Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Son 60 yıldır yolcu uçaklarının hızlarında bir değişiklik olmazken üreticiler birkaç istisna dışında aynı uçak tasarımını kullanmaya devam ediyorlar. Uçakların gövdesinde bazı bölgelere son teknolojik gelişmelerle bir kısım iyileştirmeler yapılıp, servis ediliyor. Ancak Kovid-19 salgını döneminde bütün ezberleri bozacak gelişmeler yaşanıyor. Küresel kriz yaşayan havacılık sektörü ne zaman ne tür bir sıkıntı yaşanacağını kestiremediğinden doğal olarak daha ekonomik operasyonlara yöneliyor.

Kovid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygılar sebebiyle de uçak üretiminde yeni tasarımlar gündeme gelmeye başladı. Bu sebeple sektörün tercihleri dikkate alınarak operasyon giderlerini en aza düşürecek uçaklar üzerinde çalışmalar yapılıyor. ABD’li SE Aeronautics şirketi de havayollarının gelecek planlarını tahmin ederek ilginç tasarımıyla yüksek kaldırma kapasiteli, süper ince 3 kanatlı ilginç bir model geliştirdi. SE200 isimli uçak, tasarımıyla havacılık endüstrisine de ışık tutacak gibi görünüyor.

Sektöre yeni tanıtılan SE200 geniş gövdeli yeni tasarım uçak; yenilikçi teknoloji, koltuk kilometre başına ölçüldüğünde yakıt tüketiminde yüzde 70 tasarruflu ve karbondioksit (CO2) emisyonlarını yüzde 80 azaltma amaçlı olarak projelendirildi. SE Aeronautics’in lansmanını yaptığı SE200, yüzde 100 monokok (tek iskele veya gövde) kalıplı geniş gövdeli bir yolcu uçağı konseptinde. SE Aeronautics'in yeni yolcu uçağı konsepti SE200, 16.994 km menzil ile 264 yolcu taşıyabilecek. Sürdürülebilir hava yolculuğu teknolojisinde fark yaratmak isteyen SE Aeronautics, geniş gövdeli uçak konseptinde ‘En Yeşil’ uçağı üretmeye aday konumda.

Uçağı duyuran ABD Alabama merkezli şirket, patent alma işlemlerine başlama hazırlığı yapıyor. Ancak projenin onaylanmasıyla ilgili olarak henüz bir tarih veya takvim açıklanmadı. Henüz başlangıç aşamasında olan projenin hem zamana hem de önünde aşması gereken önemli kilometre taşları olduğunun unutulmaması gerekir. Fakat bu girişim bile başta Boeing ve Airbus olmak üzere diğer üreticileri de hareketlendirecektir.

Gövde tasarımıyla farklılaşacak

SE200 yüzde 100 monokok bir dış gövdeye sahip olacak. Bu dış yapı sayesinde uçak daha az yakıt tüketecek. Bu yeni tasarımlı gövdenin her türlü hava şartlarından ve olası kazalardan en az şekilde etkilenmesi amaçlanıyor. Monokok gövdelerde çok fazla kiriş ve karmaşık yapı bulunmuyor ve kirişler daha çok gövdeye şekil vermek için kullanılıyor. Ana kirişler yüzey ve bölme duvarlarından oluşuyor. Monokok gövdeler darbeye karşı dayanıklı olduğu gibi gövde yapısında fazla kiriş bulundurmadığından uçak daha hafif oluyor. Böylece yakıt tasarrufu sağlıyor ve performansı artıyor. Ayrıca bu tip gövdeler ani darbeleri de absorbe edebiliyor.

Uzun uçuşlar sorun olmayacak

SE200 projelendirildiği üzere süper ince, hafif üç kanatlı, geniş gövdeli bir uçak olacak ve 16.994 km menzil mesafeye uçabilecek. Dolayısıyla hali hazırda mevcut modellerle daha uzun menzillere uçmak için projeler geliştiren üreticileri de bir hayli zorlayacak gibi görünüyor. Çünkü şu an uzun uçuşlar için yarışan havayolları ve onlara destek veren üreticiler SE200’den sonra uzun ve ekonomik uçuşlarda girecekleri rekabette geri planda kalabilirler. SE200 modeli, Airbus A330neo ve 787 ailelerinden daha uzun rotalara uçacak şekilde projelendiriliyor. Neredeyse özel tasarım bir A350ULR’nin menziline sahip olacak. Üstelik uçuş maliyetleri daha az olacak ve havayolları her operasyondan daha fazla gelir sağlayacak.

Kısa pistlerde rekabeti artıracak

SE200 modeli yenilikçi tasarımıyla kısa kalkış ve iniş (STOL) yeteneklerine sahip olacak. Bu sayede mevcut büyük uçakların inemediği kısa pistlere rahatlıkla inip kalkabilecek. Bunun yanı sıra 3 kanatlı yapısıyla herhangi bir motor arızası sonucu uçak daha uzun süre havada kalabilecek ve daha güvenli şekilde piste teker koyacak. Ayrıca yakıt deposunun gövdenin üzerindeki bölmede olması sebebiyle bir sorunla karşılaşıldığında suya inmesi durumunda uçağın uzun süre yüze bilmesini sağlayacak.

Ekonomik uçuş yapacak

SE200’ün havayollarına en büyük katkısı daha çevreci ve daha az yakıt tüketmesi olacak. En yeşil uçak olarak dikkat çeken proje, şirketler için büyük ekonomik zorluk oluşturan yakıt tüketimini en aza indirecek. Bakım ve onarım maliyetleri de düşük olacak. Böylece filosunda SE200 olan havayolları da sürdürülebilirlik kapsamında daha fazla kendini ön plana çıkaracak.

SE200'ün teknik özellikleri

  • Yolcu sayısı: 264
  • Uzunluk: 43 m
  • Kanat sayısı: 3
  • Kanat açıklığı: 35 m
  • Menzil: 16.994 km
  • Maksimum Kalkış Ağırlığı: 170.000 lb (77.110 kg)
  • Seyir yüksekliği:15.240 m (50 bin feet)
  • Yük kapasitesi: 22-32 bin ton
  • 2 Yüksek Performanslı Motor Gücü: 64.000 lbf
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar