlander’ın havaalanı altyapısına ihtiyacı olmayacak. Su dahil herhangi bir düz yüzeyden kalkış / iniş yapabilecek ve yanıcı olmayan helyum gazıyla havalanacak.

Airlander, aslında ABD ordusu için geliştirilen 500 milyon dolar bütçeli bir hava gemisi projesi iken, 2012’de bir anda projeden vazgeçilerek rafa kaldırıldı. İngiliz firması Hybrid Air Vehicles (HAV) projenin tüm haklarını satın aldı ve projeyi üstlendi. Zeplin, uçak, hovercraft ve helikopter arasında, her birinden çeşitli özellikleri barındıran bir sivil projeye dönüştürdü. İş, eğlence seyahatleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılabilecek bir proje haline getirilen Airlander hakkında hafta içinde son bilgileri paylaşan HAV yetkilileri, ilk tasarımdan bugüne her bölgesinde ciddi geliştirmeler sağlandığını, ayrıca 50 ton kargo taşıma kapasiteli Airlander 50 modeli üzerinde de çalışıldığına işaret ettiler.

Yakın zamanda uçuşa hazırlanan Airlinder 10, düşük gürültü, düşük titreşim ve hava olaylarından daha az etkileneceği için insanların uçakla seyahatlerinde karşılaştıkları türbülanslarda neredeyse yaşanmayacak.

Öte yandan basınçsız bir kabine sahip olduğu için diğer yolcu uçaklarıyla aynı düzenleyici standartlara uymak durumunda kalmayacak. Airlander 10, yüksek ve düşük sıcaklıklara, kuvvetli rüzgarlara ve yıldırım çarpmalarına dayanacak şekilde inşa edilecek. Rakibi hiçbir ulaşım aracı olmayacak, çünkü eşsiz ve benzersiz seyahat sunulması amaçlanıyor.

Yüzde 75 daha az hava kirliliği

Geçen yıl Airlander 10 ismiyle yeniden tasarlanan modelin 92 metrelik iç mekân uzunluğu %5 uzatılarak yeniden tasarlandı. Görünüşünden dolayı ‘Flying Bum’ yani ‘Uçan Popo’ lakabı yakıştırılan araca sürüş kalitesinden yakıt kullanımına kadar birçok alanda geliştirmeler yapıldı. İniş takımları ve aracın kendi şekli değiştirilerek güç kullanımında azalma elde edildi. Bu çalışma, Airlander 10’ün daha az yakıt kullanması ve dolayısıyla günümüzün büyük gövdeli yolcu uçaklarından %75 daha az hava kirliliğine neden olması sağlanmış. Aynı zamanda yeni teknolojilerle de uçuş kalitesi ve kullanımında kolaylık sağlayacak iyileştirmeler yapılmış.

Yolcu kapasitesi 100 kişi

Airlander 10’un geniş kabini, her yolcunun direkt koridora erişimine imkân veriyor. Tavanda ve tabanda yer alan pencereler, geniş bir mekân algısıyla birlikte yolculara doğal ışıklı inanılmaz manzaralar sunuyor. Hava aracı çeşitli konfigürasyonlarda farklı yolcu kapasitesiyle hizmet verecek, ancak maksimum hacmi 100 koltuk olacak.

İlk uçuş 2023’te

Airlander 10 nerelerde kullanılabilir? Şirket yetkilileri tanıtım ve pazarlamalarını gezi, kargo, arama-kurtarma ve askeri gözetim alanlarına göre yapmışlar. Şimdiden önemli talepler olacağı tahminleri yapılıyor. Şirket Airlander 10’un ilk uçuşu 2023’te yapılacak. Yolculu hizmete giriş tarihi ise 2025’te olacak. Şirket 2025’teki ilk rotaları şu şekilde planlanıyor; Liverpool-Belfast, Seattle- Vancouver, Barselona-Palma ve Oslo-Stockholm.

Çift gövdeli hibrit hava aracının gövdesi de her türlü şartlara mukavemet gösterecek, helyum gazını tutacak şekilde özel kumaşlardan tasarlandı. Airlander 10 için elektrikli motorlar üzerinde Collins Aerospace ve Nottingham Üniversitesi çalışıyor.

Airlander Teknik Özellikler

Uzunluk: 92 m

Genişlik: 43,5 m

Yükseklik: 26 m

Hacim: 38.000 m³

Motorlar: 4x4 350 hp, V8 dizel

Taşıma Kapasitesi: 10.000 kg

Seyir hızı: 148 km/h

Havada Kalış: 5 gün (insanlı)

Azami irtifa: 6.100 m

Toplam Ağırlık: 20 Ton

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar