Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Fiumicino Havalimanı Kovid-19’u en ağır geçiren ülkede bulunmasına rağmen dünyaya öncülük ediyor. Havalimanı özellikle salgın sürecinde yapmış olduğu kalkışta hızlı testler, yolcuların ateşini ölçmede kullanılan robotik kasklar, ABD ile karantinasız uçuş koridoru ve ısı ölçen teknolojik makinalarla dünya havacılık sektörüne lider oldu. Fuimicino, özellikle robotik kaskları dünya havacılığına katan havalimanı oldu. Bu kaskları daha sonra sırasıyla Doha Hamad ve İstanbul Havalimanı da uygulamaya geçti. Yine hızlı test uygulamasını da ilk başlatan havalimanı oldu. Bu öncülükleriyle birçok ödüle layık görüldü. Son olarak Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından salgının yaşandığı 2020’nin en iyi havalimanı seçildi.

Fiumicino Havalimanı, 11 Şubat’tan bu yana günde 3.000 Kovid-19 aşısı yapılabilen bir merkeze sahip. Burada 25 aşılama istasyonu, 20 kayıt alanı, tıbbi kontroller için 10 oda, 240 koltuklu aşılama sonrası bir dinlenme alanı ve 600 araçlık otopark bulunuyor.

Fiumicino Havalimanı’nda anti-Kovid köpeklerden de faydalanılıyor. Kovid-19’un yayılmasına karşı alınan bu tedbirler, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından değerlendirilmiş. Böylece Avrupa Birliği’nde virüsle mücadelede Kovid-19 sertifikalı ilk havalimanı oldu.

Havacılık sektörünün önde gelen derecelendirme kuruluşu Skytrax’tan “Kovid-19’un 5 Yıldızlı Havalimanı” ödülünü dünyada ilk alan havalimanı oldu.

Havalimanı Roma ve Milano arasında ‘Covid-free’ uçuşlarıyla da adını duyurmuş, iki şehir arasında hızlı covid-19 testleri sunmaya başlamıştı. Aralık 2020’de ‘Covid-free’ uygulaması Fiumicino ile ABD arasındaki Alitalia ve Delta uçuşlarında hayata geçirildi.

Kısacası her zaman çalışmak, ortamına ve şartlarına göre bilimin eşliğinde çalışmak başarı getiriyor. Türkiye’deki havalimanlarımız da Kovid-19 ile mücadelede başarılı, ama yeterli olmuyor. Dünyada en fazla Korona virüslü yolcuları bizim havayollarımız taşıdığı için uçuş yasağı alıyorlar. Salgın döneminde en fazla yolcu ağırlamak, en fazla yolcu uçurmak belli noktaya kadar başarı sayılabilir. Fakat ülkemizdeki yaygın Kovid-19 salgın tablosu Türkiye’ye uçuş yasaklarını da beraberinde getirdi. Bu sebeple her şeye “en, en” diye bakmamak gerekir. Kemiyete değil azıcıkta olsa keyfiyete de bakmak gerekir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar