Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Kovid-19 salgını birçok alanda gelişmeleri yavaşlatmış olsa da havacılık endüstrisi için benzer şeyler söylemek mümkün değil. Bir yıldır çok sayıda yeni projeyi, gelişmeyi ve teknolojik başarıları burada paylaştım.

Bu defa yolcu konforu alanında yeni proje ve ödüllerle adını duyuran Hamburg Kabin Ekipmanları Fuarı’na gideceğiz. Geçen hafta gerçekleşen fuarda 2007’den bu yana verilen “Kristal Kabin Ödülleri” bu kez dijital ortamda dikkat çekti. Çünkü yolcuya, tüketiciye bizatihi dokunan, dikkatini çeken projeler söz konusu. 2021’in “Kristal Kabin Ödülleri” Airbus, Diehl Aviation, e2ip, Almadesign, Eviation, Cincinnati Üniversitesi’ne ve 3 ayrı kategoride Safran’a verildi.

1) Elektrikli Alice

“Kabin Konseptleri” ödülü İsrailli Eviation’ın tamamen elektrikli uçağı Alice için geliştirilen kabinine verildi. 2019’da Paris Airshow’da uçağın ilk tanıtımında bende orada bulunmuştum. Fuarda en çok ilgimi çeken projelerden biriydi. İlk tanıtımında yerinde bu uçağı inceledim ve birçok kez köşeme de taşıdım. İsrailli firmanın uçağının kabinini Portekizli şirket Almadesign tasarladı. Fishbone isimli tasarımıyla bu proje en iyi kabin konsepti ödülüne layık görüldü. Dar bir alanda, ferah ve geniş atmosfer hissi veren bir tasarımla büyük gövdeli uçağın kabininde seyahat ediyormuş deneyimi yaşatıyor.

2) Airspace Cabin Vision 2030

“Vizyoner Konseptler” ödülü yıllardır havacılığın geleceğine ışık tutan kategori olarak bilinir. Bu sene bu ödülü Avrupalı uçak üreticisi Airbus aldı. Airbus bu ödülü “Airspace Cabin Vision 2030” projesiyle aldı. Airbus bu projeyi yolcularına daha fazla kişileştirilmiş bir deneyim sunmak adına geliştirmiş. Proje yolcularına; kabin içinde esnek bir oturma, salon konfigürasyonu, oyun alanı ve aileler için özel tasarım bölmeler sunuyor.

3) Karmaşık Kabin Elektroniğine Çözüm

“Malzeme ve Bileşenler Ödülü” Kanada Ulusal Araştırma Konseyi ile e2ip Technologies’in projesine verildi. E2ip şirketi gelişmiş malzeme bilimi sayesinde basılı elektronikte yeni olanaklar sunuyor. Şirket medikal, endüstriyel, telekomünikasyon, havacılık ve ulaşım endüstrilerindeki küresel pazar liderlerine yenilikçi İnsan Makine Arayüzü (HMI) ve akıllı yüzey çözümleri tasarımları üzerinde çalışıyor. Şirket havacılık alanında yüzey baskılı elektrik devrelerini kapsayan, ağır ve karmaşık kabin elektroniği ihtiyacını ortadan kaldıran bir projeyle ödülü layık görüldü. In Moldu Electronics (IME) yüzey baskılı elektrik devrelerine dayalı bir panel sundu. IME kontrol elemanı, uçak koltuğunun konumlandırılması gibi bir dizi işlevi üstlenerek çevresine sorunsuz bir şekilde entegre edilebiliyor.

4) Uçak Lavabolarının Suyu Sifonlara

“Yeşil kabin, Sağlık, Güvenlik ve Çevre Ödülü” Diehl Aviation, Greywater Reuse Unit Projesi’ne layık görüldü. Proje, uçak lavabolarında kullanılan temiz suyun tuvalet sifonlarında da kullanılmasına olanak sağlıyor. Bu sayede uçağın su tanklarında daha az su taşıması sağlanıyor. Su tanklarında az taşınan su ise uçuştaki verimliliği artırıyor. Bu proje bir Boeing 787 model uçak için yılda 550 tona kadar CO 2 tasarruf sağlama anlamına geliyor.

5) Ekonomi Koltuğu Sınıf Atlıyor

“Yolcu Konfor Donanımı Ödülü” Fransız Safran’ın Modulair S adıyla geliştirdiği ekonomi sınıfı koltuk tasarımına verildi. Fransız ENSCI Üniversitesi ile iş birliği içinde geliştirilen koltuk, çeşitli özelliklerle genişletilebiliyor ve ekonomi sınıfı yolculara boyun desteği veya tablet tutucu gibi yaratıcı konforlar sağlıyor.

6) Kabin Personeli Rahatlayacak

Fransız Safran şirketi, “Kabin Sistemleri Ödülü” dalında SOPHY Projesi ile başarılı oldu. Şirket, SOPHY isimli projesiyle uçak içindeki operasyonu daha dijital hale getiriyor. SOPHY isimli modül ikram arabasına entegre bir şekilde çalışıyor. Özellikle kabin ekiplerine önemli ölçüde kolaylık sağlayan modül sayesinde bakım, temizlik ve yüklemeye kadar ekipman hakkında bilgi veriyor.

7) Uçak İçi Eğlencede Devrim

“Uçak İçi Eğlence ve Bağlantı Ödülü” de Fransız Safran’ın oldu. RAVE Bluetooth Projesiyle ödülü kazanan şirket, geliştirmiş olduğu kulaklık sayesinde uçak içi eğlence sistemlerinde kaliteyi üst seviyeye çeken bir tasarıma imza attı. Safran, yerde hayatımızın bir parçası haline gelen Bluetooth kullanımını uçak içine taşıyan bir projeyle kabin içindeki gürültüden uzak bir teknoloji sundu. Bu ödülle şirket 3 ayrı kategoride ödül almış oldu.

8) Cincinnati Üniversitesi

Her yıl olduğu gibi tüm finalistlerin çalışmalarını Uluslararası Kristal Kabin Ödül Jürisi’ne son bir turda sunmaları gerekiyordu. Ancak bu yıl ilk defa sunumlar sanal olarak gerçekleştirildi. Bu kategoride ödül ise Cincinnati Üniversitesi kazandı. Coffee House Cabin Projesi ile ödülü kazanan Cincinati Üniversitesi, kabin ortasında bir toplantı alanı, çalışma alanı ve kahve molası alanı tasarladı. Ödülü kazanan Alejandro Lozano Robledo, konsepti The Boeing Company ve The Live Well Collaborative ile birlikte geliştirdi. Gelecek yıllarda Türkiye’den üniversitelerimizi de Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları Holding, Pegasus veya diğer şirketlerimizle yaptıkları iş birliğiyle buralarda görmeyi arzu ederiz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar